Overdonderende vuurdoop nieuwe Alamo Race Track

Het is niet de eerste keer dat ik hier de trompet schal voor Black Cat John Brown, het nieuwe album van Alamo Race Track. Het zal ook zeker niet de laatste keer zijn. Maar er is aanleiding toe: gisteren was de albumpresentatie in Desmet Studio’s in Amsterdam. En al vanaf het moment van de opener, Stanley versus Hannah, voel je dat er iets heel speciaals staat te gebeuren. Alamo Race Track stijgt boven zichzelf uit met een strak ritme, ongekend aanstekelijke koortjes en een enorme dosis enthousiasme. Vermengd met een nog grotere dosis zenuwen.
Het is iets dat zanger Ralph Mulder waarschijnlijk nooit te boven komt, zo vertelde hij onlangs nog aan NLpop. Daarom heeft hij geleerd om met die zenuwen om te gaan, en met succes. Want vanavond staat Alamo Race Track als een huis.

Mathematisch
Speelde de band vroeger nogal eens rafelend of slordig, nu is het een mathematische band. Niet dat het hoekig klinkt ofzo, maar gewoon ongelofelijk strak. Drummer Guy Bours is de stuwende kracht er achter, misschien zelfs wel de dirigent van Alamo Race Track, maar bovenal zijn de vier heren (met vanavond twee gastmuzikanten) goed op elkaar ingespeeld.

Herkenbaarheid
Don’t Beat This Dog verscheen al op een 7-inch single met Blues Brother Castro en geniet zodoende enige bekendheid onder het publiek. Al is het ontvangstapplaus niet zo overdonderend als bij Black Cat John Brown, het nummer dat op YouTube rondzwierf en zo uitgroeide tot een internethit. Het zijn meteen de enige twee aanknopingspunten voor het publiek, want voor de rest worden alleen maar nieuwe nummers gespeeld van het album dat pas maandag uitkomt. (Maar al wel na afloop te koop was).

Gelaagdheid
Black Cat John Brown is een gelaagd album geworden met veel tempowisselingen, onverwachte instrumenten, veel meerstemmigheid en enkele koortjes. Ongelofelijk moeilijk om naar een live geheel te vertalen, daarom is er voor gekozen om sommige nummers compleet anders uit te werken. Zoals Kiss Me Bar, dat in de live uitvoering een beetje klinkt zoals Brimful of Asha van Cornershop, terwijl Chocolate Yeas – wat mij betreft het zwakste nummer van de plaat – live een veel krachtiger uitstraling krijgt en makkelijk overeind blijft. The Killing klinkt nog altijd bloedstollend spannend door het ijzige gitaarspel, On The Beach blijft juist onschuldig en lief.

Zelf luisteren
En ik kan nog wel tien alinea’s volschrijven over deze cd-presentatie, maar beter kun je Alamo Race Track zelf gaan bekijken. Bijvoorbeeld tijdens hun clubtournee die er aankomt, of op 3VOOR12TV. Want de VPRO heeft het hele concert gefilmd en zal dat volgende week elke avond uitzenden. Check daarvoor hun site.

Nieuwsgierig geworden naar de plaat? NLpop geeft volgende week 3 exemplaren weg, houd daarvoor de nieuwsbrief (inschrijven kan hieronder) in de gaten. Lees ook het interview dat we met Ralph Mulder hadden. Foto door Anne Helmond (website), meer foto’s hier.

Zie ook:
- Alamo Race Track live – de foto’s
- Alamo Race Track: Gratis online muziek onstopbaar
- Tweede Alamo Race Track ‘mooi Sinterklaascadeau’

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Overdonderende vuurdoop nieuwe Alamo Race Track

  1. Joris

    Ook alternative.blog.nl heeft Alamo Race Track hoog zitten: Black Cat John Brown is maandag a.s., op de releasedatum, album van de week. En ik kan nu al verklappen dat die bespreking ook heel positief gaat uitpakken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>