Duorecensie: Ponoka / Moss

Een tijdje terug kreeg ik de cd Hindsight van Ponoka opgestuurd. Noch de naam, noch de albumhoes maakten me nieuwsgierig. Evengoed beluisterde ik het album eens, maar werd niet meteen gegrepen. Ik was voornemens om niets met de plaat te doen, maar een oud-collega blijf er bij me op hameren dat het een fantastisch album moest zijn. Zijn vasthoudendheid hielp, ik waagde er nog een draaibeurt aan. En toen gebeurde het.

Want Hindsight is stiekem een prachtalbum, alleen geeft Ponoka dat niet meteen prijs. Het lijkt een lofi-album met gitaarliedjes zoals we er daar al zoveel van kennen. Alleen ontstijgt Hindsight het gemiddelde niveau. De nummers blijken vaak een sterke compositie die ook nog eens lang in het hoofd blijven hangen. Zoals opener I Have a hard Time Explaining Myself, Help is on the Way en September. Bij vlagen doet Ponoka denken aan Eels, wat vooral komt door het stemgeluid van zanger Rick de Gier.

In enkele recensies is al geschreven dat Ponoka on-Nederlands klinkt. Ik vind het altijd een diepe belediging wanneer cd's als 'on-Nederlands goed' worden omschreven, alsof er hier alleen maar bagger wordt gemaakt. Toch gaat de term on-Nederlands hier in zekere mate op, omdat De Gier opgroeide in het Canadese plaatsje Ponoka (wat die slechte bandnaam verklaart). Sterk beïnvloedt door de wijdse landschappen en de Canadese cultuur.

Ongeveer gelijktijdig met Ponoka plofte ook de cd van Moss op mijn deurmat. Aanvankelijk was ik daarvan meer gecharmeerd. Moss is één van de nieuwste ontdekkingen van Excelsior en kent ook dat typische Excelsior-gitaargeluid. The Long Way Back, zoals het album heet, is optimistisch gestemd en mooi gelaagd. Ik ben alleen niet zo heel gecharmeerd van het hoge stemgeluid van zanger Marien Dorleijn (ex-Caesar). Dat maakt van Moss geen slechte band, voor mij heeft Ponoka alleen een langere levensduur.

Hindsight, Ponoka, Volkoren/Munich (tijdelijk in de Luisterpaal van 3VOOR12)
The Long Way Back, Moss, Excelsior (woensdag 14 februari in Club 3VOOR12)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Duorecensie: Ponoka / Moss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>