Nederlandse muziekexport: 159 miljoen

Nederland op weg Zweden in te halen • Dj’s hebben voortrekkersrol

De waarde van de Nederlandse muziekexport blijft stijgen. 2013 laat met een exportwaarde van 158,8 miljoen euro een groei van maar liefst 21% ten opzichte van 2012 zien. Dat meldde auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra dinsdag. Sinds 2004 is de totale waarde met ruim 127 miljoen euro toegenomen.

De exportwaarde wordt berekend uit de opbrengsten uit live-optredens en de exploitatie van het auteursrecht van Nederlandse muziek in het buitenland, na aftrek van kosten, maar inclusief salarissen, winst en belasting.

Dancemuziek

Dance/EDM brengt het meeste geld in het laatje. De optredens die Nederlandse dj’s in het buitenland geven, vormen een substantieel deel van de genoemde waarde. In 2013 was dat met ruim 110 miljoen euro bijna 70 procent.

In 2013 werden meer dan 14.000 optredens in het buitenland verzorgd door de 1086 Nederlandse artiesten. De top 12 qua aantallen optredens bestaat geheel uit dj’s. Koploper over 2013 is de act Bingo Players met 157 optredens. Jacco Gardner is op de dertiende plaats de eerste artiest uit het pop-rock segment.

Buurlanden

Onze muziekindustrie verdiende in 2013 het meest in de buurlanden: België met 17,8 en Duitsland met 17 procent. Daarna Frankrijk (13,2) en Groot-Brittannië (9,5). De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor 5,8 procent.

Frank Helmink (Buma Cultuur): ‘Het is wederom een mooi jaar, maar ik vermoed dat er een kleine verandering plaats gaat vinden in de komende jaren. De dj’s hebben nu de overhand en dat is ook niet vreemd, als je kijkt naar de DJ Mag Top 100, de wereldranglijst waarin heel veel Nederlandse dj’s zijn terug te vinden.’

Groei

Helmink ziet dat Nederlandse dj’s een voortrekkersrol hebben, omdat nu ook andere muzikanten in het buitenland meer voet aan de grond krijgen. Deze nieuwe cijfers gaan over 2013 dus over 2014 is verdere groei realistisch.

Helmink: ‘Nederland telt substantieel mee in de muziekwereld en we lijken op weg om Zweden in te halen. Mr. Probz, The Common Linnets en ook Dotan zijn bijvoorbeeld artiesten die momenteel hard aan de weg timmeren in het buitenland. Dus ik ben nu alweer benieuwd naar de cijfers van volgend jaar!’

Download het hele rapport op bumacultuur.nl (pdf)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>