Muziekwereld in shock en rouw na dood Prince

‘Griep’ wordt pop-icoon fataal • Madonna: ‘Hij veranderde de wereld’

Na David Bowie in januari verliezen we dit jaar opnieuw een muziekgrootheid. Gossip-site TMZ onthulde donderdag dat Prince op 57-jarige leeftijd is overleden. Het trieste nieuws werd even later bevestigd door familieleden en zijn publicist.

De dood van Prince kwam onverwacht en plotseling. Dat het als eerste door entertainmentsite TMZ – bekend van roddel en achterklap – werd gebracht versterkte in eerste instantie het ongeloof. Het gonsde: ‘Is dit echt waar?’

Griep

De precieze doodsoorzaak is (nog) niet duidelijk maar volgens zijn entourage had Prince al een paar weken last van een hardnekkige griep die niet over ging.

Prince wilde doorgaan met optreden maar voelde zich afgelopen vrijdag, 15 april, zo slecht dat zijn privéjet een noodlanding in Illinois maakte. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Na behandeling kon hij drie uur later naar huis.

De volgende dag verscheen Prince op een dance-feest om zijn fans te laten zien dat hij nog leefde. Hij zong toen niet meer, maar showde wel zijn nieuwe gitaar en piano. ‘Wacht een paar dagen voordat je gebeden verspilt’, zei Prince toen.

Update 22/4: Er gaan geruchten dat Prince zou zijn overleden aan een overdosis drugs. Dat is onbevestigd. Het onderzoekt loopt. De uitslag van de autopsie kan nog weken op zich laten wachten. Op het lichaam van Prince zijn geen sporen van geweld gevonden. De politie gaat niet uit van een misdrijf of zelfmoord.

Vernieuwen

Prince Rogers Nelson brak eind jaren ‘70 door. In de jaren ’80 behoorde hij met onder meer Madonna en Michael Jackson tot de grootste pop-acts ter wereld. Maar Prince is veel meer dan een jaren ’80-ster. In de decennia die volgden bleef hij zich vernieuwen, consistent scoren en over de hele wereld optreden.

Prince scoorde tot nu toe 48 hits in de Nederlandse Single Top 100 waarvan de popklassieker Purple Rain uit 1984 de grootste is. Daarnaast stond hij met 34 platen in de Album Top 100 waarvan er vijf op 1 stonden en 17 in de top 10.

Prince had een bijzondere connectie met Nederland. Saxofonist Candy Dulfer tourde met hem, evenals de band Loïs Lane, waarvoor hij in 1992 het album Precious coproduceerde. Ook kwam Prince voor verrassingsoptredens naar Paradiso en Melkweg in Amsterdam, en festivals als North Sea Jazz.

Video: ABC News

He Changed The World!! A True Visionary. What a loss. I'm Devastated.🦄 This is Not A Love Song.

A photo posted by Madonna (@madonna) on

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Muziekwereld in shock en rouw na dood Prince

 1. Lisa

  RIP

    /   Reply  / 
 2. Johan van de Velde

  A true genius. R.i.p.

    /   Reply  / 
 3. tammer

  Ik mag toch hopen dat daar niemand verbaasd over is. De man stond vanaf zijn 20ste bekend als zware druggebruiker. Hij moest vlak voor zijn dood nog even bij een overdosis worden geholpen. Nog knap dat ie de 56 heeft gehaald. Jammer voor zijn familie uiteraard, verder.

    /   Reply  / 
 4. Evaa

  Is dat zo Tammer? Er was weinig bekend van zijn privéleven. Volgens mij roep je klakkeloos maar wat…
  Ik ken mensen die erg ontdaan zijn nu…
  Jammer dat zoveel muziekiconen zo snel achter elkaar gaan laatste tijd. Artiesten als Prince zijn er niet veel meer.
  I.M. Prince.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>