NLpop Interview: Ray en Anita gaan als vanouds knallen

Met comebacksingle In da Name of Love scoren Ray & Anita in eigen land een dikke hit. Ook in het buitenland is enthousiast gereageerd op het nummer. In da Name of Love is nog maar een kleine voorbode van wat ons te wachten staat. Het voormalige 2 Unlimited belooft namelijk meer singles, een album en een wereldtournee met live band. NLpop sprak met Ray Slijngaard.

“Ja, het bevalt allemaal weer heel goed. Na al die jaren kunnen we het nu veel beter relativeren. Met 2 Unlimited gingen we hotel in, vliegtuig uit, heel hectisch allemaal. Nu staan we er veel meer in en zien we ook wat er gebeurt.”

Hitmachine
Even terug in de tijd naar de jaren ’90. Een Belgisch producersduo zoekt een rapper en zangeres voor het nummer Get Ready for This. Dat worden dus Ray Slijngaard en Anita Doth. Ze mogen ook de tweede single Twilight Zone inzingen, wat uitgroeit tot een nog veel grotere hit dan Get Ready for This. Vanaf dat moment is het duo het gezicht van 2 Unlimited, dat in vijf jaar tijd net zo veel hits scoort als de Spice Girls en de Backstreet Boys. In 1996 komt er een einde aan 2 Unlimited, een combinatie van te weinig creatieve vrijheid, onderlinge irritaties en moeheid.

In da Name of Love
Ray: “Er is wel veel veranderd. We hebben nu veel meer inspraak omdat we alles zelf bepalen. We zijn onafhankelijker en dat geeft een goed gevoel.” Vorig jaar zijn de plannen ontstaan voor een wereldtournee. “We wilden een soort anthemsong voor die toer hebben. Er moest dus een nieuwe single komen, in naam der liefde voor de fans. Dat werd In da Name of Love.”

Ziekte Anita
When I need to get away, from all this negativity. Music takes me to a place, where my mind can be at ease. Wie de tekst van In da Name of Love beluistert, zou kunnen vermoeden dat het alles te maken heeft met de ziekte van Anita. Ze is getroffen door borstkanker en ondergaat een intensieve chemokuur. Niet waar, zegt Ray. “2 Unlimited had altijd wel een positieve boodschap. We zongen niet ‘I’m a gangsta nigga from the streets and I’m gonna shoot you’. Het was positief, ‘no valley too deep, no mountain too high’. Als je de hele week hard hebt gewerkt en naar de club gaat, wil je geen gezeik maar lekker feesten. Het nummer was al af voor Anita’s ziekte zich openbaarde.”

Met Anita gaat het naar omstandigheden goed. “Ze vecht zich er doorheen. Het is natuurlijk allemaal heel akelig wat er gaande is. Dat Ray & Anita zo goed wordt ontvangen, geeft haar kracht. Ze is heel gemotiveerd en dat is belangrijk. Als je thuis gaat zitten huilen op de bank, kom je er niet uit.”

Nieuw album
Het duo is druk bezig in de studio, waar een nieuw album wordt opgenomen. “Laatst hebben we weer een knaller gemaakt, daarmee zijn we echt boven onszelf uitgerezen. Misschien wordt het de tweede single, dat is nog niet helemaal zeker.” Het is de bedoeling om het album internationaal uit te brengen, ook in Amerika. “Daarvoor willen we er wel een paar heavyweights bij. In de Verenigde Staten kennen ze Get Ready for This, dat het anthem is van de NBA. Maar visueel kennen ze ons niet. Met een bekende producer of hitschrijver erbij, opent dat deuren voor je.”

Optreden
Daarna volgt dus een tournee met band. Waar 2 Unlimited in het verleden vooral een tape-act was (wat nu incidenteel nog wel gebeurt) verzamelen Ray en Anita nu muzikanten om zich heen. Bij De Vrienden van Amstel Live is in januari een voorproefje gegeven. Met Moby op drums? “Haha, dat hoort hij vaker. Maar die jongen heet Michael en komt uit België. Die gozer is te gek. Ook met No Limit, hij ramt er flink op los: gewoon mond houden.”

Nederlanders kunnen Ray en Anita deze zomer op enkele festivals verwachten. Pinkpop of Lowlands? “Wie weet”, grijnst Ray.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “NLpop Interview: Ray en Anita gaan als vanouds knallen

  1. Arjen

    Haha, eigenlijk vind ik het wel stoer. Ik ben benieuwd of en hoe het balletje gaat rollen – omhoog. Ik gun het ze wel!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>