De Nederlandse Top 40 bestaat 50 jaar

Interviews, reportages en zelfs postzegels: Top 40 blijft sterk merk

De Nederlandse Top 40 is onmiskenbaar een icoon in onze pophistorie. Vandaag bestaat de hitlijst precies vijftig jaar en dat is reden voor een feestje. Gevolg: een vette media buzz met interviews, reportages, terugblikken en zelfs postzegels.

Een greep uit alle berichten: er is het boek 50 jaar Top 40, een expositie in Museum RockArt en de lancering van een digitaal radiostation. De NOS en Historiek hebben reportages, NU.nl een interview met Erik de Zwart en Jeroen Nieuwenhuize, en vanavond besteedt ook EenVandaag aandacht aan de hitlijst.

Het vijftigjarig jubileum van de Top 40 is dus niet alleen een feestje, maar ook een stevig PR-offensief. De naamsbekendheid is nog altijd groot – de Top 40 is een sterk merk – maar de lijst is in de loop der jaren minder prominent en minder toonaangevend geworden. Er zijn tegenwoordig meer kapers op de kust.

Real time trends

Naast de Top 40 hebben we de Mega Top 50, Single Top 100 en iTunes Top 100. Ook de Spotify Chart wint steeds meer terrein, want streaming is in opkomst.

Weeklijsten sterven heus niet uit, maar zowel artiesten als fans zijn inmiddels gewend om in real time te zien hoe een nieuwe release scoort. Een toppositie in iTunes is behoorlijk trendbepalend en helpt bij het pushen van singles en albums.

De wekelijkse hitlijsten geven al een paar jaar niet meer de meest actuele trends. Ze volgen die juist. Ze zijn daardoor nu meer concluderend dan trendsettend.

Toch blijven de weeklijsten belangrijk. Lang niet iedereen checkt dagelijks alle scores in iTunes en Spotify. Voor analyses over langere periodes en historische vergelijkingen zijn de wekelijkse charts met hun rijke archieven onmisbaar.

• Poll: Wat is de beste Nederlandse hitlijst?

Video: speciaal voor het vijftigjarig bestaan zijn postzegels ontworpen van bekende Top 40-artiesten als Anouk, Marco Borsato, Paul de Leeuw, Golden Earring en André van Duin. De jubileumzegels zijn vanaf maandag te koop.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “De Nederlandse Top 40 bestaat 50 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>