Interview (2): Caro Emerald wil zweten voor juichstemming

Je kunt er niet om heen: 2010 was het jaar van Caro Emerald. Het ene succes werd opgevolgd door een ander hoogtepunt welke weer werd overtroffen door een andere mijlpaal. “Ik denk dat dit nog maar het begin is van de achtbaanrit”, vertelde ze eerder dit jaar aan de rode loper bij de Edisons aan NLpop. NLpop blikt met Caro terug op 2010. Vandaag deel 2 (deel 1 hier), waarin Caro vertelt over hard willen werken, de val van het paard en 2011.

Is er iets dat niet is gelukt in 2010?
“Poeh… Er is zo veel meer gelukt dan we hadden gedacht. Ik denk dat als ik niet op North Sea Jazz had gestaan dat iets was. Maar dat is wel gelukt.”

De val van het paard misschien?
“Ja, maar dat ging zo snel allemaal. Ik vergeet soms dat het is gebeurd. Nee, op dat moment dacht ik niet ‘wat een goed verhaal is dit’. Het kwam rauw op m’n dak. Het album was net uit, stond op 1 en opeens kwam er heel veel media-aandacht. Toen viel ik van dat stomme paard en moest iedereen het daar over hebben, terwijl ik net mijn eerste stapjes zette als artiest. Ik was er op dat moment zelf heel verdrietig van. Ik vond het ook niet leuk dat ik er met mensen over moest praten, of dat ze zeggen ‘Och, die arme Caro’. Later kon ik er wel om lachen, heeft het waarschijnlijk in mijn voordeel gewerkt. Maar op dat moment voelde het niet zo.”

Veel artiesten die ooit succes hebben gehad, zeggen jaren later vaak ‘Ik wou dat ik er toen meer van had genoten’. Snap je die uitspraak?
“Het is grappig dat je het zegt. Ik ben er vanaf het begin heel bewust mee bezig geweest. Ik wil bij mezelf en het echte leven blijven, me niet ergens heen laten drukken. Maargoed, met de snelheid waarin alles gaat, valt het bijna niet te bevatten. Ik besefte me wel vaak dat ik het op dat moment niet kon bevatten. Maar ik denk wel dat ik het zo intens als mogelijk heb beleefd. Dat gaat inmiddels beter, maar het is nog steeds lastig. Zeker in het buitenland, als ze doen of ik een gigantische popster ben. Daar kan ik niet bij.”

“Wat ik ook heb gemerkt – en dat vind ik best bizar – is dat bij al mijn shows mensen al in de stemming zijn voordat ik begin. Bij de clubtoer was dat heel erg, als mensen speciaal voor jou komen, maar ook bij de festivals. Jeetje, wie ben ik nou, ik kom net kijken! Ik wil zo’n juichstemming verdienen, zweten op het podium en mensen omverzingen. Maar dat was dus telkens niet nodig. Zeker op festivals, dan ben ik toch een heel ander genre, en dan staat iedereen al klaar om te gillen. Mensen waren er echt voor uitgerukt om mij te zien. Ik baal er soms van dat ik dat niet altijd besefte. Maar ik kon er gewoon niet bij. Het leek misschien alsof ik zelfverzekerd op dat podium stond, maar ik was gewoon onder de indruk. Pas later komt het besef.”

“Ik zeg niet dat ik er niet voor heb gewerkt, ik heb fucking hard gewerkt. Ik wist zelfs niet dat ik zo hard kon werken. Maar dat het album op 1 binnenkwam, dat is gewoon gebeurd, dat was niet expres. En dat hij daarna op 1 bleef, daar hebben we niet enorm ons best voor gedaan. Dat ding bleef gewoon op 1 staan. Ja, nu met die platinum edition wel een beetje. Dat is de kroon op het werk. We wilden ook graag iets aan het publiek geven.”

Wat ga je het publiek in Nederland in 2011 nog meer geven?
“We hebben een paar leuke dingen op stapel staan, zoals de Vrienden van Amstel in januari. In Nederland blijft het vooral bij dat soort dingen, wat samenwerkingen ofzo. Verder willen we aan een nieuwe plaat gaan werken, maar daar valt nu nog geen tijd voor vrij te maken. We laten ons daarvoor ook niet opjutten. Ik merk wel dat ik behoefte heb aan nieuwe songs. Veel zal afhangen van het buitenlands succes. Het zou kunnen dat het daardoor langer duurt. Maar ik wil niet zomaar een tussendooralbum maken, het moet echt fucking goed worden.”

Heb je nog tips voor Nederlandse artiesten die we in 2011 in de gaten moeten houden?
“Poeh. Het valt vies tegen hoe veel artiesten ik zie op festivals, dat is toch overal in- en uitrennen. Ik heb weinig artiesten zien spelen in elk geval. Ik vind Jenny Lane wel een getalenteerde vrouw. Ik hoop wel dat zij met een nieuwe cd komt en zich ontwikkelt met de producties die ze maakt. Of The Voice of Holland een blijvend talent gaat opleveren? Dat vind ik moeilijk om te zeggen, iemand die goed kan zingen is nog geen artiest. Heel veel mensen kunnen goed zingen, je moet iets kunnen. Ik denk dat het er van afhangt hoe ze het verder aanpakken. Ik heb nog niet zo veel vertrouwen in programma’s dat ze ook echt een artiest willen neerzetten. Als ze het gaan doen, is de meest speciale act Jennifer Ewbank. Zij heeft een heel eigen geluid.”

Check hier het eerste deel van het interview met Caro Emerald, waarin ze vertelt hoe ze het promoten in het buitenland ervaart en de vele hoogtepunten in 2010.

Check ook:
- WIN: Mooie Caro Emerald prijzen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Interview (2): Caro Emerald wil zweten voor juichstemming

  1. Pingback: NLpop Interview: Caro Emerald weet nog in welk buitenland ze wakker wordt | Nlpop

  2. Pingback: WIN: Mooie Caro Emerald prijzen | Nlpop

  3. Pingback: Hit of shit: Perquisite feat. Jenny Lane – Dreams of Gold | Nlpop

  4. Pingback: Poliep doorkruist 2011-plannen Caro Emerald | Nlpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>