Bij Rigby valt eindelijk alles op zijn plaats (interview)

Christon Kloosterboer is geen onbekende in de muziekwereld. Hij deed in 2005 mee aan Idols en werd uiteindelijk achtste. Daarna volgde popgroep XYP, waar hij als eerste uitstapte. En sinds vorig jaar komen er singles uit van zijn nieuwste project Rigby. Dat moet een blijvertje worden, want Rigby is eigenlijk van begin af aan het einddoel geweest. “In het eindshot bij Idols toen ik er uit werd gezet, zag je bandleden Bob en Lars al staan: ‘ik zie je maandag in de oefenruimte’. Dat was wel lachen.” Het album Everything Must Go verschijnt vandaag bij major platenmaatschappij Universal Nederland.

Christon (1982) droomt al zijn hele leven van een bestaan in de muziekwereld. De release vanhet debuutalbum van Rigby is dan ook een droom die uitkomt. “Ja, het is een wandelend cliché, maar ik ben supergelukkig nu”, zegt hij tegen NLpop tijdens het AJOC Festival. “Ik wil fulltime bezig zijn met muziek. Dat is het belangrijkste. Of ik nu voor een klein of groot publiek speel, zolang ik er maar van kan leven.”

Idols
Al bij de tweede editie van Idols is hij actief achter de schermen. Hij schreef een liedje voor Boris (dat uiteindelijk sneuvelde) en zong de backing vocals van Maud in. “Toen dacht ik: waarom doe ik zelf niet mee?” In de derde serie van Idols profileerde hij zich als de rocker, door liedjes van The Police en Oasis te zingen. Behoorlijk goed zelfs, maar hij wist niet uit te groeien tot een publiekslieveling.

XYP
Daarna kwam XYP op zijn pad. Op papier een gouden kans, in praktijk niet helemaal wat de bedoeling was. “Ons was verteld dat XYP iets zou worden in de lijn van de Beach Boys, The Beatles, Jackson 5 en The Mama’s and the Papa’s. En toen kwam Body to Body opeens in de studio tevoorschijn. Ik trok helemaal wit weg.”

Toch bleef hij zich inzetten voor XYP, niet in de laatste plaats vanwege de vele grote namen die meewerkten. “We hadden songwriters die daarvoor de hit van James Blunt hadden geschreven. Echte professionals, die tijdens de lunch voorrekenden hoeveel honderden miljoenen platen zij al hadden verkocht. Wat een mannetjes waren dat.” XYP mocht nummers opnemen in de studio’s van Peter Gabriel, werkte samen met Gary Barlow (Take That) en kreeg een masterclass van Paul McCartney. Christon, zelf een enorme Beatles-fan: “Mijn grote held! Ik had het niet meer, dit was mijn grote droom.”

XYP had vrijwel meteen succes. Nummer 1-hits en gillende tienermeisjes waren het gevolg. “Maarja, in de praktijk stond je in discotheken met een bandje mee te zingen en deed je signeersessies in de platenzaak. Komt er een meisje van tien jaar naar je toe met de tranen in haar ogen, dat ze deze muziek te gek vindt. Daar sta je dan.”

Hij besloot netjes zijn contract uit te dienen en deed zelfs nog langer dan nodig promotie, omdat Disney net bij XYP was ingestapt. “Ik ben niet gaan schoppen. Ik heb me ook nooit afgezet tegen mijn Idols-verleden. Daardoor gaan er nu nog steeds deuren open. Uiteindelijk heb ik van beide projecten veel geleerd en heb ik veel mensen leren kennen.”

Popliedjes
Toch is Rigby (vernoemd naar Eleanor Rigby, een liedje van The Beatles) wel even iets anders dan het poppy geluid van Idols en XYP. “Mja, mensen moeten ons even leren plaatsen: maken ze nou indie muziek of popliedjes? Ik noem het popmuziek met twee gitaarversterkers.” Christon omschrijft het geluid verder als positief. “Al is dat misschien de tijdsgeest, melodieuze Britpop.”

In eerste instantie doet Rigby alles in eigen beheer. Ze hebben geen zin om zich langer te laten vertellen wat ze moeten doen. “Die valkuil ben ik nu al twee keer ingestapt.” De eerste single heet Pass You By en verschijnt in eigen beheer. Toch komt het debuutalbum uit bij Universal. “In praktijk kwam het er op neer, dat je 90 procent van de tijd aan de telefoon hangt. Dan is een platenmaatschappij toch wel handig. We hebben bijna volledige vrijheid gekregen. En we doen nog steeds heel veel zelf.”

Stap voor stap
Voor Christon is alles op zijn plaats gevallen en is hij sinds enkele maanden dolgelukkig. Of Everything Must Go nu 5.000 of 50.000 keer over de toonbank gaat, hij is gelukkig zolang hij kan leven van de muziek. “Het leuke van dit project is, dat elke stap voelt als een droom die uitkomt, doordat we alles zelf hebben gedaan. 3fm bombardeerde ons tot serious talent naar aanleiding van Pass You By. Ik stond op een gegeven moment onder de douche toen Bart de badkamer in kwam gerend. ‘Dude, ik sta onder de douche?!’ En hij: ‘Dude, we staan op de playlist van 3fm!’ Dat was echt helemaal te gek. Optreden in de HMH voor de Kaiser Chiefs was dat ook. En ook de kleine optredens in de Peppel in Zeist of Maasbree, waar onze bandleden vandaankomen, zijn te gek. Toen we laatst mochten spelen in Club 3VOOR12 hadden we dat ook. We vreesden dat het Idols-imago in de weg stond, maar ze beoordeelden ons op onze muziek en niet het imago.”

Op Everyting Must Go staan dus popliedjes met een positief geluid, maar ook wat maatschappijkritiek. In Parade worden vragen gesteld bij de missie in Afghanistan en in albumopener High Life zet Rigby zich af tegen de hipheid van nu, door te zingen over een hip meisje in Amsterdam met hippe vrienden en een hip leven en liefdesverdriet. “Rigby is wel van de sex, drugs en rock & roll, maar niet van de Jimmy Woo.”

Bekijk single Everything Must Go:

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>