YouTube-tax definitief van de baan?

De collega’s van Oranjemuziek melden vandaag heugelijk nieuws. Buma/Stemra heeft zijn voorgenomen YouTube-tax afgeschoten. Een woordvoerder zegt dat de voorgenomen ‘Fair Play Music-regeling’ van de baan is. “We onderzoeken nog wel of er wellicht in de toekomst toch ruimte is voor een YouTube-tax.” Buma/Stemra wilde commerciële websites geld gaan vragen voor het gebruik van YouTube-filmpjes met auteursrechten beschermde muziek; 130 euro voor 6 filmpjes.

Als het bericht waar is – waar ik nu wel van uitga maar met Buma/Stemra weet je het maar nooit – ben ik daar natuurlijk heel erg blij mee! Want de YouTube-tax zoals Buma deze gepland had, betekende vrijwel zeker het einde van deze blog.

De druk op de auteursrechtenorganisatie werd alsmaar hoger. Na een breed protest werd de YouTube-tax al afgeschoten voor hobbyïstisch gebruik, zoals op Hyves. Maar ook daarna bleef er verzet vanuit de blogosphere en ook de muziekindustrie. Zelf minister Hirsch-Ballin gaf aan dat een rechter maar moest oordelen of Buma/Stemra hier ongestoord zijn gang mocht gaan.

Buma/Stemra bekijkt ondertussen dus andere manieren om internet te gaan belasten. Op zich niet onfair, maar dan wel met schappelijke heffingen graag.

Update 18.20 uur: Helaas, het is niet zo. 3VOOR12 op Twitter: Antoinette de Ridder (BUMA) over YouTubetaks-ophef: Niks van waar. Wij niks aan doen dat ze dat zo op site zetten Medew. verkeerd geciteerd.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “YouTube-tax definitief van de baan?

 1. Joris Rietbroek

  Ik geloof het dit keer pas als er een definitief (pers)bericht van Buma/Stemra komt. Een telefoontje net leverde niets op: “u wordt teruggebeld.” Ja, dat heb ik vaker gehoord.

    /   Reply  / 
 2. madbello

  Dit is groot en goed nieuws, ook jammer eigenlijk, had mijn wel verheugd op het eerste proefproces.

  Maar idd wachten of het wel echt waar is.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>