Songfestival: Luister hier naar Birds van Anouk (video)

Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2013 onthuld

Anouk zal ons land vertegenwoordigen met de song Birds. Beluister het nummer hieronder. Zij zal op dinsdag 14 mei aantreden in de eerste halve finale van het Songfestival. Als Anouk in die halve finale bij de beste 10 (uit 16) eindigt – wat we natuurlijk allemaal hopen – dan volgt daarna op zaterdag 18 mei de finale.

Foto’s en audio van de persconferentie zijn terug te vinden op songfestival.nl

Later op NLpop meer nieuws en een uitgebreide analyse van onze kansen, maar je kan nu al stemmen: Haalt Anouk met Birds de finale van het Songfestival?

Birds (iTunes) Birds (Bol)
Reserveer: Sad Singalong Songs

Haalt Anouk de finale van het Eurovisie Songfestival?

 • Ja (65%)
 • Nee (35%)
Loading ... Loading ...

facebook share facebook share

59 Reacties // Reageer

59 thoughts on “Songfestival: Luister hier naar Birds van Anouk (video)

 1. Pingback: TROS en Anouk presenteren Birds voor Songfestival | NLpop

 2. Caitlin

  Prachtig nummer, kan niets anders zeggen. Heel meeslepend. Dit kan op het podium ook heel mooi worden neergezet met de juiste belichting en zonder poeha. Ben al jaren niet enthousiast meer over inzendigen. Nu ben ik heel positief!

    /   Reply  / 
 3. Peterke!

  Ze hebben absoluut gelijk dat dit geen typisch Songfestival nummmer is. Dat is ook denk ik juist een groot voordeel. Veel beter & mooier dan de demo naar mijn mening!! In het begin vond ik het vrij eentonig, maar er zit toch een mooie opbouw in. Ik ben blij! :)

    /   Reply  / 
 4. pimm hest

  IK vind het een bijzonder én sterk nummer: ook apart en onderscheidend!! Beetje James Bond-achtig: Groots & Mooi!!

    /   Reply  / 
 5. Nico

  Geweldig nummer!

    /   Reply  / 
  1. iwin

   ik vind het een heel mooi nummer wat denk ik financieel
   je op een hoger punt zal kunnen brengen in je voordeel dus
   iwin

     /   Reply  / 
 6. Amanaemonesia

  Nou, wat een BREKEND nieuws.

  Verschrikkelijk tegenvallend nummer, ik kan me voorstellen dat mensen hier bij in slaap vallen.
  Als Anouk hier een hit mee scoort is dat alleen vanwege haar naam, niet vanwege de kwaliteit. We moeten zo langzamerhand concluderen dat haar hoogtepunt voorbij is.

    /   Reply  / 
 7. Peterke!

  Even verbeteren, want ik mezelf toch een beetje negatief overkomen op mijn vorige reactie. Ik vind het echt een prachtig nummer! Zeer mooie tekst en ook heel mooi gezongen. Nederland maakt echt een goeie kans dit jaar!

    /   Reply  / 
  1. Nico

   Dan verbeter ik mezelf ook even: van “geweldig nummer” maak ik “meesterwerk”.

     /   Reply  / 
 8. Robin

  Ik heb er een hard hoofd in, vind dit nummer behoorlijk ‘boring’. Anouk heeft betere songs (gehad)

  Nee.. dit wordt spijtig GEEN finale.. alweer niet!

    /   Reply  / 
 9. Calypso

  Ik verwacht geen finale. Het hele nummer geluisterd, en continue heb ik het idee “Wanneer komt het nu?”. Het is een slepend nummer zonder finale (in dubbele zin). Productie, arrangementen, zang, allemaal dik in orde, maar het nummer heeft “het” niet in mijn ogen.

    /   Reply  / 
  1. Peterke!

   Ik blijf er wel bij dat het nummer een beetje eentonig is, maar als ik luister naar het nummer moet ik een beetje denken aan het nummer “Skyfall” van Adele. Dat nummer vind ik ook echt prachtig, dus het zit wel goed bij mij. :)

     /   Reply  / 
 10. Marcus Lucas Auteur

  Apart die verdeeldheid in de poll en de kritische geluiden. Vorig jaar bij Joan Franka geloofde een grote meerderheid dat Indiana Joan met haar liedje de finale zou halen. Dat percentage ging in onze poll pas in mei wat omlaag. Birds is geen typisch Songfestival-lied, dat is zeker. Er is geen enkel ander nummer als dit in het hele festival. Het is geen Adele of Lana del Rey rip-off, hoewel het genre een beetje overeenkomt, maar het lied heeft een eigen karakter. Een uitgebreide analyse volgt later, maar laten we wel wezen: Anouk moet bij de beste 10 uit 16 eindigen om de finale te halen. Het kan altijd misgaan, maar het moet te doen zijn. De eerste internationale reacties zijn in ieder geval (voor het eerst in jaren) heel positief.

    /   Reply  / 
 11. Amanaemonesia

  Jongens niet te optimistisch hier, de kans dat Nederland hiermee de finale gaat halen is gewoon miniem. Als het om ballads gaat die wel op zijn minst 3 minuten boeien hebben andere landen dat kunstje veel beter onder de knie.
  Ik lees ook nergens goede argumenten voor het feit dat dit liedje beter in elkaar steekt dan alles wat we de afgelopen 8 jaar hebben gestuurd.

    /   Reply  / 
  1. Nico

   Een verrassende akkoordenreeks met onverwachte, tranen opwekkende wendingen (om het woord kippenvel te vermijden). Analyseren is niet nodig: het nummer raakt me diep van binnen.
   Niet een songschema dat al duizend keer vertoond is, maar met lef bedacht, van binnen lachend om de voorspelbare kritieken. Ik lach met haar mee.

     /   Reply  / 
 12. BéTé

  Een Songfestival inzending brengen ZONDER POEHA… laatste keer zoiets was in 1879 toch?

    /   Reply  / 
 13. L3R0Y

  Ondanks dat het van Anouk is en ik het een prachtig mooi nummer vind, vind ik het slecht gekozen als nummer voor het Songfestival. Een Songfestival nummer heeft naar mijn mening minstens een opbouw naar een CLIMAX nodig en dat ontbreekt in dit nummer. Het is een prachtig mooi en kwalitatief goed nummer, maar het kabbelt iets teveel voort voor het songfestival. Ik had haar liever de andere kanshebber zien zingen ‘I won’t play the game no more’, die ook al enige tijd circuleert op o.a. youtube. Maar misschien gaat Anouk ons live nog verbazen of dat Europa ons gaat verbazen en gaat voor kwaliteit :-D

    /   Reply  / 
 14. Amanaemonesia

  Het mist inderdaad een hoogtepunt, geen enkele uithaal te bespeuren.

  Vergeet verder niet dat ze haar uiterlijk ook zwaar tegen heeft. En het uiterlijk wordt steeds belangrijker als je überhaupt kans wilt maken om te winnen.

    /   Reply  / 
  1. Nico

   Een uiterlijk, zoals Adèle?

     /   Reply  / 
 15. Jef

  Nee, dit gaat niks worden op het songfestival. Een saai, traag nummer zonder “catchy” melodielijn. Zo traag, dat ik contact de neiging had om haar aan te zwengelen…

    /   Reply  / 
 16. Edwin

  Wat valt mij dit tegen, zo’n geweldige zangeres en dan met zo’n slecht nummer komen. Jammer

    /   Reply  / 
 17. Marcus Lucas Auteur

  Op de sites van Telegraaf en Volkskrant 73% en zelfs 80% die het niks vinden. Bij ons op NLpop (vooral muziekliefhebbers) is het 50/50. Zou dit typisch het Nederlandse publiek zijn? Dat wij van Anouk iets anders hadden verwacht, misschien? Ondertussen uit het buitenland veel positieve reacties, en Nederland stijgt bij de bookmakers binnen twee uur de Top 10 in.

    /   Reply  / 
 18. Kamper

  Neder-Engels op begrafenis muziek.

    /   Reply  / 
 19. Nico

  Het gaat hier om stemmen verwerven uit niet native Engels sprekende landen. Ofwel Europa, ESF.
  Een tot het hart sprekende song is ook bruikbaar op begrafenissen. Daar kun je goed mee scoren, zie de begrafenis Top 10:

  1. Time to Say Goodbye – Andrea Bocelle & Sarah Brightman
  2. Het Water – Marco Borsato
  3. De Steen – Paul de Leeuw
  4. Angels – Robby Williams
  5. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato
  6. Tears in Heaven – Eric Clapton
  7. Goodbye my love – James Blunt
  8. Papa – Stef Bos
  9. The Rose – Bette Midler
  10. De Weg – Guus Meeuwis

    /   Reply  / 
  1. Kamper

   Beste Nico. De liedjes die jij noemt zijn allen onvergelijkbaar hoger van niveau als dat van Anouk. Dat de tekst vooral vertaald Nederlands is, daar kun je nog mee wegkomen op een esc. Dat de muzikale compositie onopwindend, traag en herhalend is, is een stuk kwalijker. Dit is geen esc lied. Daar zit minstens één climax in, een knallende show of een spetterend mooie vrouw. Dat zie ik hier allemaal niet. Desalniettemin zou Anouk best wel eens de finale kunnen halen (en daarna kansloos zijn), want APART is het nummer wel.

     /   Reply  / 
 20. marije

  Prachtig, meesleepende song! De kunst is om het straks verstild te zingen!
  En ook belangrijk een mystiek sfeertje erom heen te maken met vogels en special effects!!

    /   Reply  / 
 21. Erwin

  Ik vind het nummer niet echt bij anouk passen. ik hoopte iets in de richting van lost of Girl. ik wacht tot er meer bekend is over de act. alleen met het liedje ben ik bang dat het wederom niet lukt.

    /   Reply  / 
 22. Justin81

  Ik vind het een mooi lied. Mis alleen een hoogtepunt en catchy melodielijn. Vraag me eerlijk gezegd af of dit de finale gaat halen. Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik nog niks van de andere landen heb gehoord :) .

    /   Reply  / 
 23. Bastian

  Prachtig prachtig! Ik snap niet dat er mensen zijn die nog steeds denken dat je iets typisch songfestival moet sturen, of iets met een beat, catchy etc. Dat is de laatste jaren echt niet nodig. Zoek eens op: albania eurovision 2013. Dit is pure emotie. Ik mag toch hopen dat er nog steeds mensen zijn in heel Europa die geraakt kunnen worden door ECHTE muziek? Of is het ESF dan een verkeerd podium voor dit lied?

    /   Reply  / 
 24. Bart

  Op Eurovision.tv kun je de reacties bekijken van alle anderen landen hoe er tot nu toe op gereageerd wordt en ja, iedereen is heel positief. Maar dat zijn dan de fans!

  We zitten in Semi Final 1. Tot nu toe zijn de topfavorieten/concurrenten waar me voor uit moeten kijken:
  1. Denmark/Denemarken
  2. Austria/Oostenrijk
  3. Ireland/Ierland
  4. Serbia/Servie
  5. Belarus/Wit-Rusland
  6. Ukraine/Oekraïne
  7. Russia/Rusland
  8. Georgia/Georgie

  Montenegro en Moldavie moeten nog bekend worden gemaakt. Dan zijn er nog twee plekken over, dus misschien zit Nederland dit jaar er wel bij??!!..
  Tot nu toe zijn de andere nummers matig, maar ligt nog aan de show die ervan gemaakt wordt hoe veel mensen gaan stemmen.

    /   Reply  / 
 25. PigBag

  Ik mag toch hopen dat dit ‘n grap is. Dat Anouk ons de volgende week vertelt dat ze ons voor de gek heeft gehouden en dat we dan ‘t echte liedje te horen krijgen. Wat ‘n ongelofelijk saai, vlak en deprimerend liedje is dit.
  Maar goed. De laatste keer dat we de finale haalden was ook met ‘n enorm zeik-nummer dus wie weet.

    /   Reply  / 
  1. BéTé

   Grap? Nou, dan komt het nog wel goed met deze song…. het Eurovisie Songfestival is al sinds jaar en dag één grote grap :)

     /   Reply  / 
 26. Bas

  Wat een heerlijk nummer. Geef toe ben een Anouk fan en ik heb geen flauw idee hoe Europa hier op reageert. Maar ik had vanaf de eerste seconde kippevel en de melodie is na één keer luisteren gelijk in mijn hoofd blijven zitten. Wat mij betreft een heerlijk meeslepend meesterwerk! Anouk is gewoon van de buiten categorie, nou maar hopen dat Europa dat kan waarderen en herkent!

    /   Reply  / 
  1. BéTé

   De sombere melodie blijft – mijn inziens – alleen in je hoofd hangen als je een tikkeltje levensmoe bent. En ik wordt er al met al ook niet blij van.

     /   Reply  / 
   1. Bas

    Hahahahhaaha, nou ben verre van levensmoe. Is gewoon een heerlijk nummer. Aan je reacties te zien ben jij gewoon gewoon een negatieveling en waarschijnlijk een beetje depressief. Durf te wedden dat jouw kopje altijd half leeg is!

      /   Reply  / 
 27. Justin81

  Vorig jaar werd er ook al van te voeren geroepen dat ons lied in de top 10 zou komen. Dus laten we maar gewoon afwachten…

    /   Reply  / 
 28. bingocharts

  Ik vind het wel wat sprookjesachtigs hebben, heel mooi!
  Laten we hopen dat het nummer de finale haalt.
  Hier kan een hele mooie act omheen gezet worden, denk ik, met een mooi sprookjesachtig vogel thema!

    /   Reply  / 
 29. sandy

  Ik begon het nummer inderdaad ook met kippevel. Maar tot mijn spijt (ben ook Anouk fan) moet ik toegeven dat het helverwege toch wel saai wordt. je verwacht inderdaad dat er nog wat komen gaat, maar helaas: teleurstelling. Ik wilde zelfs mijn JA stem nog omzetten naar een NEE. Maar dat last het systeem niet toe..
  Ik hoop dat Anouk misschien toch nog een verrassing heeft in de live versie, maar ik ben bang dat het 0 points gaan worden.

    /   Reply  / 
 30. henk

  Wat een bloedmooie inzending dit jaar. Ik vind dit fabelachtig mooi! “Birds” valt enorm op in haar eenvoud en meeslependheid. Proud of Anouk! Alleen al op basis van de jury televoting zeker door naar de finale. Hebben jullie de internationale bookamkers al gecheckt? BAMM!!! Op 5!Actueel nieuw op #9 in de I-Tunes Top 100 (18.55 uur)

  Check ook http://upcoming-hits.blogspot.nl/

    /   Reply  / 
 31. Norby

  Geweldige song! Mooi, traditioneel georkestreerd, arpeggio’s op de harp en in 2de couplet mooie snare bolero-achtige figuren, veel lower strings; gewaagde harmonische wendingen, met name “no fear, no pride” is prachtig en verstild De bridge met contrasterende (female)koorlijnen (bijna impressionistisch mooi!):treffende lyrics en qua harmonische structuur weer erg inventief, en heerlijk om het laatste chorus in te gaan met die slow wals feel, in 1-en gedacht per maat. Een “beatles” (good night)Kate Bush, Phill Spector(wall of sound) SONG en beter dan Adele. Het plaatje is compleet met die ruige, mooie kop van Anouk in combinatie met het raffinement van deze ultieme song Waarschijnlijk te goed voor een event als het songfestival. Hoop dat er een goede vakjurie naar gaat luisteren.

    /   Reply  / 
 32. Peterke!

  Hoe vaker ik het nummer luister hoe beter en mooier die lijkt te worden. Langzaam maar zeker begin ik het een magisch nummer te vinden. Ik ben btw niet echt een grote fan van Anouk om het even duidelijk te maken. Haar singles zijn altijd goed, maar een heel album kan ik nooit echt van haar luisteren.

    /   Reply  / 
 33. bingocharts

  Ik heb het nummer al vanaf vanmiddag in mijn hoofd, en ik vind het helemaal niet erg!

    /   Reply  / 
 34. Arjan Hensens

  Het is een filmisch nummer. Het zou zo een soundtrack kunnen zijn van een James Bond film of een Steven Spielberg film. Zo blij dat het geen Lost rip off is geworden of een Nobodys Wife of Girl track. Anouk is weer dicht bij haar zelf gebleven en helemaal weer haar eigen ding gaan doen. Ze gelooft heilig in haar nummer. Haar eigen willetje heeft tot nu toe alleen maar tot grote successen geleid.
  Dit nummer is van grote kwaliteit te goed voor het festival. Dit nummer is klein, bombastisch en sprookjesachtig. Ik hoop dat het nummer op het podium ook zo wordt neergezet. In het buitenland zijn ze razend enthousiast en staat Anouk op plek 5 in de polls. Het meest onderscheidend nummer van het jaar en men is na de dancetrack van vorig jaar klaar voor een nummer als Birds!

    /   Reply  / 
 35. Arjan Hensens

  Nog één aanvulling. Anouk had voor een makkelijkere weg kunnen kiezen maar ze blijft trouw aan haar zelf en blijft ten aller tijde zichzelf. Ik zien een podium met alleen Anouk in een sprookjesachtige setting. De belichting en hele setting op het podium is dit jaar echt zeer belangrijk waarmee je dit nummer nog naar een hoger niveau kan tillen!!

    /   Reply  / 
  1. Bastian

   +1000000

     /   Reply  / 
 36. Bastian

  F*cking hell dat koortje klinkt zo betoverend, hier moet Anouk iets mee doen op het podium. Ze gaf zelf al aan dat ze mogelijk met schaduwen wil werken?

    /   Reply  / 
 37. Marcus Lucas Auteur

  Inmiddels 4e bij de bookmakers voor de eindoverwinning. Anouk zei tijdens de persconferentie dat ze het koortje misschien achter een doek zet, iets met schaduwen.

    /   Reply  / 
 38. henk

  Geweldig zeg, rising bij de bookmakers en een lyrische buitenlandse pers. In de Nederlandse I-Tunes inmiddels stijgende van 9 naar 5 (21.00) De mooiste eigentijdse Nederlandse inzending ooit!

    /   Reply  / 
 39. bingocharts

  Haar filmpje op youtube is ookal bijna 125.000 bekeken binnen 11 uur, terwijl bijvoorbeeld het filmpje van Noorwegen na 3 weken ‘maar’ 70600 kijkers heeft!

    /   Reply  / 
 40. henk

  On-ge-lo-fe-lijk, maar waar : Anouk staat nummer 1 in de I-Tunes Top 100 (21.45 uur)

    /   Reply  / 
  1. Johan van de Velde

   Waarom is dat ongelofelijk, Henk?

     /   Reply  / 
 41. Carla

  Ik vind het een prachtig liedje. En zelfs al ZOU Europa het niks vinden, dan vind ik het nóg prachtig. En sinds wanneer is Anouk geen mooie vrouw??

    /   Reply  / 
 42. smk

  Prima song. Niet typisch songfestival met uithaal en climax naar het einde maar mooie opbouw. Doet een beetje denken aan Patricia Kaas die een paar jaar geleden Frankrijk vertegenwoordigde [8e plaats]. Een minpuntje, het is nu nog te lang. Het mag echt maar 3:00 minuten zijn.

    /   Reply  / 
 43. Jacquiline

  I am no Anouk fan (sorry), maar ik heb nu vier keer achter elkaar naar “Birds” geluisterd en kreeg iedere keer weer kippenvel, en dat is rare. Ik zal niet snel een record/cd van Anouk kopen maar “Birds” for sure. Loads of luck Anouk, you can do it. Thanks so much! Gonna listen to “Birds” again, and again and again….

    /   Reply  / 
 44. Peterke!

  Anouk staat nu derde in de bookmakers! Alleen Noorwegen & Denemarken staan nog wat hoger. Zou Anouk echt de favoriet voor de winst gaan worden dit jaar? :D

    /   Reply  / 
 45. Pingback: Songfestival: Anouk op 1 in iTunes, op 3 bij bookmakers | NLpop

 46. Ronald

  O de jaarlijkse discussie over het songfestival is weer losgebarsten. Ook dit jaar zal ik het weer aan me voorbij laten gaan, als Anouk wint leuk voor dr, slechter dan de losers van de afgelopen jaren kan het toch niet.

    /   Reply  / 
  1. Nico

   Laat je dit aan je voorbijgaan, terwijl je wel al die cover zangwedstrijden nauwkeurig volgt?
   Hier kun je nieuwe stukken ontdekken, waar de roots van Europa zichtbaar worden.

     /   Reply  / 
 47. Pingback: Anouk op 1 in Mega Top 50 en op 2 in Single Top 100 | NLpop

 48. Pingback: Podium Eurovisie Songfestival 2013 onthuld (foto’s) | NLpop

 49. Pingback: Nick & Simon houden Anouk van 1 in Single Top 100 | NLpop

 50. Wizkid

  Dit nummer hoort thuis in een zielige disney films zoals sneeuwitje of in de begravenis top 20

  ook toevallig…haar vorige nummer ging over een duif….ROEKOEEE ROEKOEEE en deze over alle vogels.

    /   Reply  / 
 51. deotter

  Ik gok bij de bookmakers op een 9 de plaats.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>