De beste liedjes van 2013 volgens NLpop

Jaaroverzicht • Selectie van populairste Nederlandse singles

Als we een analyse maken van bezoekersaantallen, aandacht in (sociale) media en polls in combinatie met chart-prestaties kunnen we een aardige inschatting maken van de populairste Nederlandse liedjes van 2013 volgens NLpop…

Top 10 van 2013:

1. Maaike Ouboter – Dat Ik Je Mis / Mr. Probz – Waves / Racoon – Oceaan
4. Niels Geusebroek – Take Your Time Girl
5. Armin van Buuren ft Trevor Guthrie – This Is What It Feels Like
6. Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis – Ik Zou Het Zo Weer Overdoen
7. Anouk – Birds
8. Sharon Doorson – High On Your Love
9. Mylène & Rosanne – Double Me
10. Brigitte Kaandorp – Lieve Koningin

De top 3 is moeilijk op te splitsen aan de hand van objectieve data. Maaike zorgde voor de heftigste buzz terwijl Probz en Racoon iets beter scoorden in de charts. In eerdere Hit of Shit-polls scoorden ze 98%, 96% en 84% Hit.

De drie nummers heersten zwaar in het afgelopen jaar! Welke liedje is het beste? Jij als NLpop-bezoekers hebt het laatste woord in een allesbeslissende poll:

Single van het Jaar 2013

 • Maaike - Dat Ik Je Mis (47%)
 • Mr. Probz - Waves (36%)
 • Racoon - Oceaan (16%)
Loading ... Loading ...

In ons overzicht passen ook songs als bijvoorbeeld Hoe van Nielson & Miss Montreal, Julia van Nick & Simon, Animals van Martin Garrix, Blue Bittersweet van Ilse DeLange, Back In My World van Alain Clark, Vandaag van Bakermat, Tangled Up van Caro Emerald en Sukkel Voor De Liefde van The Opposites.

En zo zijn er nog veel meer nummers vermeldenswaardig, maar bij het maken van een top 10 vallen nu eenmaal veel andere goede releases buiten de boot.

Uitzonderlijk was het bedanklied dat Brigitte Kaandorp maakte ter gelegenheid van de abdicatie van koningin Beatrix. Het ontroerende liedje is niet officieel uitgebracht, maar trok zoveel aandacht dat een top 10-notering verdiend is.

Meest bezocht op NLpop in 2013:

1. Vanavond live: Junior Eurovisie Songfestival
2. Borsato lanceert tweede single, duet met Trijntje
3. DBSSW: Maaike Ouboter met Dat Ik Je Mis op 1 in iTunes
4. Tweelingen Mylène & Rosanne winnen Junior Songfestival
5. Songfestival: Luister hier naar Birds van Anouk
6. The Voice of Holland: Steffen Morrison op 1 in iTunes
7. Hit of Shit: Niels Geusebroek – Take Your Time Girl
8. Hit of Shit: Brigitte Kaandorp – Lieve Koningin
9. Wie worden de finalisten in The Voice of Holland 2013?
10. The Voice of Holland: Mitchell Brunings op 1 in iTunes

Dit is een top 10 uit de bijna 1000 artikelen die in 2013 op NLpop zijn verschenen. Topje van de ijsberg; geen volledige weergave, verschillen zijn vaak klein.

Berichten waar het afgelopen jaar de meeste reacties onder geplaatst werden gingen over de boyband MainStreet, de hitlijsten, het album van Sharon Doorson, de speculaties over het Eurovisie Songfestival, de singles van Lisa Lois, en uiteraard alles rondom The Voice of Holland, vooral in de finaleweek.

Welke Nederlandse popsong is volgens buitenlandse fans het beste?

Iedere maand wissel ik als redacteur van NLpop met ruim 40 muziekliefhebbers van over de hele wereld nieuwe releases uit. Dit is volgens hen de NLpop top 3:

1. Thomas Azier – Ghostcity (176 punten)
2. Sandra van Nieuwland – Hunter (143 punten)
3. Sharon Doorson – High On Your Love (123 punten)

Queen of Elba van Laura Jansen, This Is What It Feels Like van Armin van Buuren ft Trevor Guthrie, Playing With Fire van Haris Alagic en Tangled Up van Caro Emerald vallen buiten deze top 3 maar werden ook hoog gewaardeerd.

NLpop belofte voor 2014

En dan tenslotte mijn persoonlijke voorkeur. Ghostcity van Thomas Azier is wat mij betreft de beste Nederlandse popsong die dit jaar gemaakt werd. Begin volgend jaar komt Thomas’ album uit; een grote belofte voor 2014!

Ghostcity van Thomas Azier

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “De beste liedjes van 2013 volgens NLpop

 1. André Wit

  En de Nederlandse Indie Chart top 100 van 2013 vind je op free40.nl en wordt vandaag 25/12 uitgezonden op IndieXL. Jacco Gardner staat nummer 1 met Clean The Air.

    /   Reply  / 
 2. Yoshi

  Sorry hoor, maar als je Ghostcity de beste song van 2013 vind, mankeert er wat aan je oren

    /   Reply  / 
  1. BéTé

   Ik acht de kans groter dat er iets aan jouw smaak mankeert, Yoshi. Ook een vredig Kerstfeest en een gezond 2014 gewenst!

     /   Reply  / 
  2. Marcus Lucas Auteur

   Beste Nederlandse popsong he. Ook gekozen om het artikel mooi af te ronden met de belofte voor 2014. Smaken verschillen uiteraard. Ik vind High On Your Love van Sharon Doorson bijvoorbeeld ook een hele sterke Nederlandse popsong.

   Beste liedjes internationaal zijn voor mij o.a. Ed Sheeran – I See Fire, M83 ft Susanne Sundfør – Oblivion, Banks – Waiting Game, Donkeyboy – Triggerfinger, Woodkid – I Love You, Xavier Naidoo – Hört Hört, Skylar Grey – Final Warning, Laleh – Colors, Christophe Maé – Tombé Sous Le Charme, Rihanna ft Mikky Ekko – Stay, tyDi ft Carmen Keigans – Live This Lie, drie of vier nummers van het Hurts-album, en nog veel meer, nog veel meer.

     /   Reply  / 
   1. Yoshi

    Sorry inderdaad voor mijn felle reactie. Maar ik kan niet begrijpen wat hier goed aan is, een hoop geschreeuw en gebonk bij elkaar. Ik kan echt prachtigere liederen opnoemen. Daarnaast heeft dit nummer naar mijn weten, de charts ook niet gehaald.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

     Dus omdat het de hitlijsten niet heeft gehaald kan het niet het beste liedje van 2013 zijn? Hitlijsten zijn lijsten die populariteit van n liedje aanduiden, maar dan hoeft het niet persé goed te zijn.

       /   Reply  / 
 3. Marcus Lucas Auteur

  Voor de statistieken. Op de valreep toch nog een andere top 10 van meest bezochte artikelen van 2013. Op 1 staat “Amira wint Holland’s Got Talent”, de rest zakt een plaatsje.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>