Dit zijn de winnaars van de Buma NL Awards 2015

Geen vrouwen • Nieuwe splitsing tussen ‘Hollands’ en ‘Populair’

Maandagavond zijn in Den Bosch de Buma NL Awards uitgereikt. Grote winnaars waren Jan Smit die twee prijzen won en Nielson die er drie mee naar huis nam.

In tien categorieën werden awards uitgereikt. Voor het eerst werd daarbij onderscheid gemaakt tussen Hollandse en Populaire muziek. Op die manier wil Buma twee stromingen binnen de Nederlandstalige muziek onderscheiden.

Guus Meeuwis won met Hollandse Meesters en Kenny B met Parijs. Daarnaast won Jan Smit voor zijn album Jij & Ik en single Recht Uit M’n Hart. Nielson won naast beste auteur een award voor Sexy Als Ik Dans (meest gedraaid in horeca), en samen met BLØF voor Mannenharten (meest gedraaid op radio en tv).

Nielson spreekt radiozenders aan

In zijn dankwoord brak Nielson een lans voor meer Nederlandstalige muziek op de radio. ‘Ik ben enorm dankbaar voor deze awards, maar ik zou ze zó inleveren voor meer support van de radiostations voor Nederlandstalige muziek’, zei hij.

Voor de publieksprijzen kon op de websites van Sterren.nl, RadioNL, PuurNL, VBRO Radio, TV Oranje en Ment TV gestemd worden. Die prijzen gingen naar Jeffrey Jeesen (grootste talent) en André Hazes jr. voor Ik Leef Mijn Eigen Leven. De Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar rockband Normaal.

Alle winnaars op een rij

• Beste Single Populair: Kenny B – Parijs
• Beste Album Populair: Guus Meeuwis – Hollandse Meesters
• Beste Single Hollands: Jan Smit – Recht uit M’n Hart
• Beste Album Hollands: Jan Smit – Jij & Ik
• Beste Auteur: Nielson
• Meest gedraaid op radio & tv (Sena Award): BLØF & Nielson – Mannenharten
• Meest gedraaid in horeca: Nielson – Sexy Als Ik Dans
• Publieksprijs Grootste Talent: Jeffrey Heesen
• Publieksprijs Favoriete Single: André Hazes jr. – Ik Leef Mijn Eigen Leven
• Lifetime Achievement Award: Normaal

De categorieën voor beste zanger en beste zangeres zijn vervangen door de splitsing tussen Hollands en Populair waardoor er helaas geen enkele prijs voor een vrouw was. Met Kenny B erbij was het dit jaar in elk geval geen uitsluitend blanke bedoening, en dat zien we graag. Variatie en diversiteit!

De ondervertegenwoordiging van vrouwen is trouwens niet uniek voor de Buma NL Awards maar zien we ook bij alle andere Nederlandse muziekprijzen. Onze muziekindustrie wordt wellicht te klein geacht om prijzen in aparte categorieën uit te reiken aan zowel mannen als vrouwen, zoals in het buitenland gebeurt.

Toch valt er wel iets voor te zeggen als het doel van de awards niet alleen het belonen van prestaties is, maar ook het plaatsen van een extra spotlight op onderbelichte artiesten. Zo’n splitsing levert dubbel zoveel exposure op.

Video: Zoomin.tv

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>