B-Brave, Haris en Adriaan in finale X Factor 2013

Orpheus uitgeschakeld in halve finale X Factor • B-Brave gepusht als winnaar • NLpop-analyse & poll: Wie moet winnen? • Verschil tussen One Direction en B-Brave

In de halve finale van het vijfde seizoen van X Factor is de groep Orpheus vrijdagavond onverwacht uitgeschakeld. De finalisten zijn bekend: B-Brave, Haris en Adriaan.

De boyband B-Brave (foto) wordt de hele week al flink gepusht als mogelijke winnaar. De hysterisch gillende tienermeisjes zorgen voor een aparte dynamiek in dit seizoen. Men heeft het over ‘ongekende’ populariteit en jubelt: ‘move over One Direction’.

Begrijpelijk dat ze een hype creëren maar het is niet echt eerlijk tegenover de andere finalisten om B-Brave zo voor te trekken. In de hitlijsten scoort de boyband vooralsnog mager. Hun Bruno Mars-cover Treasure komt deze week in de Single Top 100 binnen op plek 96. Dat kunnen we met de beste bedoelingen toch niet ‘ongekend’ noemen.

Maar als Kaj, Cassius, Jai, Sam en Dioni, zoals de jongens van B-Brave heten, de finale echt winnen, dan zullen zij als winnaar een originele single uitbrengen van de hand van de internationale topproducer Tricky Stewart. Met alle promotieactiviteiten die dan zullen volgen is het aannemelijk dat die single wel de nummer 1 in de charts zal bereiken.

Datzelfde geldt overigens ook voor de andere twee finalisten, hoewel Orpheus naar mijn mening beter had gematcht met de stijl van Tricky Stewart, die bekend is van onder meer Rihanna, Beyoncé, Ciara, Justin Bieber, Whitney Houston en Mariah Carey.

Is B-Brave echt de Nederlandse One Direction?

B-Brave wordt in de markt gezet als de Nederlandse versie van One Direction. Die kwam voort uit de Britse X Factor, dus er zijn overeenkomsten. Maar ik heb dat Britse seizoen destijds toevallig gevolgd, en One Direction was toen niet meteen geliefd.

One Direction eindigde in 2010 in de Britse X Factor als derde en werd tijdens de liveshows hartstochtelijk gehaat door een groot deel van het publiek. Het duurde daarna nog een jaar voordat de groep grote hits ging scoren en wereldwijd succes kreeg.

Die ‘hartstochtelijke haat’ voor One Direction was natuurlijk deel van het spel. De groep werd in de finale als eerste uitgeschakeld, maar al die weerzin en kritiek droeg bij aan de hype. Daardoor kende iedereen One Direction. Ook mensen die X Factor niet eens volgden. Over B-Brave is er (buiten de doelgroep) veel meer onverschilligheid.

Het is geen uitgemaakte zaak wie bij ons dit seizoen gaat winnen. Bovendien is winnen geen vereiste, of garantie, voor langdurige succes. Dat hangt van veel meer factoren af. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat we nog veel meer van B-Brave gaan horen, of ze nou gaan winnen of niet. Bij Haris en Adriaan is dat nog maar zeer de vraag.

Download: Alle liedjes uit halve finale op iTunes

Orpheus is uit onze poll verwijderd. De groep stond derde met 24 procent.

Favoriet(en) in X Factor?

 • Haris Alagic (51%)
 • B-Brave (34%)
 • Adriaan Persons (15%)
Loading ... Loading ...

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “B-Brave, Haris en Adriaan in finale X Factor 2013

 1. vinn

  Orpheus had 21% van de stemmen en Adriaan 24% er is dus nog 55% te verdelen. De percentages liggen dus erg dicht bij elkaar.
  Mijn favoriet was Clarissa, maar die lag er helaas al de 1e liveshow uit. Ik zelf denk/hoop dat nu Haris wint.

    /   Reply  / 
 2. Laura

  Ik snap serieus niet waarom Adriaan er nog in zit, ik vind m schattig om te zien maar echt goed zingen kan hij echt niet!

    /   Reply  / 
 3. Robin D.

  Ik vond X Factor een aanfluiting dit jaar, heb slechts 3 uitzendingen gezien en dat was genoeg!

    /   Reply  / 
 4. RickerLick

  Sluit me bij Robin D aan, Xfactor = bagger. Stuk voor stuk “artiesten” die qua talent niks voorstellen. En aan alles zie je dat het een puur een mokkel doelgroep heeft.

    /   Reply  / 
 5. BéTé

  Het gaat hier puur om X-Factor!!

  Gordon (met B-Brave) en vooral Angela (met de 2 goodlooking boys) hebben hier – puur om te winnen – slim op ingespeeld.

  Dus als je ‘t sec bekijkt zijn zij schuldig aan de belabberde kwaliteit van deze serie X-Factor.

    /   Reply  / 
  1. Ronald

   Kom op he, het niveau van X Factor is nooit hoog geweest en heeft het altijd om ‘de X Factor ‘gedraaid, nooit om talent. Alsof dat nieuw is Wie er ook wint, we zullen er weinig meer van horen…

     /   Reply  / 
   1. Bart

    ha,ha. En toch was Astrid Tan goed!

      /   Reply  / 
    1. Eva

     Haha ja en dat wil Ronald maar niet begrijpen XD

       /   Reply  / 
 6. donny

  Jongee wat een stom gedoe om een winaar :p

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>