Ariana Grande winnaar eerste liveshow TVOH-5

Clashes te kort en te rigide om tot nieuwe doorbraken te leiden

In de eerste liveshow in het vijfde seizoen van The Voice of Holland waren het niet zozeer de talenten die als grote winnaars uit de bus kwamen, als wel de 21-jarige Amerikaanse zangeres Ariana Grande. Zij verzorgde twee gastoptredens.

De TVOH-liveshows zijn vernieuwd met The Clashes waarin de deelnemers ieder twee stukjes van 90 seconden zingen. Ze doen dat in een directe confrontatie met een teamgenoot. Een soort hyperbattles. Dat was best amusant om te zien.

Maar een probleem met The Clashes is volgens mij dat deelnemers die in een eerdere fase nog geen favorietenrol hebben opgeëist, in dit nieuwe onderdeel niet de kans krijgen om alsnog een doorbraakmoment voor zichzelf te creëren.

Pech gehad

Ze staan niet alleen op het podium, kunnen niet ononderbroken hun optreden opbouwen, en worden niet eigenstandig beoordeeld. Een talent dat een sterke performance neerzet maar tegen een favoriet in The Clash staat, zoals Eloy Smit vrijdagavond tegen David Dam, heeft pech gehad en moet toch weg.

Het was duidelijk dat de coaches dat ook niet echt fair vonden. Het resulteerde in noodgrepen: Eloy kreeg van Ali bijna een platencontract aangeboden en Trijntje drong er bij hem op aan volgend seizoen terug te komen. Feit is dat hij op basis van zijn performance helemaal niet weggestuurd had moeten worden.

Momentum

Vorig seizoen creëerde Jill Helena in de eerste liveshow momentum met haar vertolking van Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn. Zij bereikte uiteindelijk de finale. Zo’n verrassend scenario lijkt via The Clashes veel lastiger mogelijk. Dat is jammer.

Maar: verandering van spijs doet eten. Als het publiek het tof vindt, dan is de vernieuwing toch ergens goed voor. Ook dat blijkt echter tegen te vallen. De dalende trend in de kijkcijfers is met The Clashes niet gestopt. Vergeleken bij de eerste liveshow van vorig jaar (weer) een half miljoen kijkers minder.

De behoefte om onderscheidend te zijn mag het doel niet voorbijschieten: het beste uit de talenten halen, en de beste optredens belonen met een plaats in een volgende show. Als ze het format zo versleutelen dat dát niet meer gebeurt, dan kunnen ze net zo goed na de blind auditions meteen de finale houden.

Ariana scoort

Zoals gezegd: special guest performer Ariana Grande mag overdrachtelijk ‘de grote winnaar’ van de eerste liveshow genoemd worden. Zij kreeg uit handen van Jamai driedubbel platina voor haar single Problem, dubbel platina voor de single Break Free en een gouden award voor haar album My Everything.

Na de show knalden haar singles en album omhoog in de iTunes-charts en haar optredens worden minstens vijf keer meer teruggekeken dan welke clash ook.

The Clashes in TVOH

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Video: Ariana Grande met Break Free in The Voice

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Ariana Grande winnaar eerste liveshow TVOH-5

 1. frank

  is een kansloos programma geworden als je van muziek houdt

    /   Reply  / 
 2. kevin

  Geen woord over de fenomenale Emmaly?

    /   Reply  / 
  1. Vinn

   Ja wouw wat zong zij Listen van Beyonce op haar eigen manier maar toch mooi. Zelden zo goede cover gehoort (Bovengenoemde Jill zong dit nummer bij The winner is.. Op de Beyonce manier weliswaar prachtig maar niet bijzonder)

   Ik vond Emmaly al goed maar heeft nu toch wel voor mij een favorietenrol gekregen (naast Mel, David en Duncan)

     /   Reply  / 
 3. Marcus Lucas Auteur

  De clash tussen David en Eloy was duidelijk het sterkst. Die wordt het meest teruggekeken. Ik vind de liedkeuze van Emmaly niet zo origineel.

  Listen werd door Melanie Amaro in de X Factor USA tot tranen toe gebracht. Dat is de hele wereld over gegaan. Dream On was het doorbraakmoment van Amanda Brown in The Voice USA.

  Haar optreden http://youtu.be/qmrIQueFogk is volgens mij een perfect voorbeeld. Zo hoort een liveshow-optreden te zijn. Dan zit je 2 minuten naar een concert te kijken en vergeet je bijna dat het een talentenjacht is. Dat miste ik gister, al kwamen David en Eloy wel in de buurt.

    /   Reply  / 
 4. BéTé

  Emmaly is een leuke, mooie meid maar vooral bijzonder. EN een super geluid!! Buiten het podium komt ze ook heel prettig over … maar laten we eerlijk zijn; haar performance is bagger!! Je ziet dat ze blind vaart op de kwaliteit van haar stem en dat mag. Maar ze mag zich gerust wat meer inzetten om een leuke performance neer te zetten. Dat lukt namelijk niet met alleen een gek hoedje.

    /   Reply  / 
 5. Laura den Hartog

  ik vond het erg rommelig, hoewel sommige clashes wel mooi in elkaar overgingen maar alles bij elkaar krijgen de kandidaten niet de kans om geconcentreerd een performance op te bouwen wat resulteert in enerzijds elkaar overschreeuwen door meteen aan de climax te beginnen of afgeleid door je tegenstander de draad kwijt te zijn. Eloy en David waren heel goed en Eloy had het zeker verdiend om OOK door te gaan. Gemiste kans……Nog even door de clashes van volgende week doorworstelen en dan graag het echte werk en leer hiervan aub.

    /   Reply  / 
 6. MASH

  Totaal weggeblazen door Emmaly! Wat mij betreft wel een kanshebbertje voor de titel. David was ook geweldig! Maar toch hoop ik dat beide niet gaan winnen, want van de afvallers hoor je teminste nog wat en van de winnaar helemaal niets. Dat hebben we de laaste jaren wel gemerkt. Waar zijn Ben, Iris, Leona en Julia nou toch? Geen idee…

    /   Reply  / 
  1. BéTé

   Idd wegblazen. Dat is wat ze deed … en met een schijnbaar achteloos gemak. Maar dat is nog niet optreden c.q. een performance neerzetten. Nu ze in de live-shows staat zal ze toch meer van zichzelf moeten laten zien. Dus wellicht wat ingetogener gaan zingen en haar gevoel tonen.

     /   Reply  / 
 7. BéTé

  Al nieuws over Sharon Doorson haar nieuwe (pop/ urban) single welke in november (ik nam aan 2014) uit zou komen??

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>