Jeroen brengt Passion-hit Wit Licht toch uit

Update: EO blokkeert release • Mediawaakhond hondsdol geworden?

Er worden dit jaar geen singles uitgebracht uit The Passion omdat het volgens de mediawet niet is toegestaan om een liedje uit te brengen dat tot stand is gekomen met publiek geld. Jeroen van Koningsbrugge legt zich er niet bij neer.

Zijn uitvoering van Wit Licht is een vette internethit met bijna 600 duizend views. Hij zal nu de studio induiken met zijn eigen band. Jeroen hoopt op die manier de regels te omzeilen. ‘Het zal niets te maken hebben met publiek geld’, verzekert hij. De single Wit Licht wordt aankomende maandag of dinsdag verwacht.

Lefgozer

Jeroen reageerde verontwaardigd op Q-music: ‘Liedjes die worden gezongen tijdens programma’s zoals De Beste Singer-Songwriter van Nederland, De Beste Zangers en in De Wereld Draait Door, worden wel uitgebracht op single.’

De originele versie van Wit Licht is gecomponeerd door John Ewbank en gezongen door Marco Borsato. Beiden geven goedkeuring aan de heruitgave. Marco noemt Jeroen een lefgozer. John noemt de situatie volstrekt belachelijk.

‘Fuck het Commissariaat’

Q-music dj’s Mattie Valk en Wietze de Jager steunen Jeroen in zijn strijd: ‘Fuck het Commissariaat. Als de single maandag uitkomt, dan gaan we het de hele week op de radio draaien. Een notering in de iTunes Top 30 moet te regelen zijn.’

Mediawaakhond Commissariaat voor de Media gaat met de omroepen praten over de regel. Dat is maar goed ook, want dit is bizar. Natuurlijk is publiek geld niet bedoeld om pure commerciële producten te maken, maar de NPO is ook geen eiland in het medialandschap. Er is gewoon wisselwerking en overlap.

Bevorderen van cultuur

Ik heb er vaker over geblogd. Ik ben er juist een groot voorstander van dat onze omroepen Nederlandse muziekproducties promoten. Niet alleen met een minuutje in DWDD of in een talentenshow als DBSSW, maar ook door Nederlandse producties te kiezen voor promo’s en titelsongs van series en shows.

Daarmee wordt Nederlandse cultuur bevorderd, en dat is een taak van de NPO. Dat daar eventueel commerciële platenlabels achter zitten, of dat de artiesten er geld aan verdienen, is onvermijdelijk. Je promoot immers een cultuuruiting. Als dat niet gebeurd, de productie flopt, dan faalt de NPO in die taakuitvoering.

Songfestival

Er zijn talloze voorbeelden. Onlangs een cover van Iedereen Is Van De Wereld die in een NPO-spotje werd gebruikt. Vorig jaar Janne Schra & Torre Florim met Reap What We Have Sown als titelsong van de serie Holland’s Hoop. Dat is geen commerciële exploitatie maar het bevorderen van Nederlandse cultuur.

Het Eurovisie Songfestival heeft ook een commerciële platendeal. Nu investeert AvroTros eigen ledengeld in onze inzending, maar in het buitenland wordt publiek geld gebruikt. Ook door gerespecteerde omroepen als BBC en ARD. Het kán dus wel. Ons Commissariaat voor de Media lijkt zich véél te rigide op te stellen.

Update: Niet het Commissariaat voor de Media maar de EO blijkt de release van de single te hebben geblokkeerd. Tegen het AD zegt het Commissariaat dat het tot gisteren niet op de hoogte was van de rel. ‘Dat nu naar ons wordt verwezen, is feitelijk onjuist. We maken het juist mogelijk dat omroepen zoiets doen.’

Discussie op Twitter

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Jeroen brengt Passion-hit Wit Licht toch uit

 1. Johan van de Velde

  Met de verstrengeling van cultuur en commercie heb ik niet zo’n moeite.

  Waar ik wèl moeite mee heb is de arrogantie waarmee eerst de Groot en nu ook van Koningsbrugge zichzelf in de media neerzetten.

  Ze lijken gemakshalve even te vergeten, dat ze dankzij de Passion zo’n wijd reikend platform hebben gekregen.

  Een beetje meer respect naar de EO en de organisatie zou wel gepast zijn.

    /   Reply  / 
 2. Linda

  Groot gelijk Heren knallen met die liedjes.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>