Guus Meeuwis & Diggy Dex op 1 met Tabee

Hit of Shit? • Tranentrekkerige kitsch past in rijke Nederpoptraditie

Muziek kan troost bieden maar ook het leed er nog eens extra inwrijven. Tussen die twee gedachten hink ik, als ik Tabee van Guus Meeuwis en Diggy Dex hoor. Is zo’n overdaad aan sentiment eigenlijk nog wel te pruimen?

Tabee treft in elk geval veel mensen in het hart. De track schoot na de release vrijdag direct naar de toppositie in iTunes en daar staat ‘ie nu nog steeds. Het helpt allicht ook dat Guus dit weekend twee shows in de Ziggo Dome speelde; de wintereditie van Groots met een Zachte G. Perfecte promotie.

En dit soort liedjes doet het vaak goed in de Nederpop. De vergelijking met Lange Frans en Baas B’s Het Land Van ligt voor de hand, en zo zijn er nog veel meer inhoudelijke, cabaret(achtige) liedjes uitgegroeid tot Nederpopklassiekers.

We kunnen er met gemak een lijst van maken. Welterusten Mijnheer de President, Over De Muur, Zwart Wit, 15 Miljoen Mensen, Iedereen Is Van De Wereld, Mag Ik Dan Bij Jou. En nog tientallen meer van die prachtnummers.

Tabee past in die rijke traditie. Maar wordt dit er eentje van velen? Of is dit een unieke uitschieter waar we nog tot in lengte van dagen van zullen genieten?

Omdat de tekst zo specifiek aan 2016 is gekoppeld vermoed ik dat we na januari niet veel meer naar Tabee zullen luisteren. Wellicht kunnen Guus en Diggy ieder jaar in december een nieuwe tekst maken? Dat is ook een idee!

Laten we in dat geval hopen dat Tabee in december 2017 minder deprimerend wordt, want deze tranentrekkerige kitsch laat ik nu eerlijk gezegd liever aan me voorbijgaan. Gelijk met die nare herinneringen aan 2016.

Guus Meeuwis ft Diggy Dex - Tabee

Loading ... Loading ...

Videoclip: Tabee

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Guus Meeuwis & Diggy Dex op 1 met Tabee

 1. Johan van de Velde

  Beetje lastig om hit of shit te oordelen op zo’n kort, en ook nog eens live, fragment, Marcus.

  Heb je een andere link?

    /   Reply  / 
  1. Johan van de Velde

   En ik heb geen spotyfy… :(

     /   Reply  / 
 2. Marcus Lucas Auteur

  Update: officiële videoclip toegevoegd.

    /   Reply  / 
 3. Johan van de Velde

  And I still haven’t found
  What I’m looking for…

  Beetje gejat, Guus!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>