Poll 2017: Wat is de beste Nederlandse hitlijst?

Elke chart heeft voor- en nadelen, maar welke is eigenlijk de beste?

Bijna drie jaar geleden peilden we op NLpop de populariteit van de grootste Nederlandse hitlijsten. Sindsdien is er veel gebeurd. Tijd voor een nieuwe poll!

Qmusic heeft bijvoorbeeld de iTunes Top 30 vervangen door Q25 die wordt samengesteld op basis van stemmen (likes/dislikes) van luisteraars. Verder heeft streaming een nog hogere vlucht genomen (terwijl downloaden uitsterft), en telt de Top 40 tegenwoordig social media trends mee in de samenstelling.

• iTunes Top 100 (downloads enkele bron iTunes)
• Media Markt Top 40 (streaming, social media buzz en airplay)
• Q25 (stemmen van luisteraars enkele bron Qmusic)
• Mega Top 50 (downloads, streaming en airplay)
• Single Top 100 (downloads en streaming)
• Spotify 50 (streaming enkele bron Spotify)
• XChart (streaming, airplay, views, trackaanvragen enkele bron FunX)

Waar staat ‘downloads’ en ‘streaming’ gaat het om alle grote platformen, tenzij specifiek vermeld is dat het om een enkele bron gaat. Bij airplay telt de Top 40 mee de data van: 538, 3FM, Qmusic, 100% NL, Sky en SLAM. De Mega Top 50 telt ook de airplay op die zes zenders, plus die op NPO Radio 2.

Beste Nederlandse hitlijst?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

100% NL Top 10, SLAM! 40, Beatport Top 100, Nederlandstalige Top 30 en Kids Top 20 laten we uit de poll omdat daar ofwel een voorselectie (genre) wordt gemaakt, ofwel de samenstelling onduidelijk is. De Tipparade (bij Top 40), Viral 50 (bij Spotify), en de album- en jaarlijsten laten we ook buiten beschouwing.

Het is leuk om te peilen welke hitlijsten het populairst zijn, maar echt grote hits scoren natuurlijk altijd over de breedte in alle charts. Het hangt er ook van af wat je doel is. Wil je weten wat de grootste hits van het moment zijn, of wil je juist nieuwe muziek ontdekken? Elke chart heeft zo zijn voor- en nadelen.

Links naar alle hitlijsten in de rechterkolom onderaan.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>