Waarom A Night Like This van Caro Emerald een hit werd

Op NLpop kon je al eens alles lezen over Een Hit Scoren Doe Je Zo, waarin vooral de marketing-kant van een hitsingle werd belicht. Maar voor muzikanten is een hit vaak ook herkenbaar aan de structuur of het gebruik van instrumenten. Pim van der Werken van de band Silence Is Sexy nam A Night Like This onder de loep en kwam tot de conclusie dat Caro Emerald een instant hit te pakken had.

Pim analyseert: “De klassieke popstructuur met pre-refreinen zoals we die al eerder tegenkwamen bij Lady Gaga’s Alejandro. Het refrein voor de brug is uitgebreid met een solo over het refrein-schema. Na de brug komt één refrein, daarna geen herhaling van het refrein zoals dat bij veel popliedjes het geval is.”

Vervolgens komt hij met een beschrijving op de seconde nauwkeurig. Over de instart van het refrein zegt hij: “De meeste mensen houden niet van verrassingen. Refreintjes worden daarom vaak aangekondigd met een drumfill. Maar een harp is natuurlijk zeker zo leuk en minstens zo effectief.”

En over het rijmschema: “Incomplete rijmt niet op cheek, maar het voelt wel zo. Niet de eerste keer dat er gebruik gemaakt word van half-rijm. We hadden ook al are – cards, touch – enough en stars – heart. Duidelijk een invloed van de Canadese mede-songschrijver Vince Degiorgio. Nederlanders hebben over het algemeen een stuk meer moeite om zo soepeltjes om te gaan met de Engelse taal.”

Bekijk de volledige analyse van Pim van der Werken (via @Atzedevrieze)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>