Interview: Keuzes en de waarheid van Dotan

Het gaat voorspoedig met de nog prille carrière van Dotan. De video bij zijn nieuwste single Where We Belong is bijna 150 duizend keer bekeken en de aanstaande clubtoer breidt zich uit met steeds meer data. De hoogste tijd om dus weer even bij te praten met de singer/songwriter (eerder interview hier).

Dotan maakt er geen geheim van slecht tegen zijn verlies te kunnen bij spelletjes. Dus voor optimale inzet bedacht NLpop een vragenspel. Dotan kan telkens kiezen uit vragenkaartjes in de categorieën Keuzes, De Waarheid of vragen uit zijn verleden in De Oude Doos.

Waarheid: Wat doet kritiek met je?
“Inmiddels niet meer zo veel, maar in het begin heb ik het daar echt moeilijk mee gehad. Wat er op je afkomt is ongelofelijk, zowel positief als negatief. Ach, je kunt nooit een album maken dat iedereen tof vindt. Van alle recensies was 90 procent positief, toch keek ik in het begin vooral naar die negatieve recensies. Daar had ik dan wel baaldagen van. Toen las ik eens een tweet van een recensent. ‘Ik heb Dotan kapot geschreven, want mijn vriendin vindt hem zo leuk.’ Tja, als het zo gaat…”

Keuzes: One Hit Wonder of jarenlang sprokkelen in de marge?
“Het lijkt mij saai om jarenlang dat ene hitje te spelen. Ik ben nu al bezig met een nieuwe plaat, bij de toer zal ik al vier of vijf nieuwe liedjes spelen. Ik zou er niet aan moeten denken dat iedereen over vijf jaar nog steeds komt voor één liedje, ik ben een allround artiest. Natuurlijk speel ik This Town en Where We Belong, maar ik hoop dat er straks een stuk of tien van dat soort nummers zijn. Liever dan dat één hit is ontploft.”

Uit de oude doos: Wanneer wist je dat je kon zingen?
“Op mijn 18de denk ik, vrij laat. Ik schreef altijd liedjes op mijn zolderkamer, maar daar mocht niemand iets van weten. Daar heb ik mezelf ook piano en gitaar leren spelen. Toen heb ik eens meegedaan aan zo’n open mic ding. Daar kreeg ik best goede reacties, vanaf toen heb ik het opgepakt. Ik merkte dat ik een geluid had waar veel mensen iets bij voelden.”

Keuzes: Sponsordeals of bijbaantjes?
“Bijbaantjes. Ik heb al best veel dingen aangeboden gekregen en niet gedaan. Als het bij me past, tuurlijk, dan doe ik het wel. Maar zo niet, dan sta ik toch liever gewoon in de kroeg bij te verdienen. Hoe dat nu gaat? Het leven van een muzikant is armoede, vooral in deze tijden. Ik heb nu geen bijbaantje, maar het is wel elke maand passen en meten om de huur te betalen. Ik verdien mijn geld uit platenverkoop en optredens. Maar door de btw-verhoging blijft er bij optredens helaas bijna niets over. De komende toer hopen we break-even te draaien, dat mag je best weten. Zo triest is het gesteld met de muziek. Het is hard werken, maar dat ben ik wel gewend.”

Keuzes: Piano of gitaar?
“Poeh, die is wel heel moeilijk. Dan kies ik toch voor piano, omdat mijn songs daar meestal ontstaan. Ik zit zelf ook dag en nacht achter dat ding. Ja, een gitaar is handzamer en makkelijker ergens mee naar toe te nemen, maar er is toch niets romantischer dan een goede vleugel. Bij de toer nemen we een piano mee in elk geval.”

Waarheid: Hoe bevalt het nieuwe bioritme van een artiest?
“Ik vind het wel lekker. Ik beweeg me als een muzikant door het leven. Ik woon alleen en heb geen huisgenoten ouzo, dus ik hoef met niemand rekening te houden. Vaak neem ik me voor om bijtijds te gaan slapen, maar dan zit ik toch tot 4 uur liedjes te schrijven. ‘s Nachts werkt het gewoon beter op een of andere manier dan overdag. Ik slaap tegenwoordig heel weinig. In het proces naar een nieuw album toe is het alleen maar denken, malen en doen. Rusten? Dat kan ik mijn hele leven toch nog? Ik heb nu continue adrenaline van wat er allemaal gebeurt, dat moet ik nog leren kanaliseren. Na mijn toer ga ik twee weken op vakantie, ergens op het strand liggen met mijn gitaar. Ik ben niet zo goed in helemaal niets doen.”

Keuzes: Amy Winehouse of Michael Jackson?
“Michael Jackson, 100 procent! Bijna elke artiest is beïnvloed door hem. Hij heeft mij heel bewust gemaakt hoe beeld en geluid elkaar kunnen versterken. Die videoclips zijn echt insane. We hebben ook dezelfde manier van schrijven, dat heb ik wel eens in een documentaire gezien. Hij liep dan ergens en zong iets in op een recorder, een zin of een melodie. Dat doe ik ook op mijn telefoon, bij de tramhalte ofzo, best gênant.
Ik probeer Michael als muzikant te waarderen. Hoe hij privé was, dat weet niemand. Ik denk wel dat de media hem gekilld hebben op een gegeven moment. Zoals ze er bovenop sprongen, hij kreeg geen moment rust. Hoe kun je dan ooit nog geïnspireerd muziek maken? Misschien droomde Michael vroeger van die hysterische taferelen, ik heb in elk geval nooit de ambitie gehad om beroemd te worden. De dag dat dit wel gebeurt? Dan trek ik me misschien wel terug, ik ben best verlegen. Maar vooralsnog vind ik het alleen maar leuk als mensen naar me toe komen.”

Keuzes: Altijd voor je mening uitkomen of dingen inslikken omwille goodwill?
“Altijd voor je mening uitkomen. Dat was vroeger al, als we in de klas afspraken met zijn allen iets te zeggen. En dan was ik de enige die zich daar aan hield. Moest ik weer naar de rector. Dat is wel gebleven. Bij radio bijvoorbeeld, daar worden best vaak grappen gemaakt ten koste van anderen. Als ik het daar niet mee eens ben, zeg ik het gewoon. Misschien een slechte eigenschap, ik houd van duidelijkheid. Ik hoor ook dat het goed voor mijn carrière zou zijn als ik naar premières ging of netwerkdingen. ‘Dikke vinger’, denk ik dan, daar ga ik echt niet heen.”

Waarheid: Hoe is de samenwerking met Amnesty tot stand gekomen voor Where We Belong?
“Dat kwam eigenlijk van twee kanten. Ze hebben een campagne met nagenoeg dezelfde titel, Where We Live. Het nummer en Amnesty sluiten goed op elkaar aan. Verder vind ik mensenrechten superbelangrijk. Ik vind het bizar dat vrouwen en homo’s in sommige landen nog steeds gestenigd worden. Daar kun je toch niet bij? Ik kan me ook inzetten voor armoede of honger, maar uiteindelijk begint het bij mensenrechten. Want je kunt wel ergens eten heen sturen, als bepaalde groepen geen recht daarop hebben, dan ben je nergens.”

Waarheid: Als meisjes naar mijn optredens komen puur om hoe ik er uit zie, dan vind ik dat…
“… Niet erg. Als ze maar de zaal uitgaan en denken: zijn muziek is ook tof. En zo niet, tja, wat kan ik daar tegen doen?”

De Dream Parade Tour van Dotan begint 14 oktober in De Peppel in Zeist en sluit – vooralsnog – 21 december in Tivoli in Utrecht. Voor de volledige lijst met data kijk je op de site van Dotan.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Interview: Keuzes en de waarheid van Dotan

 1. Sandor

  Dit artikel zit vol spelfouten? Fijn om te lezen en goed om te lezen dat Dotan echt zijn hart heeft liggen bij muziek en niet als bijv. Krystl puur voor fame gaat van de nieuwe lichting. 3fm award beste nieuwkomer?

    /   Reply  / 
 2. C.W. Heuckeroth

  Die oude doos is zijn moeder? Toch?

    /   Reply  / 
  1. Rik

   Familie van? Dat verklaart je zuurheidsgraad ;-)

     /   Reply  / 
 3. Robert

  Tof stuk! Ben benieuwd naar wat er allemaal gaat gebeuren met de jongen, ziet er veelbelovend uit

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>