Dashni Morad wil voor Nederland naar het Songfestival

Exclusief NLpop-interview met de Nederlands-Koerdische popster Dashni Morad

In Nederland is ze nog niet zo heel bekend, maar in de Koerdische gemeenschap is dat heel anders. Dashni Morad kan met recht een popster genoemd worden. De reacties op haar eerste Engelstalige single zijn positief. Een jongedame met internationale allure.

Momenteel is de 26-jarige Dashni in Koerdistan. Toch maakt ze even tijd voor een interview met NLpop. “Ik woon in beide landen. Nu ben ik bezig met mijn nieuwe show voor KurdistanTV. Als ik klaar ben kom ik weer terug naar Holland.”

Bij Carlo & Irene: Life 4 You kwam eind maart het Eurovisie Songfestival al eens ter sprake. Met haar eigentijdse muziekstijl en haar internationale imago lijkt Dashni de perfecte inzending voor Nederland. “Ik zou het een eer vinden om Nederland te vertegenwoordigen op het Songfestival”, bevestigt ze.

Op de vraag of ze dan ook bereid is om de strijd met andere artiesten aan te gaan in het Nationaal Songfestival, antwoordt ze scherpziend. “Natuurlijk, waarom niet. Maar het is in Nederland moeilijk om er tussen te komen zonder de juiste connecties. Als het zou lukken, dan ga ik volgend jaar misschien wel naar Zweden. Fingers crossed!”

Hazes, Borsato en Mozart

Dashni heeft het liedjesfestijn dit jaar ook gezien. “Zweden heeft terecht gewonnen. Ik vond de Babushki uit Rusland ook leuk. Ze zijn schattig.” Over Joan Franka zegt ze: “Ze is een goede zangeres. Ik denk ook dat ze het verdiende om tenminste in de finale te staan.”

Verder blijkt Dashni over een hele brede muzieksmaak te beschikken. “Op dit moment luister ik naar Het Beste van André Hazes. Het klinkt uit de ramen van Koerdistan en mensen kijken omhoog met rare gezichtjes”, vertelt ze lachend.

Hazes is niet haar enige inspiratiebron. “Ik zou de gelukkigste mens op aarde zijn als ik ooit een duet met Shakira kan opnemen. Wat Nederland betreft vind ik dat Marco Borsato en Anouk geweldige artiesten zijn. Ik zou graag eens met Marco willen samenwerken.”

“En puur om te genieten luister ik naar Mozart en Chopin. Maar ook naar Katie Melua, de Gipsy Kings, Julio Iglesias, Sade en Norah Jones.”

Liever geen politiek

In de zomer komt Dashni met nieuw Engelstalig werk. “Als alles volgens de planning gaat komt deze zomer een tweede Engelstalige track uit. Ik ga er in juli mee aan de slag.” Tot slot komt ze nog even terug op het Eurovisie Songfestival.

“Ik vind dat ik Nederland moet vertegenwoordig omdat ik een van de gezichten ben van het nieuwe Nederland. Een Nederland dat kansen en hoop voor verschillende nationaliteiten creëert. Waar het om eenheid gaat in de samenleving, met kleuren en diversiteit. Dit kan ik uiten in instrumenten, dans, kledingstijl en mijn talent.”

Op de vraag of ze verder politiek geëngageerd is reageert Dashni verstandig. “Ik bemoei me liever niet met de politiek, dus op die vraag kan ik geen antwoord geven.”

Volg Dashni Morad ook op Facebook en Twitter

Dashni Morad volgend jaar in het Nationaal Songfestival?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

De single I Am (Open Your Eyes) is hier te downloaden. Bekijk de clip hieronder:

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Dashni Morad wil voor Nederland naar het Songfestival

 1. Nico

  Interessant interview.
  Jammer, de clip kan ik niet bekijken op mijn iPad.

    /   Reply  / 
  1. Nico

   Koerdistan? Waar ligt dat?

     /   Reply  / 
   1. Marcus Lucas Auteur

    Gedeeltelijk in Irak en Turkije. Zij komt uit het Iraakse deel. Daar zit een politieke dimensie aan omdat er stromingen zijn die een onafhankelijk Koerdistan willen. Maar zoals Dashni al aangaf bemoeit zij zich liever niet met de politiek.

      /   Reply  / 
    1. Nico

     Dat is me bekend. We moeten dus voorzichtig zijn met toekomstige Turkse stemmen.

       /   Reply  / 
  2. Marcus Lucas Auteur

   Ik heb dat probleem doorgegeven aan de technische dienst. Het is bekend bij hen. Youtube heeft iets veranderd aan de videos waardoor dit gebeurt. Er wordt gewerkt aan een oplossing. In de tussentijd hier een link naar video: http://www.youtube.com/watch?v=dwufQD6O3nc

     /   Reply  / 
   1. Nico

    Bedankt voor de link.
    Ze maakt op mij een geweldig goede indruk.
    Als ze ook de Nederlandse nationaliteit heeft, zou ik haar deelname zeker toejuichen.

      /   Reply  / 
 2. Bastian

  Hopelijk leest de TROS dit artikel ook. Wat een goed lied. Dit is helemaal van NU en hier kun je ook echt een internationale act om heen bouwen. Ik weet niet of ze live ook goed kan zingen, maar anders zou ik haar zeker laten deelnemen aan het NSF of intern kiezen. Dan kunnen ze een jaar aan het totaalplaatje werken. Maarja het blijft de TROS. Die lopen hopeloos heel wat jaren achter..zucht.

    /   Reply  / 
 3. Arjan Hensens

  Niets bijzonder vind het muziek en de clip maar zwak, van dat goedkope kitscherige arabische/oosteuropa pop…

    /   Reply  / 
 4. Pingback: John de Mol produceert Nationaal Songfestival 2013 | NLpop

 5. Pingback: Charly Luske wil naar het Eurovisie Songfestival | NLpop

 6. Pingback: Dashni Morad wil Nederlandstalig nummer uitbrengen | NLpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>