John Ewbank trekt Koningslied terug na bedreigingen

Haatcampagnes tegen Koningslied monden uit in bedreigingen componist

John Ewbank laat op zijn Facebook-pagina weten dat hij het veelbesproken Koningslied terugtrekt. Het Nationaal Comité Inhuldiging bevestigt het besluit in een persbericht. Na verschijning van het lied volgde veel kritiek. Hoewel het nummer binnen een halve dag de nummer 1-positie in iTunes bereikte ging de haatcampagne op internet keihard door.

De zogenaamde ‘culturele elite‘ bij onder meer de Volkskrant stookten het vuurtje flink op. Columniste (en vrouw van de hoofdredacteur) Sylvia Witteman was onder de titel ‘Nee tegen het Koningslied’ een petitie gestart. Op de website van de Volkskrant en in sociale media werden mensen de hele dag door opgeroepen om de petitie te tekenen.

Of het op 1 stond of niet, het moest kapot. Snobistische columnisten en internettrollen vonden het lied namelijk beschamend en een belediging voor ons volk. Maar wat natuurlijk pas echt beschamend is, zijn de bedreigingen aan het adres van Ewbank.

Hieronder de hele verklaring van John Ewbank:

Geachte landgenoten,

Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. ‘Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet’ – een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.

Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: ‘Zo mooi als jij’ van de 3Js, ‘het Koninginnelied’ van RTL Boulevard, ‘Je bent een Koning’ van 2 Utrechtse studenten, ’10.000 reasons’ van Matt Redmann, ‘Jij en ik onder de zon’ in het overleden drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de nederlandse taal.

Met vriendelijke groet,
John Ewbank

facebook share facebook share

32 Reacties // Reageer

32 thoughts on “John Ewbank trekt Koningslied terug na bedreigingen

 1. Johan van de Velde

  Als dit waar is, hoe werkt ‘terugtrekken’? Wordt het niet meer verkocht of niet meer te downloaden?
  Kan Ewbank dat beslissen?
  Blijf het vreemd vinden.

    /   Reply  / 
  1. Peterke!

   John is de schrijver van het nummer, dus ook hij kan zeggen of het nummer uitgebracht kan worden of niet. Het terugtrekken van een nummer heb ik nog niet vaak zien gebeuren, maar John bezit wel veel rechten van het nummer. Zonder hem zou het nummer er ook niet geweest zijn. Ik ga er dus vanuit dat hij veel zeggenschap heeft.

     /   Reply  / 
   1. Johan van de Velde

    Nee hoor, de schrijver kan niet zomaar over het wel of niet uiktkomen van een nummer beslissen.
    Bovendien is het al uitgekomen.
    Een rechter kan wel eventueel een release verbieden of stopzetten, maar dat speelt hier natuurlijk niet.

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

     Zoals ik al dacht. Ewbank kàn het nummer niet terugtrekken.
     Er schijnt nu beslist te zijn dat het nummer ‘gewoon doorgaat’.
     Neem aan dat dat betekent, dat de uitvoering in de kerk van het Koningslied doorgaat.

       /   Reply  / 
  2. Nico

   Er valt niets terug te trekken. Het lied is er. Iedereen mag het zingen, uitvoeren etc. Mits niet schunnig, verminkt of zo.
   Hoogstens kan hij de downloads of fysieke verkopen stopzetten.

     /   Reply  / 
 2. Yoshi

  vreselijk dit!! Zulke bedreigingen! deze figuren zijn net zo erg als die mafkezen uit Boston! John: laat je niet kennen. De Volkskrant is zelf 1 grote grap!! Die moeten zich schamen en hoop dat die krant failliet gaat!

    /   Reply  / 
  1. Baas

   Leer jij eerst eens wat een bedreiging is voordat je meegaat praten. En hoe dom kan ben je wel als je terroristen vergelijkt met mensen die kritiek hebben, jij zou je namelijk ook moeten schamen (en je erin laten begraven) voor je domheid.

     /   Reply  / 
 3. Johan van de Velde

  Ik heb nu de tekst van het Koningslied inmiddels ‘bestudeerd’ en helaas, ook ik moet concluderen dat deze niet goed is. Vraag me af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wellicht teveel tekstschrijvers, waardoor de lijn uiteindelijk ontbrak?
  Jammer, want ik blijf de muziek nog altijd een prima reflectie van de Nederlandse cultuur vinden.

    /   Reply  / 
  1. Nico

   Blij dat je er ook achter bent dat de tekst knudde is.
   De muziek is natuurlijk ook verre van origineel. Ik neuriede het al voor hij het geschreven had. (Echt waar).

     /   Reply  / 
   1. Johan van de Velde

    De bedoeling was natuurlijk, zinsneden van het NL volk te integreren. Dit is wellicht de oorzaak van het kromme Nederlands. Voorts waren er nogal wat artiesten betrokken in het maken van de tekst. Mischien dat het met al die ego’s moeilijk was het geheel te leiden, met deze puinhoop tot gevolg.
    Qua muziek, er zijn inderdaad meerdere liedjes met een soortgelijke melodie. Het refrein van deze bijvoorbeeld:
    http://m.youtube.com/watch?v=FLTCy_cuqRQ

      /   Reply  / 
 4. Amanaemonesia

  Wat worden er weer een hoop rare conclusies in dit artikel getrokken. Dat mensen kritiek hebben op de tekst en ze petities starten t.b.v. een ander koningslied is toch hun goed recht? Het lied zou immers van het volk moeten zijn. Verwensingen op twitter hou je altijd, die zouden er ook zijn geweest zonder deze terechte kritieken. Zit helemaal niet zo’n groot verband tussen. Marcus probeert verder zijn betoog kracht bij te zetten door het argument van de nummer 1-hit te gebruiken. Sinds wanneer zeggen de iTunes-downloads daadwerkelijk iets over de kwaliteit van een muziekstuk?
  Kortom: volkomen ridicuul dat men het voor Ewbank opneemt. Waarschijnlijk heeft hij nu zelf ook ingezien dat de tekst voor geen meter klopt en gebruikt hij (vermeende) bedreigingen om er gemakkelijk uit te stappen.

    /   Reply  / 
 5. Gerard van der Veen

  Jammer dat de schrijver van dit item niet een scheiding legt tussen degene die het nummer niet zagen zitten en degene die met bedreigingen zijn gelijk wil krijgen. ZEER onjuist.

  Het is het recht van ieder Nederlander een mening te hebben, ook als die jou niet aanstaat. Waar het fout gaat is als een deel bedreigingen gaat uiten. Maar daar is dan niet de hele groep verantwoordelijk voor. Bedreigingen zijn ALTIJD uit den boze.

  En de opmerking “culturele elite”? Wat is dat. PVV-taal?

  Verder ben ik het eens met Amanaemonesia in de reactie hierboven dat het feit dat een nummer 1 hit is, niet betekend dat het een goed nummer zou zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard van der Veen
  Redactie http://www.rocknieuws.nl

    /   Reply  / 
  1. Calypso

   Culturele elite is een term die al erg lang bestaat. Wat ik positief vind aan die term is dat het, door het gebruik van de toevoeging elite, aangeeft dat cultuur veel meer is dan wat een kleine groep als cultuur betitelt. Dat de PVV vervolgens het de afgelopen jaren gebruikt om te stigmatiseren naar een politieke stroming waar ze tegenaan willen schoppen is iets heel anders.

     /   Reply  / 
 6. Nico

  Is dit niet gewoon de dag wie John wist dat zou komen? (door Vlaardingen24).

    /   Reply  / 
  1. Johan van de Velde

   LOL

     /   Reply  / 
 7. Baas

  bedreigingen, overdrijven is ook een vak, deze lafaard had gewoon een excuus nodig om zijn waardeloze liedje terug te trekken, maar geld heeft hij al wel verdient, daarnaast begon deze stakker zelf op twitter dat het hem niet uitmaakte zolang zijn nummer maar op 1 in itunes staat, deze monarchistische losers deden alleen maar mee voor het geld zoals lamme frans

    /   Reply  / 
  1. Calypso

   Als je de bewoordingen die ik gelezen hebt niet als bedreiging meer ziet maar al als “acceptabel” of “normaal” betitelt dan gaat het in mijn ogen de verkeerde kant op met de maatschappij. Maar gezien het feit dat je hem meteen “deze lafaard” noemt doet mij vermoeden dat jij het blijkbaar allemaal normaal vind wat John Ewbank over hem heen gestort krijgt.

     /   Reply  / 
 8. BéTé

  Verstandige keuze van John, beter laat dan nooit. Veel verstandiger was echter geweest om de stekker er uit te trekken gedurende de plagiaat-kwestie. Dat hij destijds daarmee weggekomen is begrijp ik nog steeds niet…. met terugwerkende kracht zie ik toch een causaal verband.

    /   Reply  / 
 9. PigBag

  Wat schaam ik me weer voor Nederland. Ongelofelijk dat iemand op basis van een (al dan niet) slecht liedje bedreigd kan worden. En dat er dan figuren als Baas zijn die dat dan ook nog normaal vinden. De verhuftering in Nederland wordt met de dag erger.

    /   Reply  / 
  1. Geesje

   Inderdaad dat is pas iets om je voor te schamen dat je Nederlander/se bent, niet om een liedje dat wel of niet in de smaak valt.
   Nederland weer op zijn smalst.

     /   Reply  / 
 10. Yoshi

  Duizenden mensen hebben zelf hun inbreng mogen brengen in het lied… zelf meeschrijven, zinnetjes opsturen. Deze figuren lopen dus hun eigen werk af te zeiken…

  Waar Nederland zich niet durk om kan maken, dit gezeur duurt nog een week: helaas een week telang!

  - Moeder steekt peuter neer
  - Aardbeving kost levens in China
  - Boston: 8 jarige jongen om het leven na explosie
  - Veel slachtoffers na explosie kunstmest fabriek in Texas
  - Oorlog Syrië

  Nederlanders moeten zich schamen om hun hypocrite gedrag, de arrogantie en om het kutvolk dat we zijn!

    /   Reply  / 
  1. Amanaemonesia

   Waarom zouden wij ons wel druk moeten maken om jouw random opsomming van nieuwsfeiten? Elke dag vinden er wereldwijd rampen, aanslagen en persoonlijke drama’s plaats. Net alsof de gemiddelde Nederlander daar iets aan kan veranderen. Laat ons onszelf lekker druk maken over een wanstaltig muzikaal product dat scheen geschreven te zijn vanuit alle Nederlanders. Uit deze soap blijkt maar weer dat protesteren en het tekenen van petities wel degelijk effect kan hebben als je het met genoeg mensen doet. :)

     /   Reply  / 
 11. Lia

  Door het terug te trekken vestigt Ewbank er nog meer op. Hij is zelf trouwens ook niet vies van een belediging; hij vergeleek de baby van een vrouw, die had getwitterd kromme tenen van zijn lied te krojgen, met een Chinese naakthond. Dus hoewel ik de bedreigingen aan het adres van Ewbank te ver vind gaan, heb ik ook geen medelijden met hem.

    /   Reply  / 
  1. Yoshi

   wie de bal baatst kan hem terug verwachten, misschien bracht ze het respectvol maar ze had het ook voor der kunnen houden en de eer aan haarzelf kunnen houden. Ik moest er wel om lachen

     /   Reply  / 
   1. Lia

    Val die vrouw dan aan om haar kapsel oid. Maar kinderen hoor je er buiten te laten, vind ik. Als ze Ewbank’s dochter zouden beledigen, zou hij dat (zeer terecht) ook niet leuk vinden.

      /   Reply  / 
  2. Simone

   Totaly Agree -> Deze opmerking was ook niet voor de poes, de ene keer het slachtoffer spelen en de andere keer iemand aanpakken.

     /   Reply  / 
 12. sandy

  Het nummer was bedoeld om te verbroederen, maar dat valt in Nederland sowieso niet mee. 16 miljoen mensen zullen het nooit allemaal eens zijn, maar daar hoeven we ons toch niet zo druk om te maken. Kunnen we dit nummer misschien volgend jaar naar het songfestival sturen? Dat scheelt weer een rondje gejammer en geklaag…

    /   Reply  / 
  1. BéTé

   Geen gek idee Sandy … dan moet ‘t namelijk ingekort worden tot maximaal drie minuten. Om te beginnen de fout geformuleerde zinnen er uit en de misplaatste rap :D

     /   Reply  / 
 13. Gerard

  ik wist niet dat, gezien de reacties op het lied, dat nederland al zo diep gezonken was, als je het ergens niet mee eens bent dan kun je dat op een normale manier vertellen, je hoeft iemand niet met shit te overladen, ik vind het schandalig wat er door sylvia witteman in gang is gezet en hoe de tokkie achtigen er op gereageerd hebben.

    /   Reply  / 
 14. Voxnulla

  Wat een ruggengraatloos excuus om die drie en een half infantiele internet bedreigers voor te laten komen als het gros van de kritiek en de reden voor het intrekken van dat wanstaltige stuk oorkanker. Ewbank is al langer verantwoordelijk voor massa’s tokkie pulp en nu was de maat blijkbaar vol. Goede smaak en goed onderbouwde meningen zijn nog springlevend in Nederland. Wansmaak blijft wansmaak en de minderheid kan dus prima beargumenteren waarom deze kwijlmuzak slecht is. Ik heb weer een beetje vertrouwen in de mensheid.

    /   Reply  / 
 15. Sn33nS

  Kom op .. Geld uitgeven voor 1 dag terwijl er moeders zijn met kinderen die naar de voedselbank moeten .. geld zou veel beter besteed zijn in nam van onze koning om diegene binnen ons koning rijk
  de het niet mee hebben in de samenleving toch een mooie koningsdag te geven… dan een beroerd lied wat iedereen na een week toch weer vergeten is … dus stort je geld maar op giro 555 ipv projecten en zorg binnen ons koningrijk te steunen die het al zo hard nodig hebben ,, dan is t voor mij wel te begrijpen dan er mensen zijn die zon lied een beetje geld weggooierij en overbodig vinden

  en komt nog bij een lied waarbij een koning koning wordt moet dan geen rouwlied wezen maar een hoopvol lied uit dankbaarheid zeker in deze tijd waarin niet iedereen het makkelijk heeft

    /   Reply  / 
  1. Johan van de Velde

   Ah, nu weten we wie de tekst van het Koningslied heeft geschreven: Sn33nS.
   😄

     /   Reply  / 
 16. Pingback: Ewbank kennelijk niet bevoegd om ‘Koningslied’ terug te trekken | Olga Meijer Juridisch Advies

 17. Pingback: john ewbank koningslied vragen en antwoorden | Wat te doen bij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>