Welk opkomend talent mag voor Nederland naar MTV Awards?

MTV heeft een nieuwe prijs in het leven gereoepen: New Sounds of Europe. Het is een zoektocht naar opkomende talentvolle artiesten uit elk Europees land. Op de Uitmarkt in Amsterdam werden gisteren de Nederlandse genomineerde artiesten gepresenteerd: Delain, Moke, Fedde le Grand, Jeckyll & Hyde en C-Mon & Kypski. Het publiek kan vanaf morgen stemmen. De winnende artiest maakt kans op een optreden op de MTV Awards 1 november in München. NLpop was erbij en zet de nominaties voor je op een rijtje.

Delain
De jongste telg in de gothische poprockmuziek. Within Temptation is de bekendste, maar ook After Forever en Epica doen al een tijdje mee. Des te opvallender is de opmars van Delain, een heel jong bandje dat nu al veel airplay op TMF geniet. Within Temptation heeft het genre misschien niet uitgevonden, toch staat Nederland bekend als 'het land van de gothrock'. In die zin zou Delain de perfecte vertegenwoordiger zijn. Op de Uitmarkt viel evengoed op dat de band nog erg groen is, de act moet live duidelijk nog groeien.

Jeckyll & Hyde
Jumpstyle is niet nieuw – de Belgen deden het al jaren geleden – maar in Nederland nog wel hot. En volgens Jeckyll (of Hyde) gaat het nu als een lopend vuurtje door heel Europa. De twee heren smeden het ijzer nu het heet is en zouden rond november daardoor wel eens heel groot kunnen zijn. Maarja, over twee jaar lachen we om dat rare dansje en is jumpstyle zo passe. Live is het een matige act. Meest tenenkrommende moment: als Jeckyll vraagt mee te zingen op het instrumentale Hide & Fall. Dan was Patrick Jumpen op Lowlands een stuk meer onderhoudend.

Fedde le Grand
Scoorde een bescheiden wereldhit met Put Your Hands Up 4 Detroit en is daardoor nu de drukst toerende deejay. Zoals Delain tot het typisch Hollandse genre gothrock behoort, zo zit Fedde onder de vlag van dj's. De jaarlijkse ranglijst van DJ Mag is doorspekt met Nederlandse namen en dat rechtvaardigt Le Grand in dit geval als de ultieme afgevaardigde voor de New Sounds of Europe. Was gisteren wegens tourverplichtingen afwezig.

Moke
Het geluid van Moke is van de vijf acts het meest herkenbaar en zou daardoor in Europa wel eens hoge ogen kunnen gooien. Britpop met een Nederlands randje. Maakte een aantal ijzersterke songs zoals This Plan en Here Comes the Summer. Probleem is de snelle verzadiging; ik zag Moke dit jaar drie keer spelen en ben er nu ook wel klaar mee.

C-Mon & Kypski
Kwartet dat heel veelzijdige pop maakt uit allerlei verschillende invloeden. Als je het hebt over een nieuw geluid, komen deze heren daarbij het dichtst in de buurt. 'Probleem' is dat het live pas echt goed uit de verf komt; de optredens op Pinkpop en Lowlands zijn bejubeld, al is het maar om dat Moldavische mannenkoor (lezen bladmuziek voor een 'papapapapa-riedeltje') of de adhd-inbreng van Voicst. Gaat al wat langer mee dan bovengenoemde acts maar brak nog niet door bij het grote publiek. Meest verfrissend en origineel van alle vijf de genomineerden.

Afijn, het publiek heeft dus de doorslaggevende stem. Vanaf morgen kun je daarvoor op de site van MTV Nederland terecht.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>