Buma NL Awards leuk doch voorspelbaar, en waar is Gers?

Tijdens een gala in Theater aan de Parade in Den Bosch werden gisteravond de Buma NL Awards 2012 uitgereikt. De award voor beste zanger is gewonnen door de onfeilbare Jan Smit, terwijl polderdiva Glennis Grace werd gehuldigd als beste zangeres.

De prijs voor beste groep ging naar de al even onvermijdelijke Nick & Simon, en Danny Froger won de award voor beste nieuwkomer. Dan nog een aantal awards waarvan de winnaars niet door het publiek maar door een vakjury zijn gekozen.

Frans Duijts won de award voor beste album, Leonie Meijer beste videoclip, Gebroeders Ko voor beste auteurs en de Sena Award ging naar Frans Bauer.

Met Jan, Glennis, Nick & Simon en Danny komt mijn stemadvies van 28 augustus jl. uit. Toeval, maar echt moeilijk te voorspellen was het niet. Onder de winnaars die door het publiek zijn gekozen zien we geen verrassingen. Hun populariteit is ook af te lezen uit onder meer hitlijstprestaties en ticketverkoop voor grote concerten.

Met deze prijzen richten Buma en sterren.nl zich op het promoten van Nederlandstalige muziek, dus Nederlandse topacts die in het Engels zingen worden niet genomineerd. Dat geeft ook niet, want voor algemene pop en andere genres hebben we de 3FM Awards al.

Toch begrijp ik niet waarom Gers Pardoel er niet bij was. Omdat hij een rapper is? Volgens mij past zijn muziek prima in de doelstelling van deze Awards. Het is heel aannemelijk dat ook een flink deel van de doelgroep van sterren.nl zijn platen koopt.

Misschien ziet de organisatie er weinig in om rappers te nomineren in de bestaande categorieën. Voor volgend jaar zou men kunnen overwegen om een categorie Nederhop of urban toe te voegen. Ze hebben nu geen categorieën op genre, maar zou er iemand klagen over een extra categorie voor Nederlandse rap en urban?

De toevoeging van Nederhop zou een vollediger invulling zijn van de doelstelling; het promoten van Nederlandstalige muziek. Want laten we wel wezen, je kan eigenlijk geen serieuze awardshow organiseren over Nederlandstalige muziek, als je daarbij de Nederhop negeert. Dat is gewoon bizar.

We zouden een peiling kunnen houden, maar als er bij de Buma NL Awards een categorie Nederhop bestond, dan had Gers Pardoel die prijs natuurlijk dit jaar gewonnen. Nominaties voor Nederhop-acts als De Jeugd, Yes-R, Lange Frans of Fouradi zouden echter een veel completer totaalbeeld geven van Nederlandstalige muziek anno 2012.

Tenslotte kunnen we vaststellen dat de nieuwe generatie artiesten domineert bij de Buma NL Awards: behalve de Gebroeders Ko zijn alle winnaars dit jaar jonger dan 40 jaar. Onder de genomineerden die niet met een prijs naar huis gingen vinden we onder anderen Gerard Joling, LA the Voices en Marianne Weber.

Wat dat betreft is er dus wel enige vernieuwing te ontdekken. Leeftijd is natuurlijk niet belangrijk, we houden niet van zulke bekrompenheid, maar zet de vernieuwende lijn in 2013 alsjeblieft door, beste Buma NL Awards, het is tijd voor een categorie Nederhop!

Zaterdag 27 oktober is om 16.00 uur een samenvatting van de Buma NL Awards show te zien bij de TROS op Nederland 1. Bekijk ook sterren.nl voor meer informatie en foto’s.

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Buma NL Awards leuk doch voorspelbaar, en waar is Gers?

 1. Nico

  Doe maar gelijk nog een paar categorieën, zodat er ook gestemd had kunnen worden op Bløf, Guus Meeuwis, Acda & de Munnink, Frederique Spigt, Claudia de Breij, de Kik, om maar eens wat te noemen.
  Pas dan zou het de naam Buma NL Awards waardig zijn. Als doelgroep niet Nederlandstalig is, maar alleen “volks”, dan moet men de naam Sterren.nl Award weer van stal halen.

    /   Reply  / 
 2. Ronald

  Totaal niet representatief voor de Nederlandse muziekscene. Zelfs ongeloofwaardigns met Nico. Leuk feestje voor het volks-segment van de markt.

    /   Reply  / 
  1. Rick

   Het is ook een feestje voor het Volkse segment. Wat prijswinnaars als Jan Smit en co daar deden was voor velen een raadsel. TROS had er weer eens een vertrouwd politiek steekspel van gemaakt met de prijswinnaars.

     /   Reply  / 
   1. Nico

    Hoezo een raadsel, is Jan Smit niet volks?

      /   Reply  / 
   2. Nico

    “TROS had er weer eens een vertrouwd politiek steekspel van gemaakt met de prijswinnaars.”
    Van deze zin snap ik niks, wat bedoel je hiermee?

      /   Reply  / 
 3. Ronald

  Ach de Tros staat nu eenmaal niet bekend om zijn muzikale diversiteit.
  Gebroeders Ko een award voor beste auteurs??
  Hahaha wat een giller. Totaal overbodige prijs deze Buma Award als je het mij vraagt.

    /   Reply  / 
  1. SHIZZLE

   Ja daarom stelt het ook weinig voor zo’n Buma Award…

     /   Reply  / 
 4. Pingback: Tijd om te stemmen voor de 100% NL Awards 2012 | NLpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>