Belachelijk gebrek aan vrouwen in Top 2000 (video)

Debutant Gijs Staverman start 15de editie van traditionele lijst

Om 12.00 uur vanmiddag is op Radio 2 de vijftiende editie van de Top 2000 begonnen. Gijs Staverman, nieuwe dj op de zender, begon met het laagst genoteerde nummer. Op 2000 staat I Want You Back van de Jackson 5.

De nummer 1 op de lijst, zoals bekend is dat voor de dertiende keer Bohemian Rhapsody van Queen, zal de marathonuitzending dinsdag 31 december afsluiten.

Waar zijn de vrouwen?

Dit jaar geen enkele vrouw in de top 10. Adele stond er de afgelopen twee jaar nog tussen met Someone Like You. Die song is gezakt naar 25. Adele staat met nog drie nummers in de top 100. Behalve Skyfall dalen die allemaal.

Verder op 42 Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Als we Kimbra als feature op Somebody That I Used To Love van Gotye meetellen, dan komen we in totaal op drie vrouwen in de top 100 van de lijst. Bespottelijke toestand.

Een nummer als Empire State Of Mind van Alicia Keys zakt 38 plaatsen naar 110. Slaat natuurlijk eigenlijk nergens op, want dat nummer is in een jaar tijd niet ineens minder goed geworden dan de songs die er nu boven staan.

Vrouwen zijn sowieso ondergewaardeerd in de hele lijst. Ach ja, ik zal wel weer de enige zijn die zich daar druk over maakt. De Top 2000 bevat een overdosis aan ouwelullenrock. Hoe hoger je op de lijst komt, des te erger het wordt.

Bezoeken, luisteren en kijken

Beetje eenzijdige lijst dus, maar het is toch een leuk muziekfeestje in de laatste week van het jaar, met een selectie van de beste popmuziek ooit gemaakt.

Je kan de hele week gezellig langsgaan in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid (Mediapark te Hilversum) en naast de uitzendingen op Radio 2 kan je alles ook op beeld meebeleven via radio2.nl en het digitale kanaal Cultura24.

NOS:

Foto: Top 2000 / Paul Ridderhof

facebook share facebook share

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Belachelijk gebrek aan vrouwen in Top 2000 (video)

 1. ben

  Moet dit dan ook al een weerspiegeling van de samenleving zijn? Staan wel erg weinig chinezen is terwijl dit toch een groot deel van de wereldbevolking is en homos,indianen…

  ps get a life.

    /   Reply  / 
 2. Marcus Lucas Auteur

  Nou zeg wat een drogredenering. En ook nog een jij-bak erachteraan. Dat is geen discussiëren maar snauwen. Ik blijf bij mijn punt: slechts drie vrouwen in de top 100 is bizar weinig. Verder noem ik het een leuk feestje met de beste popmuziek. De ondervertegenwoordiging van vrouwen zien we op veel meer plaatsen in de muziekindustrie dan enkel in zo’n jaarlijst. Ik accepteer die realiteit wel, maar dat betekent niet dat die scheve verdeling altijd zo moet blijven. Dat is geen ‘standaard’ die vastligt.

    /   Reply  / 
  1. ben

   ik bedoel alleen te zeggen, kies wat je mooi vind,beoordeel mensen op hun kwaliteiten. positieve discriminatie is ook discriminatie.

     /   Reply  / 
 3. Ronald

  Jammer van je term ‘oudelullenrock’, Marcus. Wat is dat? Zoiets bestaat niet. Overigens bieden die platen van vroeger gewoon kwaliteit, toen werd er nog muziek gemaakt voor het muziek maken, niet bijv. een liedje nadoen om een showtje te winnen en even mee te scoren.

    /   Reply  / 
 4. Ronald

  Nou Marcus. Leg de term ‘oudelullenrock’nou eens uit.
  Nu hoor ik overigens gewoon Katy Perry in de Top 2000 voorbijkomen…vrouw en iemand uit deze tijd…

    /   Reply  / 
  1. Marcus Lucas Auteur

   Ik zeg niet dat het slechte muziek is. Sommige van die liedjes vind ik zelf ook heel goed, prachtig! Anderen wat minder. Kwestie van smaak. Zo vind ik Paradise By The Dashboard Light bijvoorbeeld een verschrikkelijk nummer. Ik kan er een heel lang verhaal over schrijven (het zijn immers 2000 liedjes) maar ouwelullenrock dekt wat ik bedoel met dat de lijst wat eenzijdig is.

     /   Reply  / 
 5. Ronald

  Marcus, iets als oudelullenrock bestaat niet. Dat impliceert dat er alleen wat oudere mensen naar die muziek luisteren, wat dus niet waar is. Leeftijd en muziekbeleving hebben nisk maar dan ook niks met elkaar te maken. En zaniken over die nummers is ook raar aangezien de laatste jaren diezelfde nummers gebruikt zijn voor geldelijk gewin bij menig TV zangshow. Ik noem n ‘Hallelujah’ ‘Time After Time’ ‘Fields of Gold’ en ‘Don’t Stop Believing’…

    /   Reply  / 
  1. Bart

   Rockballads en Rockclassics; ouwelullenrock of niet… Ik ben er gek op! En ja ik hou ook van hedendaagse muziek. Jill haar versie van ” als alle lichten zijn gedoofd ” vind ik ook prachtig. En die komt dan weer uit een talentenjacht. Iedere periode heeft zijn eigen muziekstijl. Dat vind ik juist mooi. Het is soms ook maar net in wat voor stemming je bent. Ik luister ook nog wel eens naar Eurodance. En nu de top 2000; een prachtige lijst.

     /   Reply  / 
   1. Ronald

    Absoluut een prachtige lijst ja. Wat zijn je favorieten, Bart? Als je van classic rock houdt dan zit je bij de laatste 100 zeker goed.

      /   Reply  / 
    1. Bart

     Zoveel goede muziek; November rain, School, Under the bridge, Sweet child o mine. Maar ook Queen, Foreigner, Simple Minds en Radiohead…teveel om op te noemen. En waar ik ook nog steeds kippenvel van krijg ( heel wat anders ) is stef bos met papa.

       /   Reply  / 
 6. Marcus Lucas Auteur

  Met ‘ouwelullenrock’ bedoel ik niet de leeftijd van de artiest (of song) maar een bepaalde smaak die overheerst, met name hoger in de lijst. Van eerdere generaties staan bijv. Aretha Franklin, Janis Joplin, Nina Simone, Melanie, Dusty Springfield, Kate Bush of Tina Turner er wel in, maar veel lager. Dat vind ik opvallend, want hun muziek doet niet onder voor bijv. Dire Straits, Guns N’ Roses, Bryan Adams of AC/DC. Waarmee ik niet wil zeggen dat zij niet in de top thuishoren. Maar dat ze met meerdere nummers veel hoger staan maakt het volgens mij eenzijdig.

    /   Reply  / 
  1. Calypso

   Dat is niet meer dan logisch: het publiek wat opgegroeid is met wat jij (in mijn ogen toch wat denigrerend overkomend) “oudelullenrock” noemt komt makkelijk bij Radio 2 terecht om naar te luisteren. En dus zal in zo’n lijst dat soort muziek overheersen, net als bijv. bij een Veronica dat gaat gebeuren. Bij 538 zul je echt een andere lijst krijgen; kijk anders eens naar Radio 5, ook compleet anders. Of ga je daar ook het label “bejaardenpop” op plakken en zeggen dat deze eenzijdig is? Het punt wat je maakt met vrouwen heb je aan de ene kant gelijk in, aan de andere kant: hoeveel bekende vrouwelijke rockers ken je, en hoeveel mannelijke? Die verhouding is ook scheef.

     /   Reply  / 
 7. Martini

  Marcus heeft gelijk, het is oudelullenrock. En ja, een lijst van 538 is pubers- of twintigerspulp. Van die simpele dance-tracks. En ja, Radio 5 is bejaardenpop. Wat natuurlijk veel interessanter is, is om van al die lijsten de ‘beste’ (maar alleen over die term kan je heel wat filosofische opvattingen erbij gaan halen) er uit te pikken en die bij elkaar te brengen.

    /   Reply  / 
 8. ArjanH

  Het is natuurlijk wel een bepaald slag volk wat altijd stemt op deze lijst. Ken niemand in mijn omgeving die Bohemian Rapshody zo geweldig vindt. De meeste jongeren zijn niet bezig met deze ouderwetse saaie lijst.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>