Kijken: Top Notch-docu over Nederlandse hiphop

Platenlabel Top Notch lanceert vijfdelige documentaire • 48 minuten

Spraakwater is een documentaire in vijf delen over de Nederlandse hiphop van toen en nu. Documentairemaker Patrick Jansen spreekt met onder meer Big2 van The Opposites, Rico & Sticks van Opgezwolle, Cho en Ares.

‘Vroeger was er altijd een discussie gaande onder rapfans wat nou wel en wat nou geen echte hip-hop is’, aldus Patrick. De documentaire werpt licht op de eeuwenoude discussie in het hiphop landschap: stijl versus lyrics.

Patrick: ‘Is tekst binnen hiphop minder relevant geworden en is dat erg? Wat vinden mijn favoriete rappers, waar ik naar op keek toen ik opgroeide, nou van dit vraagstuk? Dit was mijn main inspiratie om dit te maken.’

‘Nu kan alles’

Platenlabel Top Notch plaatste de vijf delen gisteren allemaal tegelijk online dus je kan ze bingen. Nou ja, bingen… opgeteld duurt het ruim 48 minuten.

Over passie voor de Nederlandse taal, hoe autotune alles veranderde, de veranderende manier van muziek consumeren (streaming), de snelheid van het leven. Het heeft ook iets nostalgisch, dat gepraat over vroeger versus nu.

Big2: ‘Vroeger kon iedereen alleen maar puur rap rap doen. Het was ook allemaal wat rauwer. We hadden net de jaren negentig gehad. Als je van metal hield dan hield je van metal, en dan kwam je niet stiekem met dat een nummer van de Spice Girls wel goed was. Nu kan alles.’

Bekijk de documentaire Spraakwater in vijf delen:

Video: Deel 1 (Het Begin)

Video: Deel 2

Video: Deel 3

Video: Deel 4

Video: Deel 5 (Het Einde)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kijken: Top Notch-docu over Nederlandse hiphop

  1. tammer

    Elke muziekliefhebber moet dit checken. Van straatmuziek naar de ene na de andere platinaplaat voor Nederlandse muziek. Van rap naar zang ook. Boeind!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>