Omkoping bij Eurovisie Songfestival 2013 ontdekt

Allerlaatste waarschuwing voor frauderende ex-Sovjetlanden

Azerbeidzjan heeft bij het afgelopen Eurovisie Songfestival geprobeerd om punten te kopen, maar de actie is op tijd ontdekt. Die stemmen zijn niet meegeteld. Dat meldde de European Broadcasting Union (EBU) donderdag.

Er zijn geen bewijzen gevonden dat de omroep van Azerbeidzjan meewerkte aan (of op de hoogte was van) de fraude, dus er zullen geen sancties volgen. De EBU scherpt de regels echter aan waardoor een omroep in de toekomst makkelijker verantwoordelijk kan worden gehouden voor dergelijke onregelmatigheden.

Dit is nodig omdat niet landen, maar alleen omroepen lid zijn van de EBU. Het regime van Azerbeidzjan staat bekend als corrupt, maar volgens de oude regels kan een omroep niet verantwoordelijk worden gehouden. Dat verandert nu.

De verhalen over stemfraude zijn niet nieuw. Azerbeidzjan (de facto een dictatuur) raakte een paar keer eerder in opspraak. Ook andere voormalige Sovjetlanden hebben een twijfelachtige reputatie als het gaat om eerlijk stemmen. Azerbeidzjan krijgt nu eigenlijk een gele kaart, een allerlaatste waarschuwing.

Als dergelijke praktijken in de toekomst weer voorkomen wordt een land voor drie jaar uitgesloten van deelname aan het Songfestival. De nieuwe regels gelden uiteraard niet alleen voor Azerbeidzjan, maar voor alle deelnemende landen.

Tweede plaats

Azerbeidzjan heeft zich schuldig gemaakt aan omkoping van zowel juryleden als televoters. Het land wilde het festival, net als in 2011, winnen en huurde onder meer Litouwse studenten in om massaal te stemmen. De onregelmatigheid werd meteen ontdekt tijdens het tellen van de stemmen, en telde niet mee in de uitslag.

Het zou kunnen dat er nog meer fraude was, die niet ontdekt is. Azerbeidzjan eindigde op de tweede plek. Het land kreeg twaalf punten van Rusland, Litouwen, Montenegro, Israël, Hongarije, Griekenland, Georgië, Bulgarije, Oostenrijk en Malta. Azerbeidzjan gaf zelf twaalf punten aan Oekraïne.

Sinds 2008 zijn de regels bij het Songfestival al een heel stuk verbeterd, waardoor vriendjespolitiek een veel minder beslissende invloed heeft op de einduitslag. Met de huidige aanscherping wordt het hopelijk nog eerlijker.

Foto: Farid Mammodov met Hold Me, Azerbeidzjan 2013, Dennis Stachel (EBU)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>