Plagiaatschandaal rond single Jeroen van der Boom

Portugese zanger noemt Jeroen & Lange Frans “walgelijke mensen”

De Portugese singer-songwriter Francisco Maria Pereira beschuldigt Jeroen van der Boom van plagiaat. Op Facebook deelde Pereira de clip van Jeroens single Overal Waar Ik Ga – met rap van Lange Frans – inclusief bijtend commentaar.

‘Loooool plagiaat van onze Não Dá. Die walgelijke mensen’, schrijft hij, doelend op de hitsingle Não Dá die Pereira vorig jaar lanceerde met zijn populaire band DAMA. De video van dat nummer is al meer dan 6,3 miljoen keer bekeken.

In een reactie bij radiozender 100% NL doet Jeroen het bericht vandaag af als stemmingmakerij van De Telegraaf, die het nieuwtje maandagavond bracht.

‘Er zijn gewoon regels en daar heb je je aan te houden in de muziek. De platenmaatschappij regelt dat gewoon’, zo legt Jeroen uit. ’30 procent van de liedjes die ik gemaakt heb komen uit het buitenland. Dat is algemeen bekend.’.

‘Het is stemmingmakerij en het wordt geschreven door mensen die totaal geen verstand hebben van het vak’, concludeert Jeroen. Daarmee geeft hij er een beetje een rare draai aan. Het is immers de zanger van het Portugese origineel die de beschuldiging uit. Kennelijk is het buiten Pereira en zijn band om gegaan.

Saillant is dat Jeroen bij de lancering van de single zei dat hij Overal Waar Ik Ga zelf schreef ‘met twee jongens die net een relatiebreuk aan het verwerken zijn.’.

Van der Boom weinig tactvol

Het is niet de eerste keer dat Jeroen van der Boom commotie veroorzaakt. Vorig jaar coverde hij zonder medeweten van Claudia de Breij haar hitnummer Mag Ik Dan Bij Jou tijdens Toppers in Concert 2015. Daar was zij niet zo blij mee. Zij had liever gezien dat Jeroen dat vooraf even met haar had overlegd.

En in 2013 werd Jeroens single Beter Laat Dan Nooit uit de hitlijsten geweerd wegens manipulatie. De single werd door een enkele partij opgekocht en gratis via internet weggegeven. Jeroens platenlabel legde toen uit dat het nooit de bedoeling was om met die promotieactie de hitlijsten te manipuleren.

Wat is er nu aan de hand? Juridisch lijkt Jeroens coverwerk prima afgedekt. Het wordt allemaal blijkbaar netjes via de platenlabels geregeld. Maar hij toont zich toch wat weinig tactvol richting de artiesten die de originele nummers zingen.

Eerst Claudia de Breij en nu deze Portugese singer-songwriter. Uit hun behoorlijk verontwaardigde reacties blijkt dat zij geconfronteerd worden met Jeroens covers zonder daar vooraf überhaupt in te zijn gekend. Of het juridisch nodig is of niet, het zou toch verstandig en aardig zijn om zoiets even te overleggen…

Op YouTube wordt Jeroens videoclip bij Overal Waar Ik Ga inmiddels door fans van de Portugese band overladen met dislikes en kritische commentaren.

Vergelijk de nummers hieronder.

Videoclip: D.A.M.A. – Não Dá

Videoclip: Jeroen van der Boom ft Lange Frans – Overal Waar Ik Ga

facebook share facebook share

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Plagiaatschandaal rond single Jeroen van der Boom

  1. Johan van de Velde

    Je kunt niet verwachten dat iedere artiest die een cover opneemt vooraf overlegt met de originele artiest of schrijver.

    Bovendien zijn die meestal blij dat hun werk wordt gecoverd. Immers, dat betekent potentieel inkomen.

    Misschien is er iets voorgevallen waar we niet van af weten. De telegraaf lijkt in ieder geval hun journalistieke rol niet goed vervuld te hebben, want waarom deze Portugees zo verontwaardigd is, wordt niet echt duidelijk.

      /   Reply  / 
  2. Janette

    Nee dat kun je NIET verwachten. In Nederland mag je alles coveren zonder toestemming van de artiest, zolang je royalties afdraagt. ZO is de wet in Nederland. Claudia moet niet zo zeuren. Zij heeft het niet voor het zeggen of iemand anders haar liedje wel of niet mag zingen… Wil je niet (live) gecoverd worden moet je geen muziek maken.

    Begrijp me niet verkeerd, ik vind Jeroen helemaal niks en zijn strategie ook niet… maar je mag in Nederland gewoon alles coveren ;)

      /   Reply  / 
    1. Henk

      Het was wel netjes geweest als Jeroen gewoon even met Claudia contact opgenomen had om te zeggen dat hij haar liedje zo mooi vind dat hij het bij de Toppers gaat zingen. Hij had dat gewoon mee kunnen delen aan haar, toestemming vragen had echt niet gehoeven. Maarja Claudia is er ook niet slechter van geworden. Doordat Jeroen vd Boom het opgenomen heeft, kwam haar versie weer volop in de belangstelling en begon weer te stijgen in de hitlijsten en downloadlijsten. Kortom haar lied is echt een evergreen geworden en evergreens worden nu eenmaal gecoverd.
      Wat betreft deze Portugese versie, tjA……. de originele artiest staat zo wel weer in de belangstelling.

        /   Reply  / 
  3. Marcus Lucas Auteur

    Ja, juridisch zal het wel goed zitten maar op deze manier riskeren ze onnodig negatieve publiciteit. En al die dislikes en kritiek onder de YouTube video. Dat kan voorkomen worden door Jeroens management of label. Vooraf zo’n artiest even een mailtje sturen of een telefoontje plegen naar het management van die artiest, zodat zij ervan weten.

    Bij de lancering van de single werd verzwegen dat het om een cover van een buitenlands nummer ging. Toen werd de indruk gewekt dat Jeroen het lied zelf geschreven heeft met twee anderen. Ik zoek voor NLpop vrijwel altijd ook naar componisten en producers, maar die info wordt niet altijd gegeven. Dat kunnen ze volgens mij beter wel meteen melden.

    Anderen doen het ook weleens. Ik herinner me bijvoorbeeld Edwin Evers die buitenlandse nummers hertaalde voor Glennis Grace, waarbij ook niet meteen duidelijk was of het originelen waren of bewerkingen/covers.

    Soms wordt de componist helemaal verzwegen. Nergens te vinden. Dan moet je wachten (zoals nu) tot iemand het origineel (her)kent. Dat kan beter direct eerlijk gemeld worden. Voorkomt dit soort drama’s.

      /   Reply  / 
    1. @lbert

      Aan die negatieve publiciteit werk je dus net zo hard mee, alles is volgens de regels, de man krijgt zijn geld, en Jeroen is niet de enige die zo te werk gaat, waarom de originele schrijver zo flauw doet geen idee, die heeft nu ook publiciteit, dat dan weer wel

      Ik ben geen Jeroen fan, maar vind dit nogal flauw !!

        /   Reply  / 
      1. Marcus Lucas Auteur

        Jazeker, ik kreeg van Portugese contacten hier vandaag berichten over. Die DAMA-groep schijnt daar gigantisch populair te zijn. Blijkt ook uit de storm aan reacties van die fans. Verder belicht ik beide kanten in de tekst, ook Jeroens reactie. Maar het is wel een schandaal want die video kunnen ze nu net zo goed van YouTube halen. Die statistieken zijn helemaal verpest. Dit is uitzonderlijk.

        De laatste keer dat zoiets gebeurde was bij Ancora, met een cover waarbij Duitse fans van Santiano heel boos reageerden, ook hier op NLpop: http://nlpop.blog.nl/hit-of-shit/2013/07/15/hit-of-shit-ancora-vrij-als-de-wind-video Maar dat was niet zo extreem als dit geval.

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          En nog steeds is niet duidelijk waarom die Portugese artiest zo verontwaardigd is.

          Dat van der Boom gepretendeerd zou hebben het nummer geschreven te hebben is niet cool, maar is dàt de reden van alle commotie, of is het dat hij plagiaat zou hebben gepleegd?

          Wat inmiddels onwaar is gebleken.

            /   Reply  / 
          1. Marcus Lucas Auteur

            Het laatste wat ik hoor uit Portugal is dat DAMA overweegt een rechtszaak tegen Jeroen te beginnen. Maar als klopt wat hij zegt dan maken ze geen kans.

              /  
          2. Johan van de Velde

            Overigens, als iemand zich onterecht voordoet als schrijver van een lied, is dat in feite plagiaat, meen ik.
            Wellicht is dat toch de
            ‘issue’?

              /  
    2. Yoshi

      Klopt, dat nummer van Edwin Evers en Glennis Grace is van Jason Aldean in duet met Kelly Clarkson en heet Don’T You Wanna Stay

        /   Reply  / 
  4. janette

    even laten weten als je een liedje van een ander zingt? vind je dat niet een beetje onzin? als alle coverbands en artiesten dat moeten gaan doen worden managers van artiesten denk ik gek…

      /   Reply  / 
    1. Eva

      Janette: Als je een nummer van een ander commercieel uitbrengt moet de originele componist altijd op de hoogte gesteld worden. I.v.m de royalties.

        /   Reply  / 
      1. Johan van de Velde

        Nee hoor.

        Zolang de originele componist maar vermeld wordt, zodat de auteursrechten uitbetaald kunnen worden, hoeft hij/zij niet op de hoogte gesteld te worden.

        En al zeker niet door de coverende artiest.

          /   Reply  / 
  5. Roel stam

    Hoezo dat mag je gewoon gebruiken als je op de single maar vermeld van wie het is
    Zelf zijn ze zo kinderachtig als wat
    Als je maar een afbeelding gebruikt op you tube van meneer van der boom hangen ze al aan de bel
    Als de echte componist niet wordt ingelicht kan hij ook niet innen
    en wie zegt dat er echt wordt afgedragen door buma stemra
    aan de orginele artiest
    alleen als deze er werk van maakt zoals nu

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>