Goed gevoel bij Joan Franka op Eurovisie Songfestival

Het Nationaal Songfestival heeft – zoals verwacht – verdeelde meningen opgeleverd. En dat was al duidelijk op de avond zelf. De buitenlandse adviescommissie zette zijn geld in op Raffaëla, de vakjury hoorde het meeste in Pearl Jozefzoon maar het stemmend publiek liet zich inpakken door het lieve folkliedje van Joan Franka. Met een overweldigende meerderheid zelfs, zodat Joan Franka uiteindelijk wordt afgevaardigd naar Baku in Azerbeidzjan voor het Eurovisie Songfestival. Hoera!

Haar liedje You and Me was namelijk meteen al één van mijn favorieten, samen met die van Raffaëla. Het viel me dan ook zwaar dat deze twee dames het tegen elkaar op moesten nemen in een duel. Maar Joan had uiteindelijk de gunst van de kijker. Ze is dicht bij zichzelf gebleven – we kennen haar nog uit The Voice of Holland achter de akoestische gitaar – al was de indianentooi misschien iets te veel van het goede.

En als er de komende weken nog wordt geschaafd aan het liedje, zou ik zeker het wat zwakke begin nog eens onder de loep nemen. Maar in essentie is het eenvoudige maar zeker doeltreffende refrein een sterke troef in Nederlandse handen. Ik heb een heel goed gevoel bij Joan Franka voor Nederland!

Bekijk het liedje:

Zie ook:
- Nationaal Songfestival: Niemand wil favorietenrol dragen
- John de Mol over succeswapens Eurovisie Songfestival
- Nationaal Songfestival: Drie duels en triofinale
- Viviënne van den Assem co-host Jan Smit bij NSF
- Jan Smit volgt Yolanthe op bij Nationaal Songfestival
- Commentaar Songfestival in 2012 weer met Jan Smit
- Tros overspoeld met inzendingen Nationaal Songfestival
- Talpa produceert Nationaal Songfestival, meer budget

facebook share facebook share

40 Reacties // Reageer

40 thoughts on “Goed gevoel bij Joan Franka op Eurovisie Songfestival

  1. Nico

    Absoluut het beste, meest originele liedje.
    Gelukkig is niet gekozen voor zo’n afgezaagde plastic ballad.

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Mee eens.
      Frappant dat de jury’s er zo falikant naast zaten.
      Onbegrijpelijk. Het leek mij zo duidelijk. Het publiek blijkbaar ook.

        /   Reply  / 
      1. Keetje

        Wat wil je met zo’n vakjury haha.. De beste keuze idd!

          /   Reply  / 
  2. Robin

    Joan’s lied was absoluut de meeste pakkende nummer van de avond. We gaan hogen ogen gooien dit jaar, Let maar op!

    Overigens staat ze met You and Me op nummer 6 in iTunes.

      /   Reply  / 
  3. Hielke

    mee eens!! Heb ook een goed voorgevoel en die indianen-act wat professioneler aanpakken, dan komt het helemaal goed met Indiana Joan.

      /   Reply  / 
  4. Peter

    Alle liedjes waren middelmatig. Geen enkel nummer had echt “wauw!”-kwaliteit. Geen kippenvel, niet op het puntje van mijn stoel. Doorsnee spul. Wat me bij Franka vooral opviel, was haar belabberde uitspraak van het Engels. Bijvoorbeeld “ever” als “effer” uitspreken. Zing dan Nederlands. Ik wens haar niettemin succes, al ben ik bang dat we ook dit jaar weer niet tot de top zullen behoren.

      /   Reply  / 
    1. Maurice V

      Ooit een Engelsman ontmoet zonder accent?

        /   Reply  / 
  5. hans

    LEUK LIEDJE.
    HET INTRO MELODIETJE KOMT ME BEKEND VOOR, DAAR MOET JE WEL MEE OPPASSEN.
    ZE HEEFT OOK EEN LEUKE HESE X TOONJE , HEB IK OPGEMERKT
    HOPELIJK KOMEN WE ER MEE DOOR.

      /   Reply  / 
    1. Nico

      Natuurlijk neigt het naar plagiaat, maar niet meer dan de winnaar van het ESF van vorig jaar.
      Ik denk zelfs dat het in dit geval een pluspunt is.

        /   Reply  / 
  6. Bastian

    Idd, origineel en onderscheidend. Pearl was eigenlijk mijn nummer 1, gewoon zo’n mooie zangeres met een topstem! Ze bezorgde me kippenvel. Vind het ook een mooi opbouwend nummer. Raffaela had toch wel een lekker pop/dance lied alleen vond ik haar performance wat tegenvallen. Tsja de kleding..vele mensen vonden het té ver gaan, ik niet. Ivan ook super trouwens dus drie terechte superfinalisten. Ook mooi dat de kijkcijfers zo hoog zijn. Hopelijk volgend jaar weer een topproductie want dit kun je echt niet alleen aan de TROS overlaten.

      /   Reply  / 
  7. Brt

    Ze staat overigens op #1 in itunes ;-)

      /   Reply  / 
  8. ivo

    het nummer is wel ok moet er erg aan wennen of we hier ook echt de finale mee halen is wat anders, volgens mij maakt het toch niet uit wat voor nr of wie we sturen. Vind wel dat we mee moeten blijven doen ‘t is toch een leuk vermaak

      /   Reply  / 
  9. ingrid

    Wat een vreselijk liedje, wordt helemaal niets, ze zag er ook niet uit. Kim de Boer was het beste en qua stem Raffaella, ze zag er sexy en pikant uit, we moeten niet altijd zo truttig doen! Raffealla is goed en apart met een super stem, alleen het liedje de tekst was niet goed voor haar, vooral het refrein, heel jammer.

      /   Reply  / 
  10. Hans

    Ik vind het een keuze die weer laat zien dat wij geen smaak hebben.
    Echt een kinderliedje.
    Zou het goed doen bij Sesamstraat.
    Weer geen volgende ronde.
    Ik zou zelf voor raffaella gaan, meer uitstraling en dit is wat het songfestival publiek wil zien uitdagend en extravagant.
    Jammer hooooooor

      /   Reply  / 
    1. PigBag

      Nou ik ben juist blij dat die nep-Rihanna niet heeft gewonnen. Wij Nederlanders staan al bekend om de rosse buurt en de wallen en om dan een hoertje naar ‘t Songfestival te sturen lijkt me niet goed voor ons imago. En blijkbaar houdt ‘t Songfestival-publiek niet van dit soort bagger-muziek anders had ze wel gewonnen.
      Ik ben ook niet overtuigd van Joan maar op basis van de fragmenten die ik gezien heb was zij gisteren de minst slechte keuze.

        /   Reply  / 
      1. Hans

        Dat is jouw mening ik vind dat al die slappe Liedjes van de laatste jaren niet veel hebben geholpen om naar de volgende ronde te gaan.
        Dus misschien zoals jij het minderwaardig zegt iemand van de wallen sturen.
        Ik vind Joan een goeie zangeres alleen dit nummer vindt ik persoonlijk niet mooi.
        Met een ander nummer had ze misschien meer suc6.
        En over bagger music, ja dat is jouw smaak.
        Antwoord op deze reactie

          /   Reply  / 
        1. PigBag

          Dat we de laatste jaren slappe liedjes hebben gestuurd ben ik met je eens. Maar om dan naar de andere kant door te slaan en een hoer te sturen vind ik ook geen goed idee. En dat kan dan wel denigrerend zijn om haar zo te noemen maar als je er zo bij loopt als Raffaela afgelopen zondag dan vraag je er ook om. Er is een verschil tussen sexy en hoerig en dit was gewoon hoerig.
          Het is trouwens wel typisch dat Joan (die ook veel kritiek kreeg op haar outfit) zich daar niks van aan trekt terwijl mevrouw Paton gelijk in haar trots is gekrenkt en ‘t weer nodig vindt om (net als toen ze af viel bij The Voice) haar gelijk te halen (terwijl ze die weer niet heeft).

            /   Reply  / 
  11. Henk

    Tja… Pearl is inderdaad een geweldige zangeres die kan echt alles zingen, maar wat een baggerlied zeg! Kim is ook een fantastische zangeres, maar dat liedje was zo mierzoet. Raffaëla kan er ook wat van,maar toch ontbreekt iets aan haar. Ikzelf had Ivan gestuurd, maar hij komt wel erg bedeesd over. En Joan is erg leuk, maar ik vond het niet altijd lekker klinken. Dat 2e stemmetje op het einde irriteerde mij, maar ik heb er ook wel vertrouwen in. Maar van de jury snap ik niet zoveel. Maar waarom vragen ze Afrojack in de jury? Hoe vaak heeft hij gisteravond wel niet gezegd dat hij niks van het Songfestival weet? Maar goed ik vond het wel een leuke show en dat had ik vorig jaar helemaal niet.

      /   Reply  / 
  12. vinn

    Weet iemand hoe dat zit met de itunes chart.
    Joan staat op 1
    Raffaella op 7

    Hoe groot is dan de kans dat dit ook zo is in de single top 100?

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      De iTunes chart geeft geloof ik iedere paar uur de actuele standen door. Echt een momentopname dus. Hierdoor kunnen er heel snel grote verschuivingen zijn.
      De Dutch charts Top100 geeft de standen over een hele week weer.
      Ik denk wel dat You & Me nr1 zal zijn in de komende Top100.
      ‘t Zou mij verbazen als Rafaella hoog in de top 10 zal blijven (of uberhaupt zal komen). Daar is het naar mijn mening veel te zwak voor.

        /   Reply  / 
      1. Hans

        Dat is jouw mening ik vind dat al die slappe Liedjes van de laatste jaren niet veel hebben geholpen om naar de volgende ronde te gaan.
        Dus misschien zoals jij het minderwaardig zegt iemand van de wallen sturen.
        Ik vind Joan een goeie zangeres alleen dit nummer vindt ik persoonlijk niet mooi.
        Met een ander nummer had ze misschien meer suc6.
        En over bagger music, ja dat is jouw smaak.

          /   Reply  / 
      2. Hans

        Sorry had een hoger moeten staan verkeerde aan geklilkt.

          /   Reply  / 
  13. laka

    joan is gewoon. joan, dat moet je accepteren. het is haar ding om op deze wijze op te treden. of ze nou als hippy, indiaan of als majorette optreedt maakt niets uit. ik vind dat ze gewoon naar songfestival moet met haar outfit als indiaan, omdat het liedje gaat over haar en haar jeugd vriendje dat ze indiaantje speelde samen. en eigenlijk is dat zo gek nog niet, neem bv village people de mensen vonden dat toen ook uniek, dus waarom joan niet? en of ze nou wint of niet, ze kan met opgeheven hoofd haar lied, wat ze overiggens zelf heeft geschreven gewoon op de markt brengen. ze zal behoorlijk ver komen met het nummer ” you and me ” Joan, treed gewoon op met die tooi en tam tam want dat hoort gewoon bij dit lied. heel veel succes gewenst en wat er ook gebeurt, geniet er van.

      /   Reply  / 
  14. Jesse

    Mag ik iedereen helpen herinneren dat Sieneke – Ik ben verliefd ook op 1 hefet gestaan in de single top 100 ;) en dat dat ook niet goed heeft uitgepakt.

      /   Reply  / 
    1. ivo

      @ jesse ook de 3J’s hebben op 1 gestaan trouwens sieneke heeft het het beste gedaan na de laatste keer dat we in de finale hebben gestaan

        /   Reply  / 
  15. Jolanda Jansen

    Nou nou nou, wat een hoop vervelende reacties zeg!

    Dit meisje heeft pit, en doet gewoon lekker haar eigen ding! Eigen nummer geschreven, eigen kleding (en tooi) ontworpen, en wat een ander ook zegt; She don’t care! En gelijk heeft ze! Ik bedoel.. doe het maar eens na. :)
    Ik zou met hoeveel kritiek dan ook, ook mijn eigen ontwerp voor een ander zéer zeker niet anders maken!

    En ik vind het top dat Joan het is geworden! Een vrolijke melodie (iets wat je in Het Nationaal Songfestival écht nodig hebt), een verhaal, en iets ”geks”. (lees: tooi, en humpa pa danseresjes) (Waar óok alweer commentaar op werd geleverd!)

    De anderen hadden prachtig gezongen, maar dat gaat vervelen.. saai, en té standaard.. iets wat je voorbij hoort zoeven op de radio! Dit daarintegen niét. :)

    Ik denk dat we wel door de halve finale heen zullen komen! Als ik denk aan 2009 met Denemarken (i’m in love with a fairytale) was óok vrolijk, en niet standaard!

    Laat Joan haar tooi maar lekker ophouden ;)

      /   Reply  / 
  16. misterice

    Joan is gewoon goed (en een schatje om te zien) en zoveel beter dan geer en goor de floppers (dat was echt te slecht voor woorden)eindelijk iets wat er ook echt staat eindelijk iemand die zich zelf durft te zijn! en ook al zal ze niet winnen dan heb je teminste een keer dat je achteraf zal zeggen van nou dat maakt niet uit die komt er toch wel!

      /   Reply  / 
  17. laka

    de media moet eens ophouden met dat gezeur over lenny kuhr en teach inn dat is verledentijd, daar kan je nu niet meer mee aan komen. dat was toen goed. nu moeten we met iets nieuws, eigentijds komen, en daar past joan franka perfect in, zo ook haar manier van uiterlijk. Joan, GO FOR IT.

      /   Reply  / 
  18. vinn

    Raffaella op 3 in itunes! Die gaat zomaar een top10 hit alsnog scoren denk ik zomaar

      /   Reply  / 
  19. Arjan Hensens

    Rafaella is een supergoede performer, goede stem ook. Maarrrr… het is achterhaalde Oost Europese discomuziek en ze zingt de hele tijd hetzelfde… de bridge is ook erg saai… Dansjes erg simpel.

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Perfect dus voor het Songfestival eigenlijk.

        /   Reply  / 
  20. laka

    waar maken wij ons toch druk om, dat eurovisie songfestival is zo’n politieke zaakje dat nederland toch niet de punten krijgen wat ze verdienen al zouden we de beste zanger of zangeres van nederland daar naar toe sturen met een super nummer dan nog is nederland niet goed genoeg voor die songfestival. Nederland is alleen goed om geld over te maken aan goede doelen in europa en andere landen geld te schenken omdat nederland graag vooraan wil staan als het om goede doelen gaat. voor de rest telt nederland niet mee. kortom EEN POLITIEK SPELLETJE…. jammer

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Het Songfestival is al jaren achterhaald. Inderdaad gewoon een politiek spelletje waar we al jaren niks meer voorstellen. Gaat deze Joan Franka niks aan veranderen…

        /   Reply  / 
  21. Bram

    Wordt weer niks.
    Ziet er niet uit.
    Waar komt dat vreemde z.g. “engelse” accent vandaan?

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Dt vreemde ‘Engelse’ accent komt. vrees ik van Lena. Songfestival winnares van paar jaar terug.
      Stoort mij ook ‘n beetje. Is onnodig.

        /   Reply  / 
      1. Arjan Hensens

        Hoe kom je daarbij… Het is gewoon haar manier van zingen net zoals de zangeres van de Cranberries doet.. Het is Folk-achtig.

          /   Reply  / 
        1. Geesje

          Inderdaad! Ik geloof dat dat een hoop mensen nog niet begrepen hebben, haar stem en heel haar verschijning is dat.

            /   Reply  / 
  22. laka

    niet iedereen heeft dezelfde muziek smaak. gelukkig maar!

      /   Reply  / 
  23. jan

    Lekker catchie liedje. Maar wel erg Dolores O’Riordan (Cranberries)clone stem. helemaal mijn muziek, Ierse folk-pop. Volume gaat ook steeds omhoog als ik het liedje hoor. Maar om nu te zeggen dat het de ideale inzending voor Nederland zou zijn???
    Het zou de perfecte inzending zijn voor Ierland. Misschien een bewuste keuze? Omdat Ierland het altijd zo goed doet?

      /   Reply  / 
  24. Vereniging Real Indian Nation

    Je heb geen gelijk Laka.
    De Indianen denken daar heel anders over.
    De Indiaan van de Village People is toevallig een echte Indiaan, Lakota, Taino….ken je Artiesten voordat je onzin uitkraamt.
    Verder gaat het lied van Joan Franka totaal niet over Indianen, maar over een jeugdliefde…de Tooi was dan ook totaal overbodig.
    Wij zijn dan ook blij dat Joan Franka de Finale niet heeft gehaald.
    Eindelijk zijn we van dat Cirusact af.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>