Songfestival: Zo ziet Anouks optreden er vanavond op tv uit

Spoilers! • Screenshots van generale juryrepetitie Anouk op Eurovisie Songfestival

Gisteravond vond de tweede generale repetitie plaats. Die was belangrijk, want op basis van die opname geven de vakjury’s vanavond hun punten. Die tellen voor de helft mee. De andere helft wordt bepaald door televoters op basis van het live-optreden van vanavond.

Op internet staan enkele amateuropnames van de generale repetitie (gemaakt vanaf de tribunes in de Malmö Arena) maar hier op NLpop zie je screenshots van de officiële beelden. Zo komt het optreden van Anouk er op tv uit te zien. De videobeelden mag ik niet plaatsen, maar ik heb wel een kleine animatie gemaakt die de sfeer weergeeft.

In de zogenaamde postcard (inleidend filmpje) zie je Anouk kickboxend op een dak in Amsterdam, zingend en werkend in een opnamestudio, en joggend door de stad.

Het optreden begint met een wijd shot van Anouk op het voorste deel van het podium, omringd door het publiek. De achtergrond is blauw en donker. Bij de eerste close-up van Anouk valt een schaduw van haar gezicht. Er wordt een windmachine gebruikt.

Die schaduwwerking komt een paar keer terug. In de bridge komen de backing vocalists een keer groot in beeld. De rest van het nummer staan zij ver op de achtergrond.

De kleuren worden warmer, maar het ziet er allemaal ingetogen en melancholisch uit. Tijdens het laatste refrein wordt er nog een paar keer uitgezoomd, en tijdens het laatste shot kijkt Anouk vriendelijk in de camera. Als ze klaar is met zingen lacht ze charmant.

Het is een prachtoptreden met een subtiele opbouw. Vocaal ijzersterk. Wel had Anouk tijdens de generale repetitie haar ogen redelijk vaak dicht, of half open. Het lijkt soms alsof dat door de windmachine komt die in haar gezicht blaast. Sommige watchers vinden dat ze meer in de camera moet kijken, maar het ziet er op deze manier lekker zwoel uit.

Zwoel is volgens mij het kernwoord. Sultry, broeierig, melancholisch. Beelden die in elkaar vervagen. Voor liefhebbers van intimiderende showelementen lijkt het een simpel, minimalistisch optreden, maar het is een artistiek hoogstandje. Een rustpunt.

Een groot voordeel is dat het publiek in de Arena waarschijnlijk op de hand van Anouk zal zijn. Als dat vanavond op tv ook overkomt wordt het een perfect optreden. De aanwezige pers is in ieder geval heel positief. Dat zal in hun commentaren doorklinken.

Eerder: Haalt Anouk de finale van het Eurovisie Songfestival?

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Songfestival: Zo ziet Anouks optreden er vanavond op tv uit

  1. Henk

    Als ik sommige foto’s zie van Anouk moet ik toch vaak denken aan Lara Fabian. Anouk heeft op veel foto’s een zelfde uitstraling. Ik zit vanavond voor de tv. Veel kijkplezier allemaal.

      /   Reply  / 
  2. Amanaemonesia

    Hoe worden de punten van de jury en de publieksstemmen precies bij elkaar opgeteld? Het gemiddelde wanneer beide stemmingen gerangschikt worden? Of komt er een ingewikkeldere berekening aan te pas?

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Van zowel jurypunten als televotes wordt een ranglijst van 1 t/m 16 gemaakt. Daaruit wordt per land het gemiddelde genomen. Bij gelijke stand krijgen televotes voorrang.

        /   Reply  / 
      1. Amanaemonesia

        Ah, dan ben ik er nu toch van overtuigd dat Anouk zonder enige moeite de finale haalt. Bij de vakjury’s staat ze zeker bij de bovenste 5 (misschien wel bovenste 3). Er zijn minstens 4 liedjes van zo’n abominabel niveau dat die hoe dan ook slechter gaan scoren bij de televoters. Gaan we uit van het minste scenario dan scoort Anouk een 5e en 12e plek, gemiddeld 8,5. Dat moet voldoende zijn. Waarschijnlijk eindigt ze nog een stuk hoger.

          /   Reply  / 
  3. Yoshi

    Marcus je heb nog geen recensie geschreven over het nieuwe album van Lisa Lois

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>