Common Linnets achtste Nederlandse duo op Songfestival

NLpop-analyse & poll • Hoe doen duo’s het op het Songfestival?

The Common Linnets van Ilse DeLange en Waylon is het achtste duo dat voor Nederland uitkomt in de 59-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. We wonnen nog nooit met een duo, maar internationaal doen ze het best goed.

Nederlandse duo’s op het Songfestival (eindnotering/deelnemers)
1962 De Spelbrekers – Katinka (13/16)
1971 Saskia & Serge – Tijd (6/18)
1972 Sandra & Andres – Als het om de liefde gaat (4/18)
1974 Mouth & MacNeal – I See A Star (3/17)
1990 Maywood – Ik wil alles met je delen (15/22)
1996 Maxine & Franklin Brown – De eerste keer (7/30)
2004 Re-Union – Without You (20/36)
2014 The Common Linnets – …

Sinds de invoering van het huidige systeem met twee halve finales hebben we nog nooit een duo gestuurd, maar andere landen wel. Wat blijkt? Een duo is geen garantie voor succes maar kan met het juiste liedje wel heel hoog eindigen.

In 2011 won voor het laatst een duo. Dat waren Ell en Nikki uit Azerbeidzjan met het liedje Running Scared. Azerbeidzjan stuurde in de afgelopen jaren nog twee succesvolle duo’s; in 2008 de zesde plaats en in 2009 de derde plaats.

Vorig jaar eindigde een duo uit Georgië op de vijftiende plaats in de finale. In 2012 een IJslands duo op de twintigste plaats. In 2010 eindigden Roemenië en Denemarken respectievelijk op de derde en vierde plek met een duo.

Er waren in de afgelopen jaren ook duo’s die de finale niet bereikten. Dan ging het bijvoorbeeld om Balkan-folk die niet Engelstalig was, of een act met rappers.

Ballads emotioneel en cheesy, uptempo catchy en toegankelijk

De duo’s die goed scoorden hadden allemaal toegankelijke popsongs, vaak behoorlijk cheesy, met een direct herkenbare melodie in het refrein, voorzien van veel emotie of, als het uptempo was, een spetterende show met vuurwerk.

Emotionele, sentimentele inzendingen doen het altijd goed, helemaal als het liedje eindigt in een vocale en visuele climax. Uptempo liedjes moeten catchy zijn, en goed genoeg om in redelijkheid op een jongerenzender gedraaid te worden.

Ilse en Waylon weten dus wat ze te doen staat. Kiezen ze een ballade, dan sentimenteel tot op het bot, met een climax. Kiezen ze voor uptempo dan een catchy en toegankelijke melodie met een spetterende podiumpresentatie.

Wat vind jij?

Moeten Ilse en Waylon gaan voor ballad of uptempo?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Afbeeldingen: Nationaal Archief (creative commons) en screenshots EBU/NOS

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Common Linnets achtste Nederlandse duo op Songfestival

  1. Peterke!

    Even off topic: Jennifer Ewbank heeft een nieuwe single + videoclip uitgebracht. “I’ll Find You” heet het nummer. Een heel mooi nummer dat gaat over haar miskraam.

      /   Reply  / 
    1. Henk

      En wat heeft dat met deze post te maken Peterke???

        /   Reply  / 
      1. guy

        Henk hij zegt toch off topic -..- beter lezen

          /   Reply  / 
  2. Stefan

    Even ter verbetering: Re-union was met het halve finale systeem. Dus dat we nog nooit een duo hebben gestuurd tijdens dit systeem, klopt niet:)!

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Dat was één halve finale. Ik schrijf ‘twee halve finales’. Ik probeerde het kort te houden, want ook de verandering van 50/50 jury/televote werd daarna nog stapsgewijs ingevoerd, maar die info zou het stukje onnodig ingewikkeld maken.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>