Songfestival: de concurrenten van Ilse en Waylon

Previews en analyse van onze kansen in de eerste halve finale

Ilse DeLange en Waylon vertegenwoordigen Nederland als The Common Linnets op het komende Eurovisie Songfestival in Kopenhagen, Denemarken. Hun liedje Calm After The Storm wordt vanavond (live) en morgen (single) gelanceerd.

Naast of het een mooi liedje zal zijn of niet, gaat het bij het Songfestival natuurlijk ook om de concurrentie. Op het evenement zijn elk jaar echt niet alleen maar meesterwerken te horen. Er is ook altijd meer dan genoeg kitsch. De meeste van de 37 deelnemende landen hebben hun lied inmiddels gekozen.

Speciaal op NLpop een overzicht en previews van alle liedjes tot nu toe. Wat zijn onze kansen met Ilse en Waylon, alias The Common Linnets? Zij betreden met Calm After The Storm het podium in de eerste halve finale op dinsdag 6 mei.

Eerste halve finale

Klik op de titels voor video. Tussen haakjes de voorspelde positie in de halve finale volgens bookmakers. Die voorspellingen kunnen dramatisch veranderen. Een land moet in de top 10 eindigen om zich te plaatsen voor de finale.

• Albanië: Hersi Matmuja – One Night’s Anger (bookmakers: 10de)
Volgende week volgt de definitieve Engelstalige versie. Het liedje is middelmatig maar de zangeres kan goed live zingen dus de finale is niet ondenkbaar.

• Armenië: Aram Mp3 – Not Alone (bookmakers: 1ste)
Sinds de release is dit de topfavoriet voor de eindoverwinning. Emotionele ballade met verrassend sterke climax. Zo goed als zeker van een finaleplaats.

• Azerbeidzjan: Dilara Kazimova – Start A Fire (bookmakers: 2de)
Een vrij saaie en middelmatige ballade die niet echt blijft hangen. De zangeres ziet er wel prachtig uit en is charmant. Azerbeidzjan haalde tot nu toe altijd de finale, dus dat kan nu met een goed podiumpresentatie ook best lukken.

• België: Axel Hirsoux – Mother (bookmakers: 12de)
De zanger die voor België uitkomt heeft een prachtige stem maar dit nummer is natuurlijk verschrikkelijk cheesy. Toch doet hij het heel goed bij de bookmakers.

• Estland: Tanja – Amazing (bookmakers: 7de)
Een soort kruising tussen Loreen, die twee jaar geleden het Songfestival won, en qua performance P!nk, met allerlei acrobatiek terwijl ze haar dance-anthem zingt. Niet superorigineel dus, maar wel een goede kans op plaatsing voor de finale.

• Hongarije: András Kállay-Saunders – Running (bookmakers: 3de)
Een favoriet in de polls. Prachtig lied met een serieuze boodschap. Het gaat over kindermishandeling. Moderne productie met tempowisselingen en wat dubstep-invloeden. András heeft een goede live stem. Finaleplaats lijkt zeker.

• Letland: Aarzemnieki – Cake to Bake (bookmakers: 16)
‘Meedoen is belangrijker dan winnen’, is een aardige manier om deze inzending te omschrijven. Laatste bij de bookmakers en vrijwel zeker geen finalist. Troep.

• Moldavië Cristina Scarlat – Wild Soul (bookmakers: 8ste)
Voor de live-versie van deze song in de nationale finale hadden ze een blik Eurovisieclichés opengetrokken. Absurde robotjurk en achtergronddansers die gekke dansjes doen terwijl ze allerlei troep over het podium slepen.

• Montenegro: Sergej Ćetković – Moj svijet (bookmakers: 13de)
Mooie Balkan-ballade in een stijl die op het Songfestival vaak aanslaat. Doet het ook best goed in polls, maar door het gebrek aan buurlanden (Servië, Bosnië en Kroatië doen dit jaar niet mee) staat Montenegro laag bij de gokkantoren.

• Nederland: The Common Linnets – Calm After The Storm (bookmakers: 9de)
Ingetogen oldschool countryballade zonder echte climax die met een mystieke, donkere podiumpresentatie toch voldoende moet kunnen opvallen om Nederland voor het tweede jaar op rij een finaleplek te bezorgen. We hopen het!

• Oekraïne: Maria Yaremchuk – Tick-Tock (bookmakers: 6de)
Uptempo poptune, typisch Songfestival. Oekraïne maakt van de act meestal een hele show en plaatst zich tot nu toe altijd voor de finale. Dat zal nu ook wel lukken. Er komt een nieuwe (minder goedkoop geproduceerde) versie van de song.

• Portugal: Susy – Quero Ser Tua (bookmakers: 5de)
Lijkt op een informeel anthem voor het WK Voetbal in Brazilië. Niet erg origineel en de live zangkwaliteiten van de zangeres zijn niet om over naar huis te schrijven. Het Portugese publiek schaamt zich. Boegeroep tijdens nationale finale.

• Rusland: The Tolmachevy Twins – Shine (bookmakers: 1de)
Deze tweeling won in 2006 op negenjarige leeftijd het Junior Eurovisie. Nu mogen ze het met een zoetsappig lied over vrede proberen op de volwassen editie. Rusland haalde tot nu toe altijd de finale en dat kan hiermee ook lukken.

• San Marino: Valentina Monetta – Maybe (bookmakers: 14de)
Dit minilandje stuurt voor het derde jaar op rij dezelfde zangeres. Valentina lijkt niet te stoppen voordat ze een keer de finale haalt. Dit lied is heel erg ouderwets, zelfs in Songfestivaltermen.

• IJsland: Pollapönk – Enga fordóma (bookmakers: 15de)
Eén na laatste bij de bookmakers want: vreselijke act. Maar het blijft IJsland dus je weet het nooit. Misschien kunnen ze met een Engelse versie in mei een hype creëren en toch (met hulp van bevriende landen) de finale te halen?

• Zweden: Sanna Nielsen – Undo (bookmakers: 4de)
Een ballade à la Wrecking Ball van Miley Cyrus. De zangeres zingt in de stijl van Céline Dion. De tekst ‘Undo my sad’ is grammaticaal twijfelachtig. Maar Zweden haalt bijna altijd de finale, en dat lukt met deze tranentrekker vast ook wel.

Conclusie

Er vallen in onze halve finale zes liedjes af. Zeven moeten er nog onthuld worden. Eigenlijk kan op dit moment alleen van de inzending uit Letland gezegd worden dat deze de finale zeker niet zal halen. Voor de rest ligt het nog redelijk open. Het niveau in deze halve finale is (in Songfestivaltermen) relatief hoog.

Lees verder: preview van de tweede halve finale en de finale.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>