Stichting Top 40 eist rectificatie van nrc.next

De Stichting Nederlandse Top 40 is boos op nrc.next en overweegt juridische stappen. De Top 40 vindt dat de krant ten onrechte de indruk wekt dat de hitlijst wordt gemanipuleerd.

Onze eigen Herman Roggeveen stelde al sinds 2007 hitlijstmanipulaties aan de kaak. Onder meer in de NLpop-serie Een hit scoren doe je zo worden de praktijken uitgelegd.

De Top 40 is vooral boos over een illustratie bij het artikel dat woensdag op de voorpagina van nrc.next verscheen. Het beeld zou gebaseerd zijn op het logo van de Top 40, dat op die manier zonder toestemming van de hitlijst is gebruikt.

In het artikel wordt gesteld dat de samenstelling van de Single Top 100 makkelijker te manipuleren is door de invloed van internet. Diensten als Youtube, Spotify, 3voor12 of 22Tracks worden niet meegeteld. Daardoor zouden Nederlandstalige singles het beter doen, omdat ouderen vaker nog wel singles kopen in plaats van streamen.

De Top 40 stelt dat manipulatie bij hen niet mogelijk is omdat hun lijst op een andere manier is samengesteld. “De Top 40 hitlijst wordt momenteel gebaseerd op airplay, verkoopcijfers en een online continue muziekonderzoek.” De Stichting onderzoekt de mogelijkheid om daar ook streaming diensten aan toe te voegen.

Lees hier de volledige reactie van de Stichting Top 40.

facebook share facebook share

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Stichting Top 40 eist rectificatie van nrc.next

    1. BoycotIdols

      Dat gaat dus over de Top 100, niet de Top 40, Mary.

        /   Reply  / 
  1. Marcus Lucas Auteur

    Het gaat over de Single Top 100 inderdaad, maar de Top 40 is boos dat hun logo (of een bewerking van hun logo) is gebruikt in dat artikel. Daarmee wordt volgens hen de suggestie gewekt dat die manipulatie ook bij de Top 40 plaatsvindt.

      /   Reply  / 
  2. Mary

    De single Top 100 is een lijst die volledig gebaseerd is op verkoop inderdaad maar o.a. de Top 40 is gebaseerd op VERKOOP en airplay op radio 538….als de verkoop ‘kunstmatig’ hoog is dan telt dat dus zeker wel mee in de Top 40 en dus wordt ook de Top 40 gemanipuleerd, naar mijn idee. Dit zelfde gaat dan echter op voor alle charts…dus ook de Mega Top 50 (die is weer gebaseerd op VERKOOP en airplay op 3FM) en andere lijsten waar de verkoop voor een substantieel deel van belang is.

      /   Reply  / 
    1. Daniel

      Alleen itunes verkopen worden dacht ik meegeteld bij zowel Top 40 als Mega Top 50, daardoor worden cd-singles dus sowieso niet meer meegeteld en de invloed van instores en andere acties vermeden.

        /   Reply  / 
      1. Mary

        Dat is niet waar, alle downloads worden meegeteld bij de charts, niet alleen iTunes. Sinds 2 jaar worden er overigens geen cd-singles meer verkocht in de winkels, een instore ga je als band dan ook alleen doen als je een album te verkopen hebt.

          /   Reply  / 
        1. Nico (niet uit Gouda)

          Behalve dan artiesten als Gerard Joling e.d.
          Die doen instores om hun single in de Top 100 te krijgen. (Waardoor die vreemde download successen geloofwaardiger worden?).

            /   Reply  / 
  3. Jesse

    Hoe wil je streams nou serieus kunnen gebruiken bij het meten of iets een hit is. Als iedereen op het kantoor van de platenmsstschappij de hele dag hun nieuwe single blijft kijken op YouTube sta je dan dus ook zo op 1 ;) ook manipulatie dus. Online streaming heeft geen zin om mee te tellen. Maar heel zwart / wit gezien kon men vroeger ook manipulatie hebben. Je vraagt je medewerkers gewoon allemaal een CD single te kopen en geeft ze daarna dat geld weer terug bijvoorbeeld.

      /   Reply  / 
    1. Nico (niet uit Gouda)

      Een manager vroeg laatst: hoeveel hits op YouTube zullen we regelen? 100.000? Of zullen we minder opvallend beginnen?

        /   Reply  / 
  4. Jesse

    Nog een puntje, dus de radio stations bepalen doormiddel van airply of iets een hit wordt . . . beetje krom…

      /   Reply  / 
  5. ivo

    ik mis de goeie ouwe tijd van oa de jaren 90 toen je nog kon kiezen uit een cd single kartonen hoesje of een cd maxi single met soms 15 remixen erop

      /   Reply  / 
  6. Jelle

    Top 40 is ook een balluh lijst. Niks aan! Traag en teveel 538 zooi!

      /   Reply  / 
  7. Jesse

    @ Ivo, ik ook, maar we kunnen er niks meer aan doen. Die tijd is voorbij. Zo ook de tijd dat ik de top of welke hitlijst ook fanatiek volgde…. Heb er geen band meer mee, al jaren

      /   Reply  / 
  8. Pingback: Streaming steeds belangrijker bij vaststellen hits | NLpop

  9. Pingback: 3FM Mega Top 50 gaat streaming meetellen | NLpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>