#TVOH Sandra van Nieuwland bezet de Top 4 in iTunes

Binnen een uur na de uitzending op 1, 2, 3 en 4 in de iTunes Download Top 100

Nederland is in de ban van Sandra van Nieuwland uit seizoen 3 van The Voice of Holland. De 35-jarige zangeres uit een pop- en jazzcombo verpulvert records, scoort week na week in de hitlijsten en is nu al groter dan voormalig The Voice-femoneen Ben Saunders.

Met haar singles More, Keep Your Head Up, Beggin’ en New Age bezet La Nieuwland de topposities in de Nederlandse iTunes-chart. Het nieuws begint een beetje eentonig te worden, maar dat maakt het niet minder uniek. Het is ongeëvenaard.

Toch is er iets vreemds aan de hand. Hoewel Sandra buitengewoon scoort in de charts krijgt ze in de tv-show niet evenredig veel extra stemmen. In de kwartfinale kreeg één van de laagste percentages aan stemmen van iedereen die door is. Hoe kan dat?

Voor een deel komt het door de sterke concurrentie van Leona Philippo en Tessa Belinfante in Team Trijntje. Verder is het evident dat Sandra’s fans haar songs sneller aanschaffen dan fans van andere TVOH-deelnemers dat doen van hun favoriet.

Supporters van andere talenten stemmen daarentegen meer. Zo kreeg Leona Philippo meer stemmen dan Sandra. En Johannes Rypma, de hype van dit seizoen, kreeg maar liefst 85 procent van de stemmen terwijl zijn songs niets doen in de charts.

Schatting van de cijfers

De exacte verkoopcijfers van iTunes zijn niet beschikbaar. Volgens een rekenmodel kunnen we aannemen dat het bij Sandra van Nieuwland gaat om duizenden downloads. Ook kreeg ze al een platina award voor More (minimaal 20.000 exemplaren) en een gouden award voor Keep Your Head Up (minimaal 10.000 exemplaren).

Dat zijn echter cijfers over een langere periode. Per dag zal het eerder om honderden gaan. Laat staan dat we dit zouden vergelijken met het half uurtje in de tv-show waarin gestemd kan worden. In de finale zal de stemtijd overigens denk ik wel langer zijn.

De aantallen stemmen op kandidaten in The Voice of Holland zijn ook niet beschikbaar. We kunnen een schatting maken aan de hand van vergelijkbare shows in het buitenland, met soortgelijke kijkcijfers en aandacht, die televotes wel openbaar maken.

Het is aannemelijk dat het gaat om tienduizenden stemmen, met uitschieters boven de 100 duizend. In een veelbekeken en spannende finale mogelijk een veelvoud daarvan. Daarbij zitten ook mensen die meerdere keren stemmen.

Wel stemmen, geen singles kopen

Het aantal mensen dat stemt in de tv-show en singles koopt, weegt dus niet op tegen het aantal mensen dat wel stemt maar geen singles koopt. In die laatste groep is Sandra kennelijk minder populair dan de andere deelnemers. Waarom? Dat is giswerk.

Misschien heeft het te maken met de aloude gunfactor? Of vindt men Sandra wellicht ietwat afstandelijker dan de andere kandidaten? Of wordt haar zangstijl of liedkeuze iets sneller deprimerend of saai gevonden? Wie het weet mag het zeggen!

Alle optredens uit de kwartfinale zijn hier terug te kijken.

POLL: De acht halve finalisten in The Voice of Holland-3

facebook share facebook share

93 Reacties // Reageer

93 thoughts on “#TVOH Sandra van Nieuwland bezet de Top 4 in iTunes

  1. Danny

    “Sterker nog: in de kwartfinale kreeg ze het laagste percentage aan stemmen van iedereen die door is.”

    Dit klopt niet, Maame kreeg maar 7% van de stemmen, kan ook niet anders als Johannes al 85% krijgt

      /   Reply  / 
  2. Willem

    Marcus, je moet er ook rekening mee houden dat straks in de finale het beeld helemaal anders kan zijn. Nick & Simon hebben duidelijk het zwakste team, en dan kan het vertekenend zijn dat Johannes daar zo dik wint. Misschien team Nick & Simon maar 10.000 stemmen in het totaal gehad, terwijl de andere teams misschien wel 50.000 stemmen hebben gehad. Dit is nu niet te pijlen, dus het kan zo zijn dat er een team keihard onderuit gaat in de finale.

      /   Reply  / 
  3. Rikky

    Wellicht dat mensen ook denken, Sandra heeft de stemmen niet nodig, zij scoort al “hits” en heeft genoeg fans dus ik hoef niet te stemmen. Dat de hits die ze scoort ook in haar nadeel werkt qua stemmen.

      /   Reply  / 
  4. Arvid van Boekel

    Ik denk dat er veel mensen zijn die houden van Sandra’s stem, maar door haar populariteit zijn er inmiddels ook de nodige tegenstanders. Het zijn de tegenstanders die gaan stemmen voor een ander: gisteren voor Tessa, volgende week waarschijnlijk voor Leona. Het is dus eerder een stem tégen Sandra dan een stem vóór iemand.

    Desalniettemin gaat het uiteindelijk om singleverkoop. The Voice is over twee weken afgelopen, de winnaar zal misschien een hitje scoren, maar het is nu al duidelijk dat Sandra van Nieuwland de boeken ingaat als de ontdekking van het derde seizoen. Zij scoort, de anderen niet.

    Overigens hoop ik dat Sandra snel met eigen werk komt, ben ervan overtuigd dat dat zal aanslaan. Mensen zijn covers op een gegeven moment beu, omdat er altijd vergelijkingsmateriaal is. En aan het origineel kun je vaak niet tippen. Sandra heeft echter een stem waarmee ze dingen zo eigen mogelijk maakt, dus nieuw (eigen) werk moet toch helemaal de pannen van het dak scoren?

      /   Reply  / 
  5. Marc

    Hypothese: fans van Sandra zijn oudere muziekliefhebbers die kopen wat ze mooi vinden maar niet meedoen aan geldkloppende sms onzin. De sms’ers vallen voor het showelement van het programma maar kopen geen muziek. Bewijsvoering: niet alleen de iTunes ranglijsten van de afgelopen weken, maar ook het volstrekte gebrek aan verkoopsucces van de vroegere TVOH finalisten. Een enkele uitzondering daargelaten die een eigen fanbase heeft kunnen opbouwen dankzij naamsbekendheid via TVOH

      /   Reply  / 
    1. Onbekend

      Ik geloof ook dat mensen die nummers van Sandra downloaden helemaal geen TVOH kijkers zijn maar enkel voor haar intunen of als er een uitzending is geweest het nummer op iTunes opzoeken en eventueel.

        /   Reply  / 
  6. Johan van de Velde

    Sandra’s optreden gisteravond was werkelijk benedenmaats.
    In feite viel ze door de mand.
    Waar ik al eerder bang voor was, heeft ze nu laten zien (of in feite, horen). Haar gevoel voor ritme is zwak. Voorheen wekte het goed voor haar dat ze om de beat heen zong, dat gaf het een soort van eigen interpretatie.
    Deze keer zong ze, simpel gezegd, gewoonweg uit de maat.

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Het optreden was niet heel bijzonder, maar de download klinkt erg goed.

        /   Reply  / 
  7. Amanaemonesia

    Zijn er hier mensen die geld uitgeven aan die “geldkloppende” smsjes? Het zou normaal zijn als je in ruil voor een smsje ook een gratis download van het nummer krijgt, maar dat is zeker niet het geval?

      /   Reply  / 
    1. Onbekend

      Nee, in de finale kon je voorheen stemmen door een iTunes download. Als je via de iTunes downloads kon stemmen voor Sandra stond ze natuurlijk dik op de eerste plek :) .

        /   Reply  / 
  8. Amanaemonesia

    What’s next trouwens? Over twee weken in de finale met 6 nummers bij de eerste 6? Ik vind dit haast niet geloofwaardig meer.

    Ook Marcus betoog dat er zo’n grote verschillen zitten tussen televotes en downloads vind ik hoogst opmerkelijk. Zo’n afwijkende trend (sommige artiesten duizenden downloads, andere mss enkele tientallen) is eigenlijk niet met normale argumenten te verklaren. Jongens, de invloed van het conglomeraat van J. de Mol is waarschijnlijk veel groter dan jullie denken.

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Nee hoor, het is helemaal niet vreemd dat er een groot verschil is tussen stemmen en downloads. Er zijn diverse wereldbands die ieder optreden strak uitverkopen zonder ook maar in de buurt van een top 10 te zijn gekomen. Denk aan Muse, Rammstein, etc.

        /   Reply  / 
      1. Amanaemonesia

        Dat is voor een groot deel te wijten aan het feit dat albumtracks (downloads) bij ons niet worden meegerekend in de single charts.

          /   Reply  / 
        1. Inge

          als je goed kijk in de itunes lijst zie je verschillende versies van Sandra voorbij komen.

          De verklaring hiervan is dat ze EN de track van de bepaalde album show kunnen kopen of gewoon de track los van een single. Als je een groep mensen heb die het liedje van het album kopen en mensen die gewoon de single kopen dan is het niet raar waarom er zoveel Sandra’s, Floortjes en Barbara’s instaan (bijvoorbeeld!)

            /   Reply  / 
  9. Peterke!

    Ik vond Sandra gisteren juist echt betoverend. Dat was eigenlijk voor het eerst, want hoewel Sandra mooi zingt vond ik haar versies altijd iets minder. “New Age” vond ik echt prachtig. Evenals het nummer van Tessa. Zo zonde dat zij eruit is. Gaat toch nog spannend worden volgende week. Leona heeft tot nu toe altijd meer stemmen gehad dan Sandra. Eyelar kreeg deze week ook meer stemmen dan Floortje. Dat gaat ook nog spannend worden. Hoewel Eyelar deze week wel heeft opgetreden met Ed Sheeran. Vorige week had ze maar 14% van de stemmen. Wordt in ieder geval nog spannend.

      /   Reply  / 
  10. Amanaemonesia

    @Peterke: heb je het origineel van Marlon Roudette wel vaak genoeg gehoord? Wat Johan zegt klopt precies, die uitvoering van gisteravond was ritmisch gezien heel zwak. Daarmee vergeleken zijn haar vorige covertjes nog van acceptabel niveau.

      /   Reply  / 
  11. Frankly

    Dit zijn de relatieve dagaantallen van Sandra op itunes maar of deze cijfers real zijn ?

    SALES
    1 Sandra van Nieuwland New Age (From The Voice of Holland) 363
    2 Sandra van Nieuwland Keep Your Head Up (From The Voice of Holland) 272
    3 Sandra van Nieuwland Beggin’ (From The Voice of Holland) 238
    4 Sandra van Nieuwland More (From The Voice of Holland) 227

      /   Reply  / 
    1. Kamper

      De dagtotalen voor itunes in Nederland liggen rond de 600 downloads per dag voor een nummer 1 positie. De verkoop van muziek ligt gewoon erg laag. Het is relatief makkelijk om een top tien positie te bereiken.
      Apple maakt geen precieze getallen bekend omdat er veel wordt gemanipuleerd. Dit geeft Apple ook de mogelijkheid om al te grote manipulaties van onbekende artiesten te downsizen (maar wel het geld voor de desbetreffende downloads te accepteren), en een reeeler beeld te bekomen.

        /   Reply  / 
      1. Amanaemonesia

        Dank voor de nuttige info. Er zal ook voldoende manipulatie zijn waar Apple helaas nooit achter komt, door middel van slimme software die automatisch verschillende IP-verbindingen genereert. Beter worden in de toekomst hitlijsten zoals die van Spotify het meest toonaangevend, dan weet je zeker dat de cijfers gewoon kloppen.

          /   Reply  / 
        1. Marc

          Ben toch wel erg benieuwd waarom jij Spotify (grotendeels gratis gebruikers, directe streaming) betrouwbaarder vindt dan echte aanschaffen via download of winkel.
          Als iets eenvoudig te manipuleren is (lang leve Internet als hemel voor complotdenkers), dan is het Spotify wel. Je kunt zo vanaf een paar duizend ip-adressen een liedje aanvragen en het mooiste is nog dat het je helemaal niets kost!

            /   Reply  / 
          1. Amanaemonesia

            Ik geloof niet dat er op Spotify gemanipuleerd wordt. Dan heeft een artiest talloze apparaten nodig die allemaal dag en nacht moeten aanstaan om nummers te streaken. Kost zeker wel wat, en het levert nauwelijks iets op (0,01€ per nummer oid). Vooralsnog laat streamen zien wat er echt populair is. Andere hitlijsten worden in ruime mate beïnvloed door verkooptrucs en airplay. En we weten allemaal hoe artiesten aan hun airplay komen, daar wordt vaak door platenmaatschappijen voor betaald.

              /  
  12. Amanaemonesia

    Die dagaantallen zijn gegeneerd d.m.v. een statistisch model. De aantallen van de hoogste nummers kloppen meestal wel redelijk.

      /   Reply  / 
  13. manna

    sandra heeft zich gedistancieerd van zichzelf gisteravond. er stond een spook op het podium dat totaal niet past bij het imago dat ze in de andere episodes heeft opgebouwd. en dat was gereserveerd, aimabel gecombineerd met een prachtige ándere’voice. ik hoop dat ze nu teruggaat naar zichzelf in plaats van dat spook dat gister getoond werd. vergis je niet: ik vind haar geweldig. maar voor wat ze zich gisteren heeft laten aandoen…..

      /   Reply  / 
  14. Frankly

    Een goed beeld van een hitlijst nowadays zou zijn sales (itunes) en streaming (spotisfy) en dan op basis van 2 weken . De mega top 50 komt al aardig in de buurt al hebben ze de airplay ongeveer gelijk met de streaming geloof ik.

      /   Reply  / 
  15. Amanaemonesia

    In Spotify staat ze op 13 en 30, is wel iets realistischer. Als ze niet zo gepleased zou worden met airplay (waarom in vredesnaam?) zou ze waarschijnljk maar kleine hitjes scoren.

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Airplay? Waar dan? Niet op 3FM (2e radiozender van Nederland met marktaandeel van 10%) waar ze sinds augustus net 23 keer gedraaid is (Mega Top 50, dan moeten ze wel). Ik heb geen statistieken gevonden van 538. Daar wordt zij misschien vaker gedraaid door de connectie met TVOH. Zo kan ik zien dat zij gisteren wel twee keer gedraaid is. Een keer om 4.21 en een keer om 17.53. Echte toptijden… :)

        /   Reply  / 
      1. Nico

        In week 47 stond ze slechts op plek 25 met More in de Nielsen AirPlay Top 50.
        Haar andere nummers stonden er niet in.

          /   Reply  / 
  16. Frankly

    Eerlijk is eerlijk haar cover van More is ook een verdienstelijke radiohit. dat is in wezen ook haar enige single die geheel in de breedte scoort en op diverse playlists staat.

      /   Reply  / 
  17. Kamper

    Pablo Piet – Zwarte Pieten Stijl 128.000 views/dag
    Niels Littoij – Beauty – 44.000 views/dag
    De Kraaien – Ik Vind Je Lekker 42.000 views/dag
    kinderen voor kinderen – hallo wereld 41.000 views/dag
    Yellow Claw – Nooit Meer Slapen 31.000 views/dag
    mainstreet -stop the time 31.000 views/dag
    Alessandro – Una Chica Especial 30.000 views/dag
    Aliyah – L.O.V.E. 26.000 views/dag
    Wildstylez Feat. Niels Geusebroek – Year Of Summer 26.000 views/dag
    Lexxxus – 101 barz 25.000 views/dag
    Excellent – 101 megasessie 24.000 views/dag
    Gers Pardoel, Doe Maar – Liever Dan Lief 24.000 views/dag
    Hef – Drink van Me met The Opposites & Sjaak – 23.500 views/dag
    Mr. Polska – Hausa Wausa 23.000 views/dag
    yellow claw – krokobil 22.000 views/dag
    Fresku – Cirkels ft. Izaline Calister 22.000 views/dag
    Hef – Kluis 14.000 views/dag
    Chillouh ft Naffer – In M’n Space! – 14.0000 views/dag
    Bollebof – Als je van mij was 14.000 views/dag

    Om even de gisteren meestgeklikte NL platen te laten zien. Sandra komt er niet in voor.
    Niet erg. Het (tvoh) gaat om de stem en om het spel-element. Niet echt om de muziek. Maar dat wisten we al.

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Hallo Kamper,

      Wat zijn dit voor getallen? Zijn dat youtube views?

        /   Reply  / 
      1. Nico

        Ja, Kamper geeft interessante cijfers van YouTube views. Opvallend dat Sandra er niet in voor komt.

          /   Reply  / 
        1. Onbekend

          Dat is helemaal niet opvallend omdat alle YouTube content wordt geblokkeerd door RTL. Zij willen enkel dat je hun content bekijkt op de TVOH site. Toen het plaatsen van filmpjes nog wel kon haalde je bijvoorbeeld met toen Ben Saunders in 1 a 2 dagen 100.000 kijkers.

            /   Reply  / 
  18. Frankly

    Nou ja ik hoor haar wel eens langs komen op Sky en Radio 10 Gold en ook Radio 2 toegegeven geen relevante airplay voor de charts. maar het begon toch allemaal bij die More uitvoering wat de kijker verraste .

      /   Reply  / 
  19. Amanaemonesia

    YouTube is naast Spotify trouwens ook een prima graadmeter voor echte populariteit. :)

      /   Reply  / 
  20. J

    Sandra heeft juist een subliem gevoel voor ritme. Haar gevoel voor timing is fenomenaal. Hoewel ook Leona goed is hoort Sandra The Voice duidelijk te winnen. Johannes daarentegen is een aanfluiting, als hij er met de winst vandoor gaat is dat ronduit ongeloofwaardig, dat zou betekenen dat The Voice het zoveelste programma wordt dat wordt gedomineerd door de smaak van oppervlakkige tienertjes

      /   Reply  / 
    1. Inge

      tjah als heel Friesland op zo’n jongen stemt. Ik vind het dus totaal niet slecht zingen, maar que performes mag er wel wat aan gedaan worden. Misschien was dit ook wel de reden waarom Iris Kroes won van Chris Hordijk

        /   Reply  / 
  21. Arjan Hensens

    Sandra was gisteren niet goed. Leona heeft de laatste twee uitzendingen al van haar gewonnen of heeft neimand dat door??
    Tessa die kon mij pas raken wat een stem. Johannes scoort gewoon zo hoog omdat er in die poule niets leuker is om op te stemmen.

    Ik ga vanaf nu voor Leona. Sandra haar manier van zingen is ééntonig en nassaal ze begint mensen te irriteren. Dat ze goed verkoopt in iTunes doet me niets want dat kan al heel snel. Uiteindelijk gaat het om de stemmen van tv kijkend Nederland en daar zie je duidelijk dat Leona de twee laatste vrijdagen duidelijk bovenaan staat.

      /   Reply  / 
  22. B

    http://forum.fok.nl/topic/1898273 – Is op het moment een discussie gaande over de cijfers van team Trijntje.
    Er wordt zo te zien enorm gemanipuleerd en we trappen er met open ogen in. Bijzonder om te zien

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Staat helemaal niets nieuws in dat forum. Net als hier, allemaal mensen met meningen, hypotheses, complottheorieën en niet te checken ‘feiten’.

      TVOH is een showprogramma van een commerciële zender, geen verkiezingsprogramma. Het gaat niet om de beste of de meeste of een ander meetbaar gegeven. Het gaat om entertainment gericht op maximalisatie van reclame- en programmainkomsten. Dat er wellicht een artiest uit komt rollen die later nog wat plaatjes verkoopt is mooi meegenomen maar verder volstrekt irrelevant. Er is al jaren geen artiest meer die kan leven van cd verkopen alleen, dus van die inkomsten kan ook John de Mol niet leven.

      Zo en nu ga ik weer lekkere, gekochte,muziek luisteren.

        /   Reply  / 
  23. Amanaemonesia

    Als je ergens niet meer van op moet kijken is het manipulatie met televotes bij talentenjachten. Talpa Media heeft natuurlijk het liefst dat de artiest wint die volgens hen het meeste geld in het laatje gaat brengen.

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Nee hoor, aan artiesten valt in Nederland helemaal niet veel geld te verdienen. Talpa verdient haar geld aan het programma zelf en de reclameinkomsten er omheen. Manipulatie klinkt negatief, maar als je het marketing noemt begrijpt iedereen wat je bedoelt..

        /   Reply  / 
      1. Johan van de Velde

        Niet oneens met Marc, maar er is toch wel een verschil tussen marketing en manipulatie. Marketing is in feite het product aan de man brengen, terwijl manipulatie bewuste verdraaing is van de werkelijkheid.
        Overigens denk ik niet dat Talpa, althans niet bij voorbaat, gaat voor de artiest die het meeste geld oplevert. Het publiek bepaalt wie succesvol is en dan zal Talpa daar op inspringen.

          /   Reply  / 
        1. Nico

          In vakkringen wordt, bij het in de markt zetten van een artiest, gesproken over marketing, daaronder valt ook: terugkopen van een aantal fysieke cd’s, om het product zichtbaar te maken in de verkooplijsten. Het, tegen betaling, laten downloaden van een nummer om dit te ondersteunen, onder de noemer: downloadacties, om muzieksamenstellers te motiveren het nummer te programmeren, waarna er wordt gewerkt om echte verkopen en AirPlay te genereren.
          Het gaat om de eerste aanzet, daarna zou het product zelf moeten gaan verkopen.
          Toen er nog veel fysieke verkopen waren, werden de meetellende winkeliers wekelijks gebeld om een bepaalde plaat op te geven voor de hitlijst. “Vriendendienst”.
          Het is een systeem dat werkte en steeds opnnieuw aangepast wordt aan de hedendaagse systemen. Alles genaamd marketing.

            /   Reply  / 
          1. Kamper

            Een ongemakkelijke waarheid.

              /  
          2. Johan van de Velde

            Niet zo ongemakkelijk als het misschien lijkt. Zoals Nico al oppert, het gaat om de eerste aanzet. De echte verkopen zullen toch van het publiek moeten komen.

              /  
          3. Nico

            Helaas is er ook een aantal belanghebbenden (b.v. boekers) die brutaal veel verder gaan dan een eerste aanzet. Die willen de artiest snel wegzetten met optredens.

              /  
  24. Henk

    De uitslag van the Voice kan weleens heel erg verrassend worden. Ik zal er niet raar van staan te kijken als Johannes gaat winnen. De Friezen hebben de smaak van het sms’en nu duidelijk te pakken en ik verwacht dat zij nu nog massaler op hem gaan stemmen. Wellicht wel goed dat dit zou gebeuren want dan moeten ze wel iets anders gaan verzinnen om de beste te laten winnen.

      /   Reply  / 
  25. Nvdonekren

    De dowload versie van New Age is honder keer beter dan de live versie op TV. Echt kippevel krijg je ervan.

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Helemaal eens!

        /   Reply  / 
      1. Amanaemonesia

        Was haar matige performance van vrijdag een uitzondering of vinden jullie de andere covers in de studioversie ook van hogere kwaliteit? Ik heb haar dus een paar keer live horen zingen en ik denk niet dat ze met dit niveau bij live concerten het verschil gaat maken. Dus vrees het ergste voor de lange termijn. Er zijn talloze minder bekende YouTube-artiesten die dit soort vlakke nummers minstens even goed coveren.

          /   Reply  / 
  26. Renate

    Ik wordt een beetje moe van dat ” die Friezen ” steeds!!!! Ik kom ook uit Friesland maar ik stem niet. Mensen doen net alsof wij aliens zijn uit een ander land. Waarom doen mensen net alsof heel Friesland stemt. Jullie beginnen toch ook niet over de provincie waar Leona vandaan komt dat die allemaal massaal stemmen. Johannes is populair in heel Nederland en niet alleen Friesland stemt!!

      /   Reply  / 
    1. Bart

      Tja Renate. Op een of andere manier zal dat niet veranderen. Ik kom zelf ook uit Friesland en stoor me er ook aan…….

        /   Reply  / 
    2. Marcus Lucas Auteur

      Ik heb ooit een half jaartje in Friesland gewoond, en ik kan bevestigen: Friezen zijn inderdaad géén aliens! Haha. Ik maak dit bericht even sticky omdat de discussie zo goed loopt. Dit is meer het gesprek van de dag dan het Junior Songfestival. Leuk om te lezen, al deze discussie! Ik vind het heel spannend, vrijdag de halve finale al. Tijdens de battles leek dit seizoen wat saai te worden, maar The Voice of Holland Seizoen 3 heeft een heel eigen dynamiek gekregen!

        /   Reply  / 
  27. hayjay

    je staat in een goede week met niet hele sterke concurentie op 1 in nederland met 3500 downloads ;)
    en dat is geen gerucht maar een feit

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Bron?

        /   Reply  / 
      1. Amanaemonesia

        Je kunt de dagtotalen zelf bij elkaar optellen aan de hand van Digitalsalesdata(dot)com. Dit is slechts een model, maar zoals al eerder gezegd klopt het vrij aardig aardig als je kijkt hoe snel singles bijv. goud of platina scoren. Misschien dat hayjay nog een betere bron heeft?

          /   Reply  / 
        1. Kamper

          Bedankt voor deze tool. Heel bruikbaar. Ik wist dat het aantal itunes-verkopen laag lag, maar dit is wel héel dramatisch.

            /   Reply  / 
          1. Nico

            Vandaar dat ik altijd onder de indruk van jouw cijfers ben. De vraag dient zich aan, wat de downloads eigenlijk nog voortstellen. Mag je dan eigenlijk nog wel van een hit spreken?

              /  
          2. Nico

            Dit waren de cijfers die ik zag van gisteren:

            Sandra van Nieuwland New Age (From The Voice of Holland) 321
            Sandra van Nieuwland Keep Your Head Up (From The Voice of Holland) 221
            Sandra van Nieuwland More (From The Voice of Holland) 211
            Sandra van Nieuwland Beggin’ (From The Voice of Holland) 170

              /  
          3. Amanaemonesia

            Kamper cijfers zeggen volgens mij dat anno 2012 er waarschijnlijk veel meer muziek wordt geluisterd vanaf een stream dan via een CD of een mp3 op de computer. Dit geeft mijns inziens aan dat het belang van verkoopcharts (zoals de Single Top 100) steeds marginaler wordt. Dus laten we allemaal dit succes wel in het juiste perspectief plaatsen. Al een aantal weken achter elkaar wordt er vol verbazing gesproken over de noteringen van Van Nieuwland, maar zo bijzonder is het waarschijnlijk niet. Als de talentenjacht tien jaar geleden had plaatsgevonden had ze de verkooplijst vermoedelijk helemaal niet gedomineerd.

              /  
  28. Renate

    Vind trouwens ook dat Trijntje eens moet kappen met haar overduidelijke voorkeur voor Leona te laten zien. Valt heus niet op hoor dat ze haar extra pushed. En die reactie van haar toen Leona door was zegt genoeg. Ze wil dat Leona wint.
    Ik ga voor Sandra. Die maakt tenminste wat nieuws van een nummer.

      /   Reply  / 
  29. Johan van de Velde

    Het is zeker uniek. Een artiest die de hoogste vier plaatsen van een hitparade inneemt.
    We moeten natuurlijk echter niet de context vergeten.
    TVOH is bijzonder populair dus genereert een onevenredig aantal mogelijke downloaders en daarbij komt dat de huidige charts zeer snel en vaak kortstondig veranderingen laten zien.
    Persoonlijk heb ik grote twijfels of Sandra v Nieuwland haar succes kan prolongeren.
    Ik vrees nog altijd voor haar ritmische capaciteiten. Hoewel er mischien meer (Nederlandse) artiesten zijn met dit euvel…

      /   Reply  / 
  30. Ronald

    Johan. Natuurlijk kan Sandra van Nieuwland haar succes niet prolongeren. Dat is zo simpel als 1+1 2 is. Ze is nu op zo’n hoog voetstuk geplaatst dat ze nu al de grootste piek in haar hele carrière heeft gehad. Het spreekwoord hardlopers zijn doodlopers is hier prima van toepassing. Het kan niet anders dat zij dadelijk heel diep gaat vallen.
    Ook The Voice zal met deze hype zijn glazen volledig hebben ingegooid. Want wie zal deze ‘successen’nog kunnen doen verbleken?
    Ook zal er geen kans zijn voor welke andere deelnemer dan ook. Behalve de korte noteringen in de Top 100 waar je bij 1000 downloads al in terecht komt.
    Overigens zal die val van haar niet door kritische mensen als jou en mij komen, maar door degenen die haar nu zo ophypen.
    Ik verheug me op de quasi verongelijkte reacties hier over een aantal maanden.

      /   Reply  / 
  31. Onbekend

    Sommige mensen hier hebben moeite om Sandra haar succes te gunnen. Ik vraag me af waarom want zij heeft het gewoon eerlijk afgedwongen met haar uitvoering van More. Ik hoorde haar voor het eerst op Sky Radio en dacht daar moet ik meer van hebben, want ik volgde TVOH helemaal niet. Iets wat je van Leona niet kan zeggen die overdreven wordt gepushed door Trijntje en bovendien al jaren bezig is in het muziek en entertainment vak. Waarom heeft niemand dan nog ooit van haar gehoord? Precies haar stem is niet bijzonder genoeg. Sandra is te horen op Sky Radio, staat in de Single Top 100 heel hoog met 3 nummers, doet het goed op iTunes (zie recensies van kopers) en ook bij streamingdienst Spotify is zij beduidend populairder dan tegenstanders in de competitie.

      /   Reply  / 
    1. Isaac

      Helemaal mee eens! En laten we niet vergeten dat Sandra ook op nummer 1 staat in de enige echt Nederlandse Top 40! Types als Ronald / Boycotidols kan het idd niet hebben dat Sandra zo snel en zoveel airplay kreeg en nog steeds krijgt met verschillende nummers. Zo hoor ik More ook nog wel dagelijks voorbij komen op verschillende zenders.

        /   Reply  / 
  32. Jan

    Als Sandra een nummer zingt, klinkt dat mooier dan het origineel. Ze geeft er een hele eigen twist aan door verschillen aan te brengen in tempo waarin de tekst wordt gezongen. Zeer knap. Frank Sinatra kon dat ook als geen ander.
    Dat verkoopt dus!

    Als een andere kandidaat wat doet, is dat vaak van minder niveau als het origineel. Dat koopt men dus niet.Waarom zou je?

    Ik neem aan dat ze niet de eindwinnares wordt van TVOH, maar dat maakt voor haar niet meer uit. Ze is nu al een ster!!

      /   Reply  / 
    1. Eva

      Ik vind haar nog geen ster, Jan.
      Nu vooral gepokt en gemazeld door het downloadgedrag van Voice kijkers, de cijfers die Kamper laat zien vertellen ‘n ander verhaal.

        /   Reply  / 
  33. Nico

    Nadat haar records al worden vergeleken met The Beatles, wordt nu haar timing op één lijn gesteld met Frank Sinatra.
    Au, au, au.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      The Beatles, hahaha.
      Om mee te beginnen zal ze dan 16 nummer 1 hits moeten hebben en na 40 jaar nog steeds airplay. Dat is niet te vergelijken.

        /   Reply  / 
      1. Ronald

        Mensen die Sandra van Nieuwland vergelijken met The Beatles en Sinatra hebben dus de ballen verstand van muziek.

          /   Reply  / 
  34. Amanaemonesia

    Heel erg au inderdaad, lijkt wel of mensen hier te diep in het glaasje te hebben gekeken.

    Mensen hebben jullie een idee waarom de ‘grote’ Sandra van Nieuwland het niet tot de Top 2000 heeft geschopt? Terwijl andere slappe coveraftreksels zoals Triggerfinger en Birdy wel enorm hoog staan en blijkbaar dus gewaardeerd worden door het grote publiek?

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      Top 2000:
      The Beatles 49 keer genoteerd in Top 2000 en hiermee dus de band met de meeste noteringen in die lijst. Zie ik Sandra niet doen.
      Hoogste binnenkomer (79) I Follow Rivers in de uitvoering van Triggerfinger.
      Zelfs Angel of Death van Slayer staat erin, komt binnen op 199.
      Van Nederlandse artiesten/bands is Blof het meest vertegenwoordigd, gevolgd door Marco Borsato, De Dijk, Golden Earring en Anouk.

        /   Reply  / 
      1. Eva

        Slayer in de Top 2000? Serieus?
        Ik weet dat het in hun genre een grote band is, maar goed voor n een notering in de Top 2000?
        Een populaire zangeres als Rihanna komt er niet in voor. Beetje dubieuze lijst aan het worden.

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          ‘t Schijnt dat Slayer z’n hele fan base gemobiliseerd heeft te stemmen voor de Top2000.
          Ook deze lijst is niet (meer?) manipulatie-vrij…

            /   Reply  / 
          1. Eva

            Is al vaker voorgekomen, Boudewijn de Groot een aantal jaren geleden.
            t Schudt wel de boel op natuurlijk.
            Aan de andere kant ook Rihanna fans zullen de weg naar het stemformulier kunnen vinden op internet lijkt mij.
            Slayer dus populairder dan Rihanna…

              /  
          2. Johan van de Velde

            Rihanna fans zijn, over het algemeen, denk ik, geen radio2 luisteraars.

              /  
          3. Eva

            Slayer fans ook niet…

              /  
          4. Ronald

            De gehele Slayer fanbase lijkt me wat overdreven, Johan.
            Dan zou men wereldwijd op Slayer gestemd moeten hebben.
            Het was een Facebook actie dacht ik van Nederlandse fans.

              /  
          5. Johan van de Velde

            Ja, de Nederlandse fan base uiteraard.

              /  
          6. Kamper

            De top 2000 lijkt een beetje op Iraanse democratie. Voor de top 2000 kon je kiezen uit 4000 liedjes (de groslijst). Radio 2 doet de ”voorkeuze” , en dan mag het volk ”stemmen”. Dat lijkt me manipulatie genoeg. Niet serieus nemen dus.

              /  
          7. Ronald

            Slayer stond niet in de voorkeuze, Kamper…

              /  
  35. Amanaemonesia

    Wat Kamper zegt, de groslijst wordt ieder jaar kleiner zodat Radio 2 het nog een beetje in eigen hand kan houden. Heel veel artiesten die tientallen noteringen scoren doen dat alleen omdat ze zo vaak in de voorselectie staan, mensen hebben immers maar 5 lege plekken waar ze originele vrije keuzes in mogen vullen.

      /   Reply  / 
  36. nick

    hopen dat eyelar ook hits gaat scoren in de top 100

      /   Reply  / 
  37. Frankly

    Sandra zakt …daar gaat voorlopige haar 4 nr 1 hit
    RANK
    ARTIST
    TITLE
    SALES
    1 Laura Jansen Same Heart (feat. Tom Chaplin) 293
    2 ADELE Skyfall 229
    3 Sandra van Nieuwland New Age (From The Voice of Holland) 214
    4 Passenger Let Her Go 192
    5 Rihanna Diamonds 165
    6 Sandra van Nieuwland More (From The Voice of Holland) 160
    7 Sandra van Nieuwland Keep Your Head Up (From The Voice of Holland) 155
    8 Staygold Wallpaper (feat. Style of Eye & Pow) 110
    9 will.i.am Scream & Shout (feat. Britney Spears) 105
    10 Robbie Williams Candy

      /   Reply  / 
  38. nick

    wat denken jullie wat eyelar vrijdag gaat zingen

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Hopelijk niet al teveel valse noten…
      :D
      Ach, ‘t is misschien geen onaardig meisje, maar een echt talent is het zeker niet hoor, Nick.

        /   Reply  / 
  39. lisette

    Het zou mooi zijn als Sandra Nieuwland het nummer FIRST TIME van Roberta Flack zou zingen.

      /   Reply  / 
    1. Marc

      Prachtig lied inderdaad! Al vaker gedaan in de verschillende talenten shows. Misschien toch maar even niet gezien de link naar een boek van twijfelachtige kwaliteit… ;-)

        /   Reply  / 
  40. Marc

    Is dat nu iets typisch Nederlands? Iemand zijn succes niet gunnen? Of we zijn fan, of we gaan iemand uitleggen dat het toch echt helemaal niets is? Raar gedrag toch.

    Ben ook maar even in de cijfertjes gedoken met Last.fm als instrument. Opmerkelijk resultaat: Sandra van Nieuwland heeft vanaf de tweede week van november meer luisteraars dan Ilse DeLange, een Nederlandse artiest die al een tijd hoog scoort met haar nieuwe album. Dit is dus inclusief alle scrobbles, zowel offline (iTunes) als streaming (Spotify).

    Overigens, Leona scoort net 6% van het aantal luisteraars van Sandra van Nieuwland…

    Vergelijking met internationale grootheden gaat niet via Last.fm, je kunt niet selecteren op nationaliteit van de luisteraar.

    De hoge noteringen in de hitlijsten lijken mij geen toeval of manipulatie. Het kan niet anders dan dat er echt best veel mensen zijn die graag naar de muziek van Sandra van Nieuwland luisteren. Het zou toch wat zijn…

      /   Reply  / 
    1. Kamper

      Bij lastfm, most listened in the Netherlands, staat Sandra op nr 103 deze week, met 829 x geluisterd. De Opposites stonden bv op de 43e plaats. Is niet erg, want lastfm is een platform dat door weinigen wordt gebruikt. Ik neem dat niet heel erg serieus. Maar je haalt het er zelf bij.
      Op youtube scoort Sandra weliswaar al een stuk beter met honderduizenden luisteraars, maar ook daar kunnen we zo al 20 artiesten noemen die beter scoorden in Nederland de afgelopen maand.
      Verder denk ik niet dat veel posters hier Sandra succes misgunnen. Waarom? Maar daarom hoeven we nog niet mee te hypen met John de Mol.

        /   Reply  / 
      1. Marc

        Volgens mij haal je nu tracks en artiest door elkaar. Helaas heeft Last.fm geen chart per artiest. Opposites heeft die week in totaal 2.592 luisteraars gehad. Van Nieuwland in diezelfde week 1.988.
        .
        .
        Een andere nu populaire artiest met een echte hit in de charts is Nielson. Die zit op 1.618 luisteraars. Hij staat op 36 in de charts. Opposites overigens op 35 en Sandra van Nieuwland op 69 (Charts/All Music/Netherlands/Week ending 2 december 2012).
        .
        .
        Ik snap de ranking in Charts trouwens niet, want kijk je op de pagina van Opposites dan zie je de hoogst genoteerde track (Hey DJ) op 1.129 luisteraars staan in afgelopen week. More in alle versies van Sandra van Nieuwland scoort in die week 1.469 luisteraars. De hoogst genoteerde versie 1.301 luisteraars. Volgens mij zijn dat er echt meer…

          /   Reply  / 
        1. Amanaemonesia

          Klopt dat Sandra het redelijk doet op Last.fm en Spotify. Ik wijt dat voor een groot deel aan haar Top 40-noteringen, die ervoor zorgen dat de gemiddelde luisteraar wel eens een nummertje van haar afspeelt. Ze heeft 29.628 scrobbles op 5.727 luisteraars, 5 plays persoon. Dat is niet echt denderend te noemen.

          Het lijkt me verder makkelijker om conclusies te trekken een tijdje nadat haar eigen album uit is. Ze moet zich nog in alle opzichten bewijzen. Fans van The Voice die haar covertjes leuk vinden zijn nog geen echte fans die haar album kopen en naar optredens gaan.

            /   Reply  / 
          1. Ronald

            De Sandra hype is een beetje over. Flinke dalingen in de Itunes lijsten. De komende week zal de verplichte nr 1 single van de winnaar om de oren geslingerd worden, daarna zijn we er gelukkiug weer vanaf.

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>