Groeiende invloed streaming op Single Top 100

Uitgebreide duiding: debuut Kiesza bovenaan in Single Top 100

Boeiende ontwikkelingen in de Single Top 100 van deze week. Het Canadese poptalent Kiesza stijgt naar de eerste plaats met haar debuutsingle Hideaway.

Calm After The Storm van The Common Linnets zakt daardoor naar de tweede plek, gevolgd door de superhit Rather Be van Clean Bandit en Jess Glynne. Ook zien we Habits van Tove Lo een sprong maken van 16de naar de vierde plaats.

Naast onze atypische Songfestivalinzending zien we dus vooral veel moderne popsongs bovenaan in de chart. Dat is in vorige jaren weleens anders geweest. Het lijkt erop dat het meetellen van streaming in de Single Top 100 vruchten afwerpt. Of je die vruchten lekker vindt is uiteraard een kwestie van smaak.

De Horizon, de nieuwe single van Nick & Simon is de hoogste binnenkomer op de elfde plaats. Als we de hitlijst analyseren aan de hand van de Spotify Charts, dan zien we dat ‘streaming’ alle tracks boven hen inderdaad een push geeft.

Geer versus Goor

De voetbalsong Rio van Gerard Joling stijgt van de 83ste naar de tiende plaats. Gerard heeft de afgelopen week gigantisch veel promotiewerk gedaan voor zijn WK-single. Downloadacties, Telegraaf-miniconcert, optreden bij Knevel en Van den Brink, noem maar op. Zijn videoclip is al ruim 133 duizend keer bekeken.

Sambabal van Gerards eeuwige rivaal Gordon blijft achter met krap 20 duizend views en minder media-aandacht. Hij zakt deze week van plaats 36 naar 42.

Streaming soms doorslaggevend

Verder prachtig om te zien dat Mooie Dag van JayH uitgroeit tot een verdiende hit. In de vijftiende week zit hij opnieuw in de lift. Stijgt van de 21ste naar de 16de plaats. Ook dit succes wordt ondersteund met een notering in de Spotify 50.

We kunnen concluderen dat streaming soms doorslaggevend kan zijn bij het behalen van een hoge notering in de Single Top 100. Dat GfK een jaar geleden besloten heeft om muziekstreams mee te gaan tellen is een prima zet geweest.

Voor Nederlandse artiesten en hun platenlabels is het zaak om niet nog enkel hun download te promoten, maar fans ook te wijzen op streaming diensten als Spotify en Deezer. Die omslag lijken zij nog niet allemaal te hebben gemaakt.

Poll: Wat is de beste Nederlandse hitlijst?

Nieuwe nummer 1: Kiesza met Hideaway

facebook share facebook share

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Groeiende invloed streaming op Single Top 100

  1. Jan

    Ik ben lang tegenstander geweest van het meetellen van streaming. Maar nu na ongeveer een jaar meer en meer blijkt dat streaming een goede tegenhanger lijkt te worden van (digitale) verkoop, ben ik om. Alleen al omdat nummers die in het verleden zonder meer op #1 kwamen (meestal Nederlandstalig), dat nu niet meer lukt. N&S is daar deze week het grote voorbeeld van: ondanks diverse instores slechts binnen op #11!

      /   Reply  / 
  2. Marcus Lucas Auteur

    Inderdaad, interessante ontwikkeling. Hoogste binnenkomer op 11 is natuurlijk nog steeds een topscore voor Nick & Simon. En er ligt voor NL-artiesten ook nog ruimte in streaming. Als ze fans er vaker op wijzen. Nick & Simon staan nu al wel op 15 in de Viral 50 van Spotify (een soort trending chart), maar om de algemene Spotify Chart te halen zijn op z’n minst ongeveer 130, 140 duizend plays per week nodig.

      /   Reply  / 
  3. Ronald

    Goede zaak, zo heb je een beter beeld wat echt leeft bij de mensen. Niet alleen hitnoteringen door stunts of manipulatie door labels, zoals veelal duidelijk bij volkszangers. Leeft totaal niet, maar wel genoteerd in Top 100. Heb ik altijd merkwaardig gevonden. Zelfde geldt ook voor plaatjes uit grote entertainmentshows. Die kan je hooguit marketinghits noemen.

      /   Reply  / 
    1. Bart

      Hitnoteringen van onbekende volkszangers zijn misschien merkwaardig. Maar noteringen uit grote entertainmentstshows vind ik totaal niet merkwaardig. Kun je totaal niet met elkaar vergelijken. 2 miljoen mensen kijken naar zo’n programma. Dus een notering in een hitlijst is natuurlijk heel normaal…

        /   Reply  / 
  4. Ronald

    Er kijken ook 1,5 miljoen naar die Tros feesten, Bart.
    Ik vind het van beide altijd merkwaardige noteringen. Top 100 is verworden tot een populariteitslijst van korte hypes. Echte hits zijn het nauwelijks te noemen, zeker als het over de laatste 50 gaat.

      /   Reply  / 
    1. Bart

      Ik vind dat in een hitlijst ook hypes moeten staan. Dat geeft hij tenminste aan wat er op dat moment speelt

        /   Reply  / 
  5. Jelle

    Kiesza is terecht nummer 1. Had ik eigenlijk ook bij de Top 40 verwacht. Maar ja, die lopen altijd achter de feiten aan. Daar zal ze waarschijnlijk ook volgende week op 1 staan.

      /   Reply  / 
  6. Alarmschijf

    Zelfs de Alarmschijf van deze week is een “oudje”. Dotan met Home.

      /   Reply  / 
  7. Gustin81

    Is ook niet zo vreemd dat Gordon achterblijft op Gerard Joling. Gerard Joling is dagelijks te zien met zijn nummer in een reclamespot, plus ook het Telegraaf-concert en de downloadacties. En bij Gordon is dat niet. Ben benieuwd wat ze volgende week gaan doen! Ben ook benieuwd wat de Vengaboys volgende week gaan doen!

      /   Reply  / 
    1. Joey

      Het nummer van Gordon wordt ook gebruikt in een reclamecampagne van de Kruidvat.

        /   Reply  / 
  8. Gustin81

    Ja, ik zag het ook Joey. Die kwam pas een aantal dagen later op tv. Die van Gerard Joling was toen al een hele tijd te zien.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>