Johnny Hoes (94) overleden

Het is een drukke week aan de celebrity hemelpoort. Op de dag dat Amy Winehouse op extreem jonge leeftijd is overleden blaast ook Johnny Hoes zijn laatste adwm uit. De smartlappenheld is 94 jaar oud geworden. Hoewel Hoes de laatste jaren nauwelijks nog actief was op de muziekmarkt, is hij van grote betekenis geweest voor de Nederlandse artiestenwereld.

Persbureau Novum heeft een bondig doch compleet overzicht gemaakt van Johnny Hoes’ carrière, van wie eind deze week al duidelijk werd dat het overlijden er aan zat te komen.

De man die anno 2011 achter duizenden meezingers, smartlappen en carnavalskrakers zit, boekte zijn grootste succes met de smartlap Och, Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven. Met zo’n 450 duizend verkochte exemplaren geldt deze plaat nog altijd als een van de meest verkochte singles in Nederland. In totaal verkocht Hoes meer dan een miljoen platen en ontving hij talloze gouden en platina platen.

Naast zijn zangcarrière was Hoes in de jaren vijftig producer bij Phonogram en richtte hij zijn eigen muziekuitgeverij Benelux Music op. Zo stond hij aan de wieg van het succes van tal van artiesten. Hoes was de ontdekker van de Zangeres Zonder Naam, De Heikrekels, Normaal en Doe Maar en schreef bovendien nummers voor onder anderen Eddy Wally, Dennie Christian, Anneke Grönloh, Rob de Nijs en Ria Valk. Ook was Hoes verantwoordelijk voor het succes van De Electronica’s, die een wereldhit scoorden met De Vogeltjesdans.

In 1963 zette hij zijn eigen platenmaatschappij Telstar op waar naast Hoes’ eigen ontdekkingen ook onder anderen The Walkers, Toontje Lager, Henk Wijngaard, Frank Boeijen en Pierre Kartner hun muziek uitbrachten. In die tijd kreeg Hoes ook zijn eigen radio- en televisieprogramma. Voor de Vara presenteerde hij Met een Lach en een Traan en voor de KRO mocht hij een verzoekplatenprogramma maken met uitsluitend Nederlandstalige nummers.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Johnny Hoes (94) overleden

  1. YesMe

    Lekker veel spelfouten in het artikel :P

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Morgen afscheidsprogramma Johnny Hoes op tv | Nlpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>