Sinterklaaslied terug in charts na ophef over racisme

Column • Discussie over rol van Zwarte Piet leidt tot actie in hitlijsten

Sinterklaas komt er binnenkort weer aan. Deze week brak opnieuw de discussie los over de rol van Zwarte Piet. Steeds meer mensen nemen er aanstoot aan, en vinden de kleur van Piet uit de tijd. Racisme of een onschuldig kinderfeest?

Voorstanders van het moderniseren van het Sinterklaasfeest vinden dat Zwarte Piet achterhaald is. De traditie stamt uit een koloniale tijd die ver achter ons ligt. Zij vinden dat iedere traditie door de tijd heen verandert, en deze dus ook.

Tegenstanders van verandering vinden dat Zwarte Piet erbij hoort en niet racistisch bedoeld is. Mensen die er aanstoot aan nemen stellen zich volgens hen aan. Om een statement te maken zijn zij een download-actie gestart.

Zij willen Sinterklaas Wie Kent Hem Niet? terug in de charts brengen. Het lied van Het Goede Doel uit 1987 staat inmiddels rond plek 30 in de iTunes Top 100.

Scheldpartijen van radicale idioten

Hoe dit te duiden? Zoals in veel debatten valt voor beide kanten iets te zeggen. Het is evident dat er in Nederland, zoals overal, racisme bestaat. Scheldende idioten grijpen deze discussie aan om intolerante denkbeelden te verspreiden.

Maar de meeste tegenstanders zijn gelukkig niet zo extreem. Zij vinden het Sinterklaasfeest gewoon een leuke traditie en zien er geen kwaad in. Zo erg is het ook allemaal niet, want het feest draait niet om de kleur van de Pieten.

Aan de andere kant is de campagne van voorstanders vooral negatief en aanvallend. Met het willen verbieden van intochten jagen ze mensen tegen hen in het harnas, in plaats van ze over te halen open te staan voor verandering.

Zij zouden er beter aan doen om zelf geloofwaardige alternatieven te bieden. Het idee van Pieten in alle kleuren van de regenboog is niet nieuw en komt op kleine schaal al jaren voor. Kinderen blijken dat net zo leuk te vinden.

Waar gaat het nou helemaal over?

Laten we wel wezen, we weten natuurlijk allemaal dat het kinderen niet om de kleur van de Pieten gaat, maar vooral om het snoepgoed en de cadeautjes.

Verandering komt geleidelijk. Het is ondenkbaar dat in een jaar ineens overal alleen nog maar gekleurde Pieten te zien zijn. Maar als je dat een goede ontwikkeling vindt moet je zorgen dat het er ieder jaar wel steeds meer zijn.

Als je dat allemaal onzin vindt, dan moet je vooral doorgaan met Zwarte Piet. Vrijheid, blijheid. Maar zoals het andersom niet kan, kan je Zwarte Piet ook niet opdringen aan mensen die dit aspect van het feest liever zien evolueren.

Bovenal moeten volwassenen zich eens als intelligente wezens gedragen en een kinderfeestje niet gebruiken om hun frustraties op elkaar te botvieren!

Verander het feest zélf, als je verandering wilt, hou het zoals het is, als je dat leuker vindt. Maar stop met bekvechten over de hoofden van kinderen.

Foto-cc Lodewijk Borsboom.

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Sinterklaaslied terug in charts na ophef over racisme

  1. Kamper

    Wat is er mis met “ZWART” ? De beste Nederlandse voetballers en muziekartiesten zijn al jaren ZWART. Zo wat? Dus Zwarte Piet is gewoon cool.

      /   Reply  / 
  2. Ronald

    Ik snap het probleem ook niet. Kinderen krijgen leuke dingen van zwarte mensen. Degenen die er een issue vcan maken zijn volwassenen…

      /   Reply  / 
    1. Bart

      ha,ha; inderdaad, wat een onzin allemaal. Het nummer van het goede doel staat inmiddels al op nummer 19 in de I-tunes lijst………

        /   Reply  / 
  3. BéTé

    Bijzonder; op een bepaald moment vertel je kinderen dat zowel Sinterklaas als Zwarte Piet helemaal niet bestaat. Ja toch!?!? Wat is hier het bestaande probleem dan??

      /   Reply  / 
  4. Thijs

    Men roept maar gewoondat de zwarte kleur racistisch is en uit de koloniale tijd komt in plaats van te realiseren dat de zwarte piet zwart is door het roet uit de schoorstenen waar ze al die tijd doorheen klimmen…

      /   Reply  / 
    1. BéTé

      Wél bijzonder dat z’n kleding dan nooit onder de roet zit :D Maar goed; waar hebben we ‘t over? Er zijn genoeg andere dingen doe er wél toe doen….

        /   Reply  / 
  5. ap

    Wij als blanken schaffen het suikerfeest toch ook niet af.

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Je vergelijking gaat volledig mank, ap.
      En wie zijn ‘wij’?

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>