01 zet platenmaatschappij buitenspel

Herinnert u zich nog 01? De band kwam bovendrijven in de Kweekvijver van TMF en mocht toen een fraaie videoclip opnemen bij het ook al zo fraaie Waterfalls. Ik denk dat iedereen de wapperende linten zich nog wel kan herinneren. Welnu, 01 laat weer van zich horen. Single You verschijnt zeer binnenkort en begin oktober volgt er meer. Opvallend is dat 01 alles op eigen houtje doet: de platenmaatschappij is buitenspel gezet.

U leest het goed, 01 geeft een dikke middelvinger aan de hele muziekindustrie. De band zal eens in de zoveel tijd een single uitbrengen, wat wil zeggen dat er een videoclipje verschijnt en de single gratis is te downloaden op de website van de band.

01 brengt verder geen albums of cd's uit, maar releast chapters. Een chapter is misschien het beste te vergelijken met een EP'tje, maar dan in digitale vorm. Chapter 1 komt op 1 oktober uit en bevat vijf nummers, die tegen betaling is te downloaden van de website.

De geheel nieuwe opzet is niet zozeer gekozen omdat geen platenmaatschappij 01 wilde tekenen (integendeel, zou ik denken) maar omdat 01 het nut er niet van inziet. "De gratis singles zijn om een publiek te bereiken. Dat is voor ons belangrijker dan het behalen van een chartspositie in een hitlijst die zo lek is als een mandje."

01 is daarmee niet de eerste band die probeert door te breken via internet. De Arctic Monkeys, Lily Allen en Kate Nash gebruikten bijvoorbeeld MySpace om onder de aandacht te komen. Zij kozen daarna wel voor de traditionele platenmaatschappij, singles en albums. NLpop houdt de ontwikkelingen rondom 01 zeker in de gaten, erg interessant.

Bekijk de trailer voor Chapter 1:

Zie ook:
- De hitlijst is stuk
- Hit of shit: 01 – Waterfalls

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “01 zet platenmaatschappij buitenspel

  1. Moodak

    ze zijn volgens mij echt niet de enigen! Check http://www.moodak.nl, ook onze single is al een tijdje gratis te downloaden. Maar in ieder geval een goed initiatief

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>