Buma-relletje: Joling teleurgesteld in Eric van Tijn

Engel van mijn Hart is gisteren op het Buma Harpen Gala uitgeroepen tot beste Nederlandse lied van 2009. Eric van Tijn mocht de publieksprijs uitreiken aan Gerard Joling, vertolker van het liedje. Alleen besloot Eric op het moment supreme af te wijken. “Nu moet ik deze prijs aan de artiest uitreiken, maar ik vind dat deze aan de tekstschrijvers toebehoord. Daarom roep ik Edwin van de Hoevelaak en Bruce Smith op het podium.” Zo gezegd zo gedaan, alleen werd Joling bij de repetities nog naar voren geroepen. De zanger fulmineert vandaagop Radio 538 en in De Telegraaf.

“Ik vond het op zich al bijzonder dat Eric van Tijn de prijs uitreikte. ‘s Middags dacht ik nog dat ik die harp zou krijgen, ik kreeg ‘m niet, het was een flauwe vertoning”, oordeelt Joling. Hij sprak gisteren evengoed een dankwoordje uit waarin hij ook al uithaalde naar Buma Cultuur. Weliswaar kreeg hij in 1985 een Zilveren Harp, de oeuvreprijs Gouden Harp volgde nooit terwijl allerlei artiesten om hem heen al wel zijn geëerd met het speldje.

“Ik heb Eric daarna nog wel gesproken. Hij bleef erbij dat hij vond dat een liedjesschrijver moest winnen. Dus ik zeg: ‘Dat beslis jij toch niet? Je wordt gevraagd om deze prijs uit te reiken.’ Ik stond voor lul, uiteindelijk hij nog meer. Hij wilde denk ik een statement maken.”

Bij Radio 538 noemt Joling Van Tijn nog ‘een enorme lul’. Maar, heeft hij aan: “Ik ben niet boos, wel teleurgesteld. Dat wilde ik even met jullie delen.”

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Buma-relletje: Joling teleurgesteld in Eric van Tijn

  1. jan

    Beetje arrogant van Geer, hij wil altijd maar met de eer strijken. Gaat hij zeiken dat hij nog nooit een Gouden Harp heeft gekregen, maar slechts een Zilveren Harp. Man, wees blij met de prijzen die je krijgt (met die k*tmuziek van je)!

      /   Reply  / 
  2. Daantje

    Ik snap Joling wel, die verwacht dat hij die prijs krijgt. Als het zo is gerepeteerd dat de prijs aan hem uitgereikt zou worden en Van Tijn live opeens iets anders beslist, komt dat erg onverwacht. Snap de redenering van Van Tijn ook wel, ben het er ook mee eens. Maar dat had hij dan even moeten overleggen met Joling en de organisatie. Zo zet hij Joling live voor het blok… Vind het alleen niet zo chique dat Joling zijn teleurstelling met heel NL deelt, niet zo netjes als je het al hebt uitgesproken met Van Tijn. Maar ja, die ‘klasse’ past dan wel weer bij Joling ;-)

      /   Reply  / 
  3. Pat

    Petje af Eric! Heel erg goed. Het gaat inderdaad om het liedje, niet om de uitvoerende. Zeker een Gerard Joling heeft al aandacht genoeg. De makers van de liedjes zijn inderdaad de mensen die het doen.

    Eindelijk een keer geen veer voor Geer, al had hij de pluim graag op de bekende plek willen ontvangen.

      /   Reply  / 
  4. ron

    Ik ben het helemaal met Eric eens. Artiesten strijken de eer op van een product dat niet eens hun ‘eigendom’ is. Schrijvers en componisten worden wat dat betreft ver onder gewaardeerd. Zeker als je kijkt naar de opbrengsten voor een artiest (schnabbel circuit) tov CD verkoop dat de inkomsten voor een schrijver/artiest zou moeten zijn.
    Ik hoop dat de prijs inderdaad bedoeld is om schrijvers en componisten te belonen en zo niet dan moet die er heel snel komen.

    De heer Joling zou pas echt een artiest zijn als hij de microfoon had gegrepen en de actie van Eric had ondersteund.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>