Bennie Jolink’s politieke betoog raakt de kern van vrijheid

Er is weer een verkiezingscampagne aan de gang in Nederland. Nou ben ik niet van plan om over alle muziekgerelateerde nieuwtjes meteen een stukje te schrijven. Of Rutte nou in ‘duet’ met Frans Bauer gaat, of Roemer in de tv-show van diezelfde Bauer te zien is, het zal wel. Typisch politici die in een campagne populair doen om kiezers te trekken.

Maar over een uitzonderlijk voorval tijdens deze campagne wil ik toch even mijn mening kwijt. Gisteren publiceerde Bennie Jolink, de zanger van Normaal, een politiek betoog. Ook heeft hij een schilderij gemaakt waarop Geert Wilders staat afgebeeld met Adolf Hitler en Anders Breivik, en heeft hij een nummer geschreven met kritiek op Wilders.

Het zijn ingrediënten voor een gegarandeerde rel, en ik ben best geschrokken van de reacties op Bennie in sociale media en op nieuwssites. Of je het nu met hem eens bent of niet, ik vind het sowieso moedig dat hij in deze grillige tijden geen blad voor de mond neemt, en zijn mening luid en duidelijk laat horen. Dit raakt de kern van artistieke onafhankelijkheid en de vrijheid van meningsuiting. Een grondrecht voor iedereen.

Ik vind het best verfrissend om eens van een niet-politicus zo’n betoog te lezen. Bennie neemt niet alleen Wilders, maar alle partijen de maat, en is scherp. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn om elkaar de vrijheid te gunnen. Dat geldt voor iedereen, en voor bekende kunstenaars en artiesten al helemaal.

Bennie stelt zich als BN’er immers kwetsbaarder op dan een anonieme internetter. De overspannen, en soms ronduit hysterische, reacties op Bennie’s betoog en schilderij vind ik oneerlijk en hachelijk. Ik hoop dat Wilders, die het schilderij betitelt als ‘te walgelijk voor woorden’, wél staat voor Bennie’s vrijheid om te schrijven en schilderen wat hij wil.

Je kan er vraagtekens bij zetten of het zinvol is om Wilders zo af te beelden, maar de bedreigingen en beschuldigingen die door onnozele schreeuwers naar het hoofd van Bennie Jolink worden gesmeten, besmeuren de vrijheid volgens mij veel meer dan welke vergelijking met Hitler of Breivik dan ook. Het is triest dat sommige mensen dat niet zien.

Lees het politieke betoog van Bennie Jolink hier (pdf)

facebook share facebook share

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Bennie Jolink’s politieke betoog raakt de kern van vrijheid

  1. Calypso

    Kan me er alleen maar volledig bij aansluiten. Op een paar fora waar ik op zit, waar ook veel fans van Normaal zitten, wordt Bennie volledig onderuit gehaald.

    Maar als bijv. Roemer als slager wordt afgebeeld (Quote) dan hoor of zie je niemand.

    Ik moet hierbij erg denken aan een telefoon gesprek van Prem Radhakishun in zijn radioprogramma. Hij noemt Wilders constant “Blondie” en kreeg daarop van een belster de wind van voren. Want dat kon niet. Terwijl ze in datzelfde telefoongesprek ze linkse politici bij naam noemde en uitmaakte voor alles wat los en vast zit.

    Veel mensen hebben gewoon niet in de gaten dat als je een beroep doet op een recht je ook moet accepteren dat een ander (met andere ideeen) op datzelde recht een beroep mag doen. En mensen die hun mond open durven te trekken zijn in een democratie hard nodig – of je het nu eens bent met hun ideeen of niet.

      /   Reply  / 
  2. Henk

    Mooi bericht,

    Ik ben het ermee eens, op Normaal.nl staat een mooibetoog van Bennie Jolink, helaas zie je die nergens (of alleen van de negatieve kant) in de media. Hij heeft een mening en deelt deze. Hij wil ons waarschuwen, niettemin is Hitler ook door het volk gekozen en zie …. populisten doen alleen wat de meerderheid wil. Maar oplossen, ho maar.

    Mijn respect voor de heer Jolink is alleen maar groter. Enkele jaren terug was hij ook in het nieuws, toen was er ophef omdat hij een konijn dood schoot tijdens de jacht.

    Nu is Bennie Jolink een voorstander van de jacht, en een motorcrosser, maar absoluut een natuur liefhebber. Echter het volk beoordeeld hem dan gelijk zwart op wit. En het ergste was dat juist iemand op internet zei ‘hoe durf je een onschuldige haas te doden’ een haas??? Hij schoot een konijn dood!

    Kortom men leest niet, men denkt niet, en dat gebeurd nu weer. En dan, want dat is ‘t ergste, hem voor alcoholist uitmaken, hem een motorongeluk wensen (meerdere malen gelezen). Maar wat doet Bennie nu verkeerd dan alleen zijn visie op de politiek, en Wilders in het bijzonder, te geven?

      /   Reply  / 
  3. Ronald

    Bennie Jolink doet precies waar Wilders voor geprocedeert heeft. Vrijheid van meningsuiting. Jolink doet dat vervolgens en Wilders gaat moeilijk doen?
    Hele rare man.

      /   Reply  / 
    1. dennis

      dit is doorgeslagen vrijheid van meningsuiting, je kunt je afvragen of dit geen veroordelingen zijn, dat is wat anders. hitler/breivik vergelijken met wilders, is demoniseren, haat zaaien, misleiden, geen vrijheid van mening. verder vond ik de vergelijkingen, ronduit achterlijk, en zwaar tekort doen aan het leed aangedaan door hitler en breivik. hij zegt eigenlijk dat dat leed er niet is geweest, heeft wilders nl ook niet gedaan, en als je deze mensen gelijk stelt, zeg je dat dus.je kunt 2 mensen toch niet gelijk stellen op basis van 1 paralel, ik heb een snor, hitler ook dus zijn we gelijk. wilders is democratisch gekozen en hitler ook, dat was zijn onderbouwing, lol.

        /   Reply  / 
  4. Lourens

    Moedig van Bennie Jolink om zich zo kwetsbaar op te stellen, hoewel ik het op een aantal punten niet met hem eens ben. Het enige punt van kritiek heb ik op het feit dat hij in zijn betoog de PVV en de Partij voor de Dieren over een kam scheert.

      /   Reply  / 
  5. Johan van de Velde

    Geen goed idee om deze drie personages op het doek te vereeuwigen.
    Al is het waarschijnlijk niet zo bedoeld, uiteindelijk geef je zowel Breivik als Wilders de aandacht waar ze zo naar smachten.

      /   Reply  / 
  6. Betty K.

    Bennie is geweldig.
    Wilders is een gevaarlijke man.
    In je schilderij drukt je dit
    heel goed uit.
    B.k

      /   Reply  / 
  7. Danielle de Feyter

    Totaal onorigineel, infantiel en bovenal laf, is dit broddelwerk van Jolink. Een man als Wilders, die geweld verafschuwt, wegzetten als een Hitler, compleet met, hoe verzin je het, hakenkruizen en grafzerken.
    Is Bennie Jolink ziek? Dat zou een verklaring kunnen zijn. Zoniet, dan gun ik het dhr. Jolink van harte om, evenals Wilders, de rest van zijn leven ondergedoken te moeten zitten met kogelvrij vest en permanente bewaking. Wellicht dat hij dan in staat blijkt relevante en minder ‘makkelijk scorende’ kunst te maken? Ik noem een Gregorius Nekschot, een Kurt Westergaard.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      Jolink doet niks anders dan vrijheid van expressie en meningsuiting, Danielle.
      Iets waarvoor Wilders zelf notabene een rechtzaak van heeft gemaakt.
      Dus wat is het probleem als Jolink vindt dat Wilders raakvlakken heeft met Hitler en Breivik. Daar komt bij dat hij ook mensen over een kam scheert. Fitna vergeten soms?
      Vrijheid van meningsuiting. Ja totdat het over hem zelf gaat. Dan is het huilie huilie jankie jankie.
      Dit gevaarlijke gezwel moet zo snel mogelijk uit het Haagse pluche verdwijnen.

        /   Reply  / 
  8. Pingback: Jolink krijgt doodsbedreigingen om Wilders-afbeelding | NLpop

  9. Willem van Buuren

    Het ‘kunstwerk’ van Joling is te walgelijk om er woorden aan te verspillen.
    Om dit te maken moet je wel een erg zieke geest hebben. Ik heb medelijden met Bennie.

      /   Reply  / 
  10. Marcus Lucas Auteur

    Vergeleken bij de afbeeldingen die van Amerikaanse politici gemaakt worden, amateurs en kunstenaars, valt dit nog best mee, toch? Daar worden er ook regelmatig nazi’s, communisten, terroristen en andere massamoordenaars bijgesleept. Misschien moeten we in Nederland niet zo overdreven reageren op dit soort controversiële uitingen? Nederland is een vrij land. Laten we dat vooral zo houden, aub. Wilders heeft zelf inmiddels ook gezegd dat hoewel hij het walgelijk vindt, hij wel vindt dat Bennie het recht heeft om dit te maken.

      /   Reply  / 
  11. vandongen maasbracht

    het is van de zotte dat een over het paard getilde zogenaamde artiest zich intresant wil maken door wilders zo af te schilderen als zouhij op een en dezelfde hoogte staan met moordenaars ,als hitler en de noorse slager , wilders heeft nig nooit iemand dood gewenst laat staan iemand vermoord , het schijnd dat het korsakof syndroom van zuiplap benny verwoestend heeft hiusgehouden , zingen kan hij niet en schilderen al helelmaal niet, ik zou zeggen hou je bij je leest zuipen en hoken.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      Toch gek dan dat Normaal het al ruim 30 jaar volhoudt. Daar kan menig zangertje of zangeresje van vandaag alleen maar over dromen. Daar hoor je vaak al

        /   Reply  / 
    2. Ronald

      Toch gek dan dat Normaal het al ruim 30 jaar volhoudt. Daar kan menig zangertje of zangeresje van vandaag alleen maar over dromen. Daar hoor je vaak al na een jaar niks meer van.
      Jolink heeft in Nederland het volste recht zijn mening te uiten dmv van expressie. Dat heeft hij ook gedaan. Klaar. Discussie gesloten, zou ik zeggen. Wat dat betreft zou hij zich bij de PVV aan moeten sluiten, dat zijn degenen die zich hard maken voor complete vrijheid van meningsuiting.

        /   Reply  / 
  12. Hannes Minkema

    De vraag is niet of u Jolinks schilderij ‘een goed idee’ vindt of niet. De vraag is niet of u Jolinks politieke opvattingen deelt. De vraag is niet of Jolink dementerend is of een zieke geest.

    De vraag is of Jolink dit schilderij mocht maken en tonen. Degenen die daar ‘nee’ op zeggen of ‘begrip hebben’ voor gewelddadige bedreigingen naar zijn persoon, moeten eens lang en diep bij zichzelf te rade gaan en zich afvragen waar de de laatste V in PVV voor staat.

    De mate van vrijheid in een land wordt gemeten in de mate waarin mensen met weerzinwekkende menigen die mogen uiten. Ruimte geven aan gelijkgestemden is gemakkelijk. Ruimte laten aan andersdenkenden is aanzienlijk belangrijker. Ook als hun denkbeelden of opvattingen, mits geweldloos, u met afschuw vervullen.

      /   Reply  / 
  13. jacob hesseling

    Zie dat je nu een andere foto hebt geplaatst. Volgende keer bron foto even vermelden of contact opnemen met de maker? Vriendelijke groet Jacob Hesseling.

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Ik heb je zojuist een mail gestuurd, maar ik dacht: ik haal de foto in ieder geval nu even weg. Bron vermelden is uiteraard geen enkel probleem.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>