Tips voor Anouk van Songfestivalwinnares Loreen

Wat moet Anouk doen om te winnen? Of goed, in ieder geval de finale te halen? • Zweedse wereldster geeft Songfestivaltips • Loreen: ‘ik ben groot fan van Anouk’

De Zweedse Loreen won het afgelopen Eurovisie Songfestival overtuigend. Met Euphoria scoorde ze de grootste Eurovisiehit in decennia. Eigenlijk gewoon de grootste Eurovisiehit ooit, want 30, 40 jaar geleden zag de muziekindustrie er heel anders uit.

Loreen is in Nederland voor een aantal optredens, zo meldt BuzzE van het ANP. De 29-jarige zangeres is fan van Nederland en onze inzending voor het festival: ‘Ik ben groot fan van Anouk en erg benieuwd naar haar inzending.’

Ze heeft een aantal waardevolle tips voor Anouk: ‘Het is belangrijk dat ze gelooft in haar eigen kracht. Ze moet voor haar eigen zege gaan. Alleen zij is de eigenaar van Anouk. Natuurlijk moet ze meedoen met het hele circus eromheen. Al die pers, dat hoort erbij. Maar die drie minuten op het podium zijn van haar. En van niemand anders.’

Aan nog een keer meedoen moet Loreen niet denken: ‘Nee, ik doe niet nog een keer mee. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Het is nu tijd voor wat anders. Je moet door naar volgende uitdagingen en jezelf niet te veel herhalen. Het kostte mij een halfjaar van mijn leven. Voor een liedje dat niet langer dan drie minuten duurde.’

Ik heb Loreen gevolgd vanaf haar eerste Zweedse voorronde. Vanaf het moment dat de eerste snippet van Euphoria online werd gezet. En ze overdrijft niet. Ze heeft maandenlang getraind in de gym, samengewerkt met topproducers, kunstzinnige choreografen en andere professionals, en zo een act in elkaar gezet die van begin tot eind klopte.

Loreen had een jaar eerder al meegedaan aan de Zweedse voorronde. Ze haalde de finale niet, en was niet van plan om het volgende jaar nog eens mee te doen. Maar toen ze de demo van Euphoria hoorde, wist ze: ‘Dit moet ik doen. Deze song heeft iets speciaals.’

Een soortgelijke ervaring had Alexander Rybak, de Songfestivalwinnaar uit 2009, die alle records verbrijzelde met zijn liedje Fairytale. ‘Ik reisde door de bergen in Noorwegen. Iedere dag liep ik urenlang, nadenkend, het leven rondom observerend. Toen ik op de hoogste berg aankwam pakte ik mijn viool en begon ik deze melodie te spelen.’

Toen hij het liedje na een paar dagen voltooid had, voelde hij het meteen op zijn Noorse klompen aan: ‘Dit liedje heeft iets bijzonders. Hiermee moet ik naar het Songfestival.’

Gelukkig jinx ik nooit, dus ik kan dit schrijven: onze Anouk had een soortgelijke ervaring. Ze omschreef haar liedje eerder als ‘een killersong’, en dat zegt ze natuurlijk niet zomaar.

Nu hoeft ze niet perse meteen het hele festival te winnen. Een finaleplek zou al heel mooi zijn. Maar zij is een echte artiest, zoals Loreen en Alexander Rybak. Een artiest die creëert, en instinctief aanvoelt wanneer ze iets goeds in handen heeft.

Kortom, ik heb het volste vertrouwen in Anouk. Haar killersong wordt eind februari bij de TROS bekendgemaakt. Zou het een energieke poprock song zijn? Of misschien een ballad in de stijl van Lost, Three Days in a Row en For Bitter or Worse? Ik hoop eigenlijk op het laatste, maar vind Anouks rocksongs uiteraard ook geweldig.

facebook share facebook share

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Tips voor Anouk van Songfestivalwinnares Loreen

  1. Arjan Hensens

    Michelle? haha
    Anouk moet juist een poprocknummer zingen als Girl of Nobodys Wife. Hierin kan ze meer haar karakter laten zien, haar aparte dansjes doen, stralen en haar vurige karakter showen. Dat zal van het beeldscherm afspatten!

      /   Reply  / 
    1. Marcus Lucas Auteur

      Oeps sorry, hoe ik dat nou weer heb kunnen schrijven… Ik bedoelde Lost, maar schreef Michelle, wat dan Michel had moeten zijn uiteraard. Maar ik bedoelde dus Lost, omdat het een grote hit was. Ik ben het met je eens.. het moet wel van het scherm afspatten.. dat kan ook met een grote climax in een ballad.

        /   Reply  / 
  2. Bastian

    Ik wil zo graag een stukje (liefst in zn geheel natuurlijk) van het nummer horen, kom maar op met die preview

      /   Reply  / 
  3. Kamper

    Ik geef geen cent vooralsnog voor de kansen van Anouk. Een 38jarige (gewoon te oud voor een esc) met een redelijke (maar zeker geen geweldige) stem die we kennen uit een genre dat niet op esc past (rock).
    Vooral leuk voor Anouk zelf (maar wat heeft Nederland er aan?), want ongeacht het resultaat zal ze door haar deelname alleen al haar carriere weer een beetje nieuwe energie kunnen geven. Misschien kan ze zelfs wat bekender worden in het buitenland, want tot nog toe was ze vooral een gevalletje wereldberoemd in Nederland.

      /   Reply  / 
    1. Ronald

      Een aantal jaren geleden won er een (hard)rockband, Kamper.Lordi.
      En Anouk nieuwe energie voor haar carrière? Al haar studioalbums kwamn in de Top 10, 8 keer op 1…
      Ik snap niet wat zij moet op dat festival.

        /   Reply  / 
      1. Amanaemonesia

        Helemaal eens met Kamper. Als Nederland ooit wil winnen of uberhaupt top 10 wil halen moeten ze een danceact sturen of een symphonische metalband zoals Within Temptation. De enige genres waar Nederlandse artiesten boven de middelmaat uitstijgen.

          /   Reply  / 
        1. Ronald

          Ja maar die acts hebben daar gewoon de tijd niet voor.
          Zowel WT als de grote namen onder de DJ’s zijn daarvoor teveel onderweg om zich bezig te houden met zoiets als het Songfestival.
          Nederland is en zal qua muziekland op dat evenement een lachertje blijven.

            /   Reply  / 
          1. Denn

            Het hele songfestival is toch een lachertje?

              /  
          2. Johan van de Velde

            Een lachertje, met 125miljoen kijkers?

              /  
      2. Denn

        Een lachertje in de zin van acts: zingende kalkoenen, zingende zombies, zingende clowns die de was ophangen, zingende indianen, zingende vrouwen met een teddy beer… klinkt alsof het zo in een circus gepropt kan worden, met uitzondering van de normale artiesten (loreen etc.)

          /   Reply  / 
    2. Denn

      Hooguit een handje vol is goed, de rest is rijp voor het circus

        /   Reply  / 
  4. Marcus Lucas Auteur

    De muziek moet verplicht op band (backing track). Dus een dj zou op zich in de toekomst wel mogelijk zijn. Die kan dan een vet nummer maken waarbij een zanger of zangers uitvoert en het hele circus gaat meemaken. Overigens kunnen we dat ook niet uitsluiten bij Anouk. Er verscheen in de maanden voordat zij zich meldde bij de TROS een foto op haar Facebook-pagina, waarop ze stond met Afrojack. En ze werkte met hem aan een nummer. Dat nummer is nooit uitgebracht. Hebben we niets meer over gehoord sindsdien. Anouk zei ook dat ze het winnende nummer Loreen een goed lied vindt. Dus wie weet: misschien is Anouk’s killersong wel geproduceerd met Afrojack? Hij zat in de jury op het Nationaal Songfestival, dus hij voelt zich er in ieder geval niet te goed voor. Maar goed, dit is allemaal speculatief, want (Bastian) ik heb het geprobeerd, maar krijg echt nog niets los over het liedje. We zullen dus waarschijnlijk tot eind februari moeten wachten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>