Hit of Shit: Xander de Buisonjé & Najib Amhali – Ik Weet

Frisse Nederpop die doet denken aan recente Amerikaanse hits

Een verrassende nieuwe Nederlandstalige single van Xander de Buisonje en Najib Amhali. Met refrein in falset à la Robin Thicke, maar dan anders.

Want als je ‘Ik Weet’ hoort dan dringt de vergelijking met Amerikaanse popgrootheden als Justin Timberlake en Robin Thicke zich wel op. Maar in tegenstelling tot Kom Eens Dichterbij van Gordon is dit géén ordinaire rip-off.

‘Ik Weet’ is origineel. De stijl is zeker herkenbaar, en doet wel denken aan hedendaagse Amerikaanse hits, maar het nummer heeft een andere, eigen melodie. De track is geschreven door Jeremiah Hayes en Andy Ricardo de Rooij, tekst door Xander zelf (rapdeel door Najib), en geproduceerd door Reverse.

In de iTunes Top 100 scoort de single sinds de release op vrijdag in de onderste regionen. Momenteel verdwenen, maar als we alleen pop tellen staat ie nog wel rond de 90ste plaats. Dat kan echt hoger, want dit is een lekker nummer!

Ik Weet op iTunes en Spotify

Xander de Buisonjé & Najib Amhali - Ik Weet

Loading ... Loading ...

Xander op Twitter en Facebook • Najib op Twitter en Facebook

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Hit of Shit: Xander de Buisonjé & Najib Amhali – Ik Weet

  1. Johan van de Velde

    Hier zou ik nou zo graag mijn giftige pen op loslaten…

    :-)

      /   Reply  / 
    1. BéTé

      Na de breuk met Volumia en Wendy heeft het nooit meer wat mogen worden met Xander. En dat blijft nog wel even doorgaan zo ….. zoiets? :)

        /   Reply  / 
      1. Johan van de Velde

        Nee hoor. Ik zou iets over het liedje willen schrijven.

        Nico’s reactie heeft inmiddels de lading gedekt.

        Gelukkig maar, want ik zou waarschijnlijk nòg negatiever zijn. :-)

          /   Reply  / 
  2. Nico

    Maar dan anders? Ja, veel slechter.
    Meeliften op een trend is niet verboden, maar eigenlijk is het gewoon een flutnummer met een falset stem.
    Hoewel het leuke artiesten zijn, mag dit natuurlijk niet in de schaduw staan van Pharrell en die andere geniale scoorders. Maar ja, die hits van nu zijn zo aanstekelijk, zo iets wil iedereen.

      /   Reply  / 
  3. Henk

    Wat een lekker nummer. En al die negatieve geluiden hebben volgens mij te maken met het feit dat het Xander is en Nederlandstalig. Maar dit mag van mij een vette Hit worden.
    Van raps ben ik nooit zo kapot, maar ik kan ‘em nu wel verstaan.
    En Xander is natuurlijk een supermuzikant. Ik had ook een vooroordeel totdat ik hem een keer heb zien optreden voor zo’n 50 mensen. En hij maakt echt contact met zijn publiek, leuke echte artiest. En laten we eens niet meer lullen over zijn verleden. Dit verdient een HIT.

      /   Reply  / 
  4. Marcus Lucas Auteur

    Ik ben het met Henk eens. Ik vind de kritiek overdreven. Xander heeft in interviews gezegd dat een Amerikaanse vriend een vette beat had. In samenwerking (zie namen in tekst) hebben ze dit nummer gemaakt.

    Het is volledig origineel, nieuw geschreven. Geproduceerd door Reverse (o.a. The Partysquad, The Opposites, De Jeugd Van Tegenwoordig). Ik vind het juist vet dat die invloed groter wordt in de Nederpop.

    Bij Borsato hebben we gezien dat nieuwe productionele wegen bewandelen in de Nederpop niet altijd meteen gewaardeerd wordt. Blijkbaar zijn we conservatief als het om Nederpop gaat? Moet het altijd klinken als in de jaren ’90 en jaren ’00, of mag er vernieuwing zijn?

    In de dance-pop maakt Sharon Doorson bijvoorbeeld vrij traditionele eurodance. Geweldig, maar bestond tien jaar geleden ook al. Shotgun van Yellow Claw en Rochelle speelt veel meer in op nieuwe trends, zoals trap. Liften zij dan ook mee op een trend? Of helpen ze die zetten?

    Ik juich het dus toe dat Xander deze keuzes maakt. Het is volgens mij een vals argument om dat weg te zetten als “meeliften op een trend”, want dat zou je dan net zo goed van meer traditioneel geproduceerde Nederpop kunnen zeggen, en ook in alle andere genres, zoals dance en rock.

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Ik heb geen probleem met dat ‘meeliften’. Ook ik vind het toe te juichen dat Nederlandse pop probeert aan te sluiten bij productionele ontwikkelingen, maar dan moet je het wel goed doen.

      Heb nog een keer geluisterd, want ik ben nog weleens impulsief in mijn reacties, en ik moet toegeven: superslecht is het niet. Zo is de tekst bijvoorbeeld vele malen sterker dan die van Gordon’s single(s), maar daarentegen is de sound van Ik Weet (nòg) weer minder.

      Iedere vergelijking met recente Amerikaanse pop gaat echter mank.

        /   Reply  / 
      1. Marian van Haaften

        Johan, ga eens naar een live optreden van Xander. Neem die moeite eens een keer. En oordeel dan, niet vanuit het verleden.

          /   Reply  / 
        1. Johan van de Velde

          Dank voor je suggestie, Marian, maar mijn ‘oordeel’ is niet gebaseerd op zijn verleden, hoor, noch op zijn live optredens.

          Puur op dit nummer.

          Niet onaardig, maar niet goed genoeg.

            /   Reply  / 
  5. Marian van Haaften

    Waarom altijd gelijk die negatieve reacties, als de naam Xander De Buisonjé er mee gemoeid is. Het is een lekker beat nummer. Xander is een artiest in hart en nieren. Altijd interactie met het publiek, krijg een Grootte Zaal op zijn kop, maar een klein groepje ook. Geen verschil. Voor iedereen die zo negatief is ,neem eens de moeite om naar een optreden van Xander te gaan, en oordeelt dan, op een eerlijke manier. En niet vanuit het verleden.Gun deze artiest een bescheiden Hit. Fijn dat er ook mensen zijn, die Xander WEL waarderen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>