Vernieuwde X Factor maakt hoge verwachtingen waar

Nabeschouwing: Eerste aflevering X Factor in nieuwe opzet scoort beter dan ooit

Het nieuwe seizoen van X Factor is goed van start gegaan. Er keken vrijdagavond ruim 1,7 miljoen mensen naar de eerste aflevering. Het format is iets veranderd ten opzichte van eerdere seizoenen, en Ali B en Candy Dulfer zijn toegevoegd aan het juryteam.

De nieuwe gezichten en de aanpassingen in het format zorgen voor veel verfrissing. Ook Gordon en Angela, die er al een paar seizoenen van de talentenjacht op hebben zitten, lijken met hernieuwde energie aan deze nieuwe reeks te zijn begonnen.

De spanning tussen Ali B en Gordon lijkt soms een beetje vooropgezet. Gordon die zich als een verwaande diva in zijn kleedkamer opsluit tot Ali zijn excuses komt maken. Het zorgt wel voor topamusement. Volgens Ali zijn die ruzies overigens niet gespeeld. Tegen het ANP zei hij: ‘Volgens mij is de ruzie tussen ons voor niemand een wonder.’

Die onderlinge irritaties werken omdat ze in de eerste aflevering niet ellenlang werden uitgerekt. Het tempo bleef er lekker in. De ruzies onderbraken de flow niet. De audities gingen zelfs gewoon even door terwijl Gordon in zijn kleedkamer zat te mokken.

Laten we Angela en Candy niet uitvlakken. Angela is scherper dan we haar kennen uit The Voice. We hoorden haar vrijdag zelfs vloeken. Een duidelijk verschil met de moederlijke rol die zij heeft in TVK, en het altijd constructieve, brave commentaar in TVOH.

Candy is een prachtige toevoeging aan X Factor. Ze kwam op mij toegankelijker en emotioneler over dan ik vooraf had verwacht. Ze omhelst kandidaten, huilt, flirt, en wat al niet meer. Ze is een hele leuke vrouw, dat wisten we natuurlijk al, maar in de show komt dat er ook uit. Een wereld van verschil met de rol die haar voorgangster speelde.

De show is lekker geproduceerd. Ontspannend, precies goed voor de vrijdagavond. Slechte audities in korte, veelal grappige blokjes. Je wordt niet gedwongen na te denken over ingewikkelde regeltjes die uiteindelijk toch niet belangrijk zijn. Dramatische levensverhalen, die er uiteraard ook weer inzitten, worden beknopt gehouden.

Is er dan niets negatiefs te melden over de nieuwe X Factor? Niet echt. Door de snelle montage, in combinatie met reclameonderbrekingen, gaat wel wat inhoud verloren.

Je leert de deelnemers dus (nog) niet echt kennen. Dat is bij andere tv-shows in de eerste afleveringen echter ook vaak moeilijk. Hoe de band tussen talenten en kijkers – voor een talentenjacht essentieel – zich zal vormen, moet na de auditieshows blijken.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Vernieuwde X Factor maakt hoge verwachtingen waar

  1. Richard van Zon

    Lekkere nabeschouwing, zo heb ik het ook ervaren!

      /   Reply  / 
  2. Ton

    Was zeker een prima aflevering, maar ik ben erg benieuwd hoe Gordon en Ali B verder gaat uitpakken. Je ziet dat ze elkaar op een weinig komische manier tot nu toe echt niet liggen, Gordon lijkt erg geirriteerd iedere keer dat Ali iets zegt. Snap dat natuurlijk wel, want waar Gordon eerst altijd het hoogste woord had, komt er nu iemand anders met een scheller stemgeluid de hele tijd overheen, dat is flink wennen. Hoop wel dat er een beetje chemie tussen komt, al dan niet een wat gespeelde vijandigheid in vileine opmerkingen, maar zo is het soms een beetje tenenkrommend.

      /   Reply  / 
  3. Peterke!

    Ik heb het niet gezien. Ik was naar P!nk! :)

      /   Reply  / 
  4. sandy

    Gordon weet nou eenmaal altijd goed de aandacht te trekken. Lijkt me zeker gespeelde vijandigheid. Alles voor de kijkcijfers..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>