Top 2000 van 2009 bekend: Veel Coldplay, Anouk en Jackson

Hij is weer gepubliceerd: de volledige Top 2000. Vanaf eerste Kerstdag is de lijst der lijsten op Rado 2 te horen, nu al kan je kijken of en waar jouw favoriete plaatje staat genoteerd. De redactie heeft alvast wat interessante hitfeitjes opgesomd.

Hoogste nieuwe
Net buiten de top 10 staat de hoogste nieuwe in de Radio 2 Top 2000: ‘Viva la Vida’ van Coldplay op nummer 11. In totaal staan er 217 songs voor het eerst in de Radio 2 Top 2000.

2009
Maar liefst 17 songs komen uit 2009, waaronder: ‘Sweet Goodbyes’ van Krezip (97), ‘Magnificent’ van U2 (330), ‘Sorry’ van Kyteman (1005), ‘Three Days In A Row’ van Anouk (1242) en ‘Haus am See’ van Peter Fox (1730).

Oud
‘Summertime’ in de uitvoering van Billy Holiday is het oudste nummer in de Radio 2 Top 2000. De opname uit 1936 staat op nummer 1293. De Gershwin-compositie staat overigens nog twee keer in de Radio 2 Top 2000. De uitvoering van de Nederlandse groep Brainbox staat op nummer 410 en die van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong op 1311.

Michael Jackson
The Beatles zijn met 52 songs wederom de hofleveranciers van de lijst. Opvallend veel noteringen zijn er dit jaar ook voor Michael Jackson (27). Nederlandse acts die ruim scoren zijn o.a. Marco Borsato, Bløf en de Golden Earring.

Jaren 70
Het grootste aandeel in de lijst leveren de liedjes uit de jaren 70, 32% komt uit dat decennium. De jaren 80 zijn goed voor bijna 24%, de jaren 60 voor 18% en de jaren 90 voor 13%. Ruim 12% komt uit het eerste decennium van deze eeuw.

facebook share facebook share

39 Reacties // Reageer

39 thoughts on “Top 2000 van 2009 bekend: Veel Coldplay, Anouk en Jackson

  1. Eva

    Na een aantal jaartjes Idols e.d. zou ik toch eindelijk eens plaatjes daaruit in deze lijst verwachten. Deze voorspelbare meuk weten we nou wel…

      /   Reply  / 
  2. @lbert

    Ik vind de lijst zeer onbetrouwbaar, heb er niks mee, waarom moet er gekozen worden uit een voorgeprogrameerde lijst, en mag je zelf maar een paar nummers bedenken, en raar dat in een paar dagen Ramses Shaffy zo hoog staat, die mogt wel worden gepromoot, terwijl Ede Staal dat vorig jaar niet mocht, en uit de lijst werd verbannen, wat ze in Hilversum niet kennen komt er niet in

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Waarschijnlijk heeft Ramses Shaffy meer een stempel gedrukt op de Nederlandse popmuziek he. Hetzelfde verhaal als menig huidig ‘artiest’. Die maken geen tijdloze liedjes, die maken liedjes, of laten dat doen, om even vluchtig te scoren. Dat is het verschil. En je weet iets dat snel moet daar gaat de kwaliteit van verloren.
      Oke, wb Ede Staal had het ook gekund vind ik, dat ben ik wel met je eens.

        /   Reply  / 
  3. BoycotIdols

    @ Ach ach Albert, staat er niks in van jouw favorieten?
    Je kan gewoon stemmen hoor, naast de lijst geven ze je ook de kans een eigen top 3 ofzo in te sturen dus wat je zegt is onzin.
    Het heeft denk ik een andere oorzaak dat er uit het laatste decennium weinig liedjes in deze lijst staan.
    Als er niks in komt wat ze in Hilversum kennen waarom staat bijv. Anouk er in dan en U2?

      /   Reply  / 
    1. Eva

      Kom op he, als een song als Bohemian Rhapsody in die lijst kan staan, vind ik een chaotisch stuk herrie, waarom dan geen nummer van Boris of Jim? Die hebben potdikkie ook grote hits gehad. Zijn die nummers dan niet blijven hangen? Of nog zoiets, Metallica. Waarom staat dat erin?

        /   Reply  / 
      1. Gijs

        ‘Zijn die nummers dan niet blijven hangen’… ik geloof dat je hiermee al prima antwoord hebt gegeven op je eigen vraag :-D ! Bohemian Rhapsody of Jim, haute cuisine of patat, Bach of Andre Rieu? Geen vergelijking mogelijk.

          /   Reply  / 
        1. Eva

          Tuurlijk. Metallica dan. Wat die kan, kan volgens mij iedereen. Oke Nothing Else Matters is mooi liedje, maar die andere is alleen maar raggen. Gitaar beetpakken en raggen… en dat staat dan wel in deze lijst… dan moet het Jim of Boris toch ook lukken.

            /   Reply  / 
        2. BoycotIdols

          Je begrijpt het niet he.
          Je maakt vergelijking tussen kwalitatief hoogstaande muziek en vlug-even-scoren-bagger, Eva. Dat laatste zal je daarom ook nooit terugvinden in een lijst als dit. Daar luisteren toch ook m.n. mensen naar die muziek serieus nemen. Als je Jim of Boris in een lijstje wil zien zijn daar vast andere zenders voor…

            /   Reply  / 
      2. Ed

        Hey Eva, misschien een tip…..ga naar clipjes.nl en ik denk dat ze daar hebben wat jij mooi vind.

          /   Reply  / 
    2. @lbert

      wat een kul reactie, het gaat er niet om dat mijn nummers er niet in staa, maar dat het een heel eenzijdige lijst is, en peoh je mag 3 nummers zelf bepalen, ik vind dat er helemaal geen bijv: lijst bij moet, gewoon iedereen zijn Top 10 favoriete nummers laten geven, en ze niet beinvloeden met een lijst. En je laatste zin slaat ook nergens op, ik heb het over wat ze in Hilversum niet kennen , goed lezen !

        /   Reply  / 
      1. Gijs

        De platen waar het meest op gestemd wordt komen er in en als er niet genoeg stemmen zijn voor bv. een Boris of Ede Staal dan komt het nummer er niet in. Heeft denk ik niks te maken met of Hilversum ze kennen of het gunnen, gewoon een kwestie van stemmen tellen. Plaats in de top2000 zegt dan ook niet alles over kwaliteit, maar des te meer over populariteit van een plaat/artiest. En sommige zijn nu eenmaal klassiekers (Bohemian Rhapsody, Stairway to Heaven enzo).

          /   Reply  / 
        1. BoycotIdols

          Detail. Stairway to Heaven is zelfs nooit een hit geweest. Toch prijkt het elk jaar vol in de top 10 van dit soort lijsten. Het beste voorbeeld van dat een hit scoren maar iets relatief is. Kwaliteit verloochent zich niet.

            /   Reply  / 
      2. BoycotIdols

        Ja sorry, foutje. Maar dan nog, Metallica staat er ook in. Dat kennen ze ook niet echt in Hilversum. Behalve het alom bekende ‘Nothing Else Matters’. En zo zijn er meer platen die je behalve tijdens deze lijst nooit hoort.

          /   Reply  / 
  4. BoycotIdols

    Kom op Eva, je wil nummers als Bohemian Rhapsody gaan vergelijken met songs van Boris of Jim?
    Ben je wel helemaal lekker?
    Die liedjes van Boris enzo hebben gewoon te weinig kwaliteit om in een lijst als top 2000 allertijden terecht te komen. Leer er mee leven.
    Bohemian Rhapsody maar ook nummers van Metallica zijn tijdloos, die van Boris of Jim waren vluchtig, zo vergeten. Anders zou ik zeggen, stel het volgend jaar voor…

      /   Reply  / 
    1. @lbert

      van goede muziek, je bedolet wat jij goede muziek vind, er is geen goed en slechte muziek, smaken verschillen gelukkig !!

        /   Reply  / 
      1. BoycotIdols

        O dat is er zeker wel. Er is duidelijk verschil tussen muziek waar echt aandacht aan besteed is en muziek die voorgekauwd is. Helaas heeft het laatste de laatste jaren de overhand gekregen.
        Het heeft toch een oorzaak dat Idols liedjes niet in de top 2000 staan…

          /   Reply  / 
  5. BoycotIdols

    Maar goed, ik ga in ieder geval weer genieten deze laatste dagen van het jaar van alleen maar goeie muziek. Geen Idols pulp erin, heerlijk.

      /   Reply  / 
  6. vincent

    Boris hoor je overigens wel op Radio 2. Alleen dan wel zijn ‘recente’ werk, niet zijn Idols-hit. Maar als de luisteraars mogen kiezen, dan merk je dat het toch (nog) geen eeuwigheidswaarde heeft. Metallica hoor je overigens minder dan Boris op Radio 2 en dat komt er dan weer wel hoog in. Tsja…

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      Zo gek is dat niet. Metallica is niet voor niks ook een van de grote bands van de wereld, in hun genre de grootste.

        /   Reply  / 
    2. r'love

      Mijn God, Boris kan wel aardig zingen, maar kan voor geen meter liedjes schrijven, als ie al zelf schrijft! Het blijft allemaal een soort van jamsessie funk in E, zonder echt leuke refreintjes of uberhaupt leuke ideen.
      Neem dan echt Prince als voorbeeld, die kan mega funken en ook nog (Steeds) te gekke liedjes schrijven. Boris kan op zijn naam nog wel een paar jaartjes spelen in het circuit ,maa ik verwacht echt nooit dat hij met echt goede liedjes aankomt.
      De top 2000 is natuurlijk uitgevonden door radio 2 om meer luisteraars aan zich te binden, maar deze lijst laat inderdaad wel liedjes horen die zo goed zijn geschreven dat ze na 40 jaar nog steeds overtuigend klinken, daar is inderdaad heel veel liefde en aandacht aan besteed en dat blijkt dus echt te lonen.Dat is het grootste gemis op dit moment in de muziek. Elk liedje wat in de top 2000 staat heeft ook de tijd gehad om te rijpen voordat het met echt goede budgetten werd opgenomen.
      Dat is echt verleden tijd en daarom worden er nu ook geen klassiekers geschreven.
      Bovendien nemen platenmaatschappijen helemaal geen risico meer dus lijken veel te veel liedjes op iets dat je al eerder gehoord hebt en dus geen echte impact meer heeft. Buiten het feit dat het publiek van nu ook niet meer geld uit wil geven aan een plaat.

        /   Reply  / 
      1. BoycotIdols

        Dank u. Niks meer aan toe te voegen.
        Het is inderdaad jaren geleden dat er klassiekers geschreven werden… laatste was naar mijn idee November Rain van Guns N’Roses. Dan houdt het op.

          /   Reply  / 
      2. Eva

        Ik vind die Idols liedjes toch behoorlijk klassiek. Tell her van Jim bijv. zou gewoon in die lijst kunnen.

          /   Reply  / 
        1. Ronald

          Hahahahaha. Dream on. Als er 1 nummer is wat nooit in de top 2000 zal komen is het dit nummer wel.

            /   Reply  / 
  7. lovemusic

    Heerlijk, een weekje gegarandeerd echte muziek en niet die troep die allemaal op elkaar lijkt. Genieten !!!

      /   Reply  / 
  8. Jeanne Verburg

    Ik ben 67 jaar en vind het heeeerlijk dat er altijd zoveel oude nummers in zitten, ben o.a. fan van Neil Diamond. Radio 2 Top !!!

      /   Reply  / 
  9. Joop Wiegant

    Helemaal niets klopt er van deze lijst. Er staan platen in die nooit in de hiparade hebben gestaan en van Destiny’s Child, die vele hits hebben gehad, staat er niets in!! Onbegrijpelijk.

      /   Reply  / 
    1. bauke

      jij begrijpt er echt helemaal niet van he

        /   Reply  / 
    2. Ronald

      Inderdaad wat bauke al schreef. Je begrijpt het niet helemaal.
      Juist daarom is deze lijst. Het ultieme bewijs dat nummers geen hits hoeven te zijn om een klassieker te worden. Lijst voor mensen die verder kijken dan iets dat hip is uit de hitparade. Echte muziekliefhebbers.

        /   Reply  / 
      1. Geesje

        Inderdaad Bauke begrijpt die lijst niet helemaal, maar een ding waar jij constant op hamert klopt ook weer niet met waar je op andere blogs constant op hamert, hier hoeven nummers geen hits te zijn, en op andere blogs kun je niet nalaten af te geven als het geen hits geworden zijn, en met pulp af te doen als ze na enkele weken uit de charts verdwenen zijn.
        Mensen zijn niet alleen echte muziek liefhebbers als ze jou smaak hebben.
        Ben benieuwd of we de ”heidenroosjes” daar tegen komen want er staat natuurlijk geen pulp in de lijst. Als ze er niet instaan kan ik al raden met welke smoes je aan komt zetten.

          /   Reply  / 
        1. Ronald

          Geesje. Als je niet begrijp wat ik schrijf reageer dan niet zeg!Sinds wanneer geef ik af op nummers wat geen hits zijn geworden? Ik snap van veel nummers niet waarom het hits worden dat is wat anders. Jij bent eerder degene alles wat geen hits scoort als slecht te beschouwen. Zo van, het scoort geen hits, dus niemand kent het, dus zal het niks voorstellen. Daarbij, was ik niet degene die ooit schreef “Hoe groter de hit, hoe groter de shit’? Vergeten?

          Ten tweede mensen hoeven niet te luisteren wat ik luister (itt tot jou, want iedereen is maar gelijk een gefrustreerde debiel zonder leven als ze niet goed vinden wat jij niet goed vindt, zie de gemiddelde discussies over bijv. Jim maar).
          Deze lijst is voor mensen die verder kijken dan de TMF of Idols pulp. Mensen die begrijpen dat oprechte muziek over het algemeen NIET te vinden is in de hitlijsten. Want dat vind je met name terug in deze lijst. Oprechte muziek, geen liedjes die gemaakt zijn om even te scoren.
          Zeg eerlijk Geesje, heb jij gestemd op de lijst?

            /   Reply  / 
        2. Ronald

          O ja. HeideNroosjes staan er zeker niet in. Heideroosjes zouden nog kans maken. Grotere kans dan alles Idols bij elkaar…

            /   Reply  / 
        3. Tja

          Heb jij echt niets te doen tijdens kerst Ronald??
          Ik heb heerlijk gegeten en 2 dagen mijn PC niet aangehad.
          Zou jij ook eens moeten doen, daar knap je weer van op!!

            /   Reply  / 
        4. Eva

          Ik heb niet zoveel met kerst.
          Weet je wat jij eens zou moeten doen, Tja? Je niet eens met anderen bemoeien. Je eigen leven is al moeilijk genoeg…daar zal je pas van opknappen.
          Met kerst heb ik lekker muziek geluisterd.

            /   Reply  / 
        5. Eva

          Kortom, er zijn dus meer mensen die er niet zoveel mee hebben, BTW. Ik heb hem al twee dagen niet zien posten…jij?

            /   Reply  / 
  10. BoycotIdols

    Dank je Eva.
    Tja, jij was waarschijnlijk erg blij dat het de 27ste was, kon je weer lekker je PCtje aanzetten en laten zien anderen mensen en hun meningen niet te respecteren. Fijn dat je lekker gegeten hebt, ik ook…
    Jij zou eens anderen maeningen moeten accepteren die niet de jouwe zijn. Daar zal je pas van opknappen.
    En kerst, Eva. Inderdaad. Ik heb er niet zoveel mee. Al dat schijnheilige gedoe…

      /   Reply  / 
    1. Tja

      Zou jij ook eens moeten doen, andermans mening respecteren, schijnt erg moeilijk te zijn.

        /   Reply  / 
      1. BoycotIdols

        Ik respecteer andermans mening, altijd gedaan.
        Ik noem niet iemand gelijk gefrutreerd en levenloos als die een andere mening heeft. Zoals velen hier. Dus begin bij jezelf, Tja…

          /   Reply  / 
  11. BoycotIdols

    Trouwens je bent erg hypocriet bezig, Tja.
    Want Geesje post toch ook op een kerstdag, en daar zeg je dan vervolgens niks van? Tja…
    Beetje met twee maten meten joh?

      /   Reply  / 
    1. BoycotIdols

      En Tja, geef nou eens hier antwoord op. Waarom zeg je er niks van als Geesje op tweede kerstdag iets post, en ik wel…
      Hypocrietje.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>