NLpop-analyse: Hoe scoren tv-shows hits in de charts?

Van The Voice tot Beste Zangers, van Songfestival tot Beste Singer-Songwriter

Tegenwoordig kan je kort na, en soms zelfs tijdens, een tv-uitzending al zien of een song scoort in iTunes. De programma’s richten zich daar ook actief op. Hoe doen ze het?

The Voice of Holland
Scoort ieder seizoen hits, maar is dan ook de grootste talentenshow. 538 pusht. Originele, verrassende covers scoren het best. Grootste hit: More van Sandra van Nieuwland.

De Beste Singer-Songwriter van Nederland
Kleiner opgezet, 3FM pusht. Minder kijkers, grote betrokkenheid. Geen covers. Grootste hits tot nu toe: Beauty & De Brains van Nielson en Dat Ik Je Mis van Maaike Ouboter.

X Factor
Nieuwe seizoen is anders, maar in eerdere seizoenen lag de nadruk op de finalesingles. Hits kwamen toen pas ná de finale. Grootste tot nu toe: Hallelujah van Lisa Lois.

Junior Songfestival
Krijgt weinig steun van andere tv-shows of radiozenders, maar flikt het ieder jaar weer om hits af te leveren en ook uitstekend te scoren met het verzamelalbum. Geen covers.

Nationaal en Eurovisie Songfestival
Dit jaar dankzij Anouk een record aantal noteringen uit Eurovisie. Maar ook uit eerdere, veelbekritiseerde nationale voorrondes kwamen nummer 1-hits voort. Geen covers.

De Beste Zangers Van Nederland
Fluctueert per seizoen, maar altijd wel een paar hits in de charts. Covers met de nadruk op een nieuwe, originele uitvoering. Grootste hit tot nu toe: Afscheid van Glennis Grace.

Bloed, Zweet en Tranen
Omdat het vers in ons geheugen ligt. Lanceerde succesvol vier finalesingles die de charts, en zelfs de top 10 bereikten. Perfect op de doelgroep gericht, geen covers.

Holland’s Got Talent
Andere opzet met naast zang ook allerlei variétéacts. Scoorde geen hits in de charts maar lanceerde wel succesvol de carrière van het jonge toptalent Aliyah Kolf.

Ali B op Volle Toeren
Remakes van evergreens door hiphoppers, en levensliedversies van hiphopplaten. Grootste hits: Uit Elkaar van Yes-R en Tuig van de Richel van Danny de Munk.

The Next Pop Talent
Voorbeeld van hoe het helemaal mis kan gaan. FreshKid scoorde kortstondig met haar auditienummer, maar de betrokkenheid van kijkers bij liveshows was laag.

We laten shows die gestopt zijn, zoals Idols en Popstars, buiten beschouwing. Daar kwamen ook wel hits uit voort, maar in die tijd speelde iTunes geen rol van betekenis.

Dan is er bijvoorbeeld ook nog De Wereld Draait Door. Een optreden bij Matthijs van Nieuwkerk, al is het maar het halve liedje, slingert een single of album regelmatig hoog de hitlijsten in. Een bezoekje aan RTL Boulevard kan een artiest ook goed op weg helpen.

Daarnaast zijn er uiteraard nog muziekshows zoals Muziekfeest op het Plein, TopPop3, The Passion, allerlei tv-specials, concertregistraties, denk bijvoorbeeld aan de slimme planning rond Jan Smit, en optredens tijdens evenementen die op tv worden uitgezonden.

Allemaal kunnen ze de hitlijsten aanmerkelijk beïnvloeden, maar we mogen concluderen dat een tv-show geen garanties biedt. Of het een grote hit wordt hangt af van het liedje. Wel is evident dat het veel helpt als een radiozender de songs na de tv-show blijft pushen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>