Terugkijken: Trijntje spreekt in RTL Late Night

Nog even het Songfestival nabeschouwen en bijkomen van de kater

Humberto Tan praat vanavond met Trijntje Oosterhuis na over haar jammerlijk mislukte avontuur op het Eurovisie Songfestival 2015. Zijn redactie vraagt zich af: waar ging het mis? Eigenlijk is het iets te vroeg om die vraag te beantwoorden.

Waarom Trijntje met Walk Along geen winnende performance neerzette is onderhand wel duidelijk. De inzending viel onvoldoende op en er zijn risico’s genomen in de vormgeving van de stage-act, die niet uitpakten zoals bedoeld.

De meest gehoorde kritiek uit het buitenland is dat de serieuze, rouwende interpretatie niet past bij de vrolijke, upbeat melodie van het liedje. Ook noemt men het geheel van stage-act tot en met outfits een gevalletje ‘zelf-sabotage’.

Een winnende inzending hadden we niet. Dat wisten we van tevoren. Maar waarom Trijntje de finale niet gehaald heeft kunnen we nog niet met zekerheid zeggen. Daarvoor zullen we tot na de finale van zaterdag moeten wachten. Dan wordt de complete uitslag met alle punten uit de halve finale bekendgemaakt.

Lastige loting

Als Nederland met een klein puntenverschil op de elfde of twaalfde plaats is geëindigd, dan hebben we gewoon vette pech gehad. Met een gunstiger loting was in dat geval kwalificatie voor de finale wel mogelijk geweest. En dat is waar de Nederlandse fans op hoopten: nipte kwalificatie, tegen de verwachtingen in.

The Common Linnets kregen vorig jaar in de finale 40 procent van hun punten van de landen die dit jaar in onze halve finale stemden. Als we dat omrekenen dan zou Nederland toen derde of vierde zijn geworden, in plaats van tweede.

Een land als Hongarije kreeg vorig jaar 60 procent van de punten uit landen die nu in onze halve finale stemden. De loting en de verdeling over de halve finales kan dus verschil maken. Dat kan een paar plaatsen in de eindnotering schelen.

Ook is een optreden later in de show (in de tweede helft) gunstiger, met name voor inzendingen die niet tot de favorieten behoren en een extra duwtje nodig hebben. Albanië heeft daar dinsdag mogelijk van geprofiteerd. We zullen na de finale bekijken in hoeverre deze hele dynamiek onze Trijntje genekt heeft.

Opgeheven hoofd

Feit blijft natuurlijk dat een uitstekend optreden geen last heeft van die bijkomende factoren. Die dingen spelen alleen een rol als het kantje boord is. We moeten als Nederland niet gaan voor ‘kantje boord’. Risico blijven nemen en een opvallende act neerzetten. Vorige keren lukte dat, deze keer helaas niet.

Nadat Trijntje dinsdagavond had opgetreden, steeg Nederland tijdens de show nog twee à drie plaatsen bij de bookmakers. We stonden toen niet meer laatste. Complete bagger was het dus in ieder geval niet. Er was na Trijntje’s optreden bij de gokkers toch wat groeiend vertrouwen in een eventuele finaleplaats.

De stage-act is er niet uitgekomen zoals was gepland, maar Trijntje komt met opgeheven hoofd thuis. Om deze geweldig sterke reactie na de halve finale verdient zij ook alle lof. Zij zegt in die video veel rake dingen, ook over Nederlandse artiesten die in de komende jaren zullen meedoen.

Video: Fragment uit interview Trijntje • Hele uitzending op rtlxl.nl

facebook share facebook share

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Terugkijken: Trijntje spreekt in RTL Late Night

  1. ArjanH

    Natuurlijk ze is sterk en gaat met opgeheven hoofd door. Ik vind het een beetje te positief tot het irritante toe af. Ik vind dat als jij met een nummer naar het songfestival gaat dat vorig jaar al bekend was en dan zo gigantisch flopt je wel enig kritiek mag hebben. Het is niet zomaar een snoepreisje betaald met ons belastinggeld. Ik vind haar te positieve instelling niet echt gepast. Ik vind dat het totaal is mislukt. Ze heeft zon lange voorbereidingstijd gehad. En dan pas tijdens de repetities wordt alles gewijzigd en is er totale verwarring over de hele act. Visueel is het totaal geflopt. Eerst waren er Graphics van een stelletje en nu was er niets. Andere landen als Rusland Estland en België hadden ook een super gelikte act met prachtige graphics waarom werd het bij ons niets. Je vertegenwoordigt een land en je wordt niet gestuurd omdat je graag die circus een keer mee wilt maken om persoonlijke ervaring op te doen. Met zon instelling win je nooit. Ik vind het schandalig dat als je 8 maanden geleden al je nummer bekend maakt dan met zon performance komt.
    Ik zou graag O’Gene zien gaan. Fris energiek gedisciplineerd en vocaal meesterlijk goed. Dotan zijn optredens zijn te timide en visueel te saai. Net zoals Caro Emerald en Mr Probz dat ook zijn.

      /   Reply  / 
    1. Calypso

      Zover ik weet is het niet van het kijk- en luistergeld dat het songfestival door AvroTros wordt betaald, maar door het ledengeld.

      Overigens vind ik, dat als je er naartoe gaat om “het een keer mee te maken”, je niet bijna de eerstvolgende vlucht naar huis moet nemen. Blijf dan ook, ga in de zaal zitten ofzo bij de finale, en neem de sfeer helemaal in je op. Dan maak je het een keer mee.

      In een reactie van haar bij terugkomst hoorde ik ook dat ze afgaf op een aantal andere deelnemers omdat die vals zongen. Het zal best, maar jij zong ook niet altijd even goed, en als het publiek dan de afweging maakt ben je gewoon te licht bevonden.

        /   Reply  / 
  2. BéTé

    Ik heb gisteravond ook ronduit verbaasd zitten kijken.

    Ik mag toch hopen dat het binnenkort bij haar in mag dalen dat ze geflopt heeft. Ongepast die opgewekte blije houding!!
    Afschuiven op anderen is niet zo netjes. Het zou haar sieren dat ze toegeeft dat ze verkeerde keuzes gemaakt heeft (want dat heeft ze gewoon)…. ook al is het maar een heel klein beetje.

    Het lijkt er ook steeds meer op dat ze mee heeft gedaan voor zichzelf i.p.v. voor ‘volk en vaderland’. Ze had zogenaamd haar persoonlijk ontwikkelingsplan… en is nu zogenaamd trots op zichzelf.
    En door dat ze de finale mis is gelopen is ze al helemaal niet down. Tja, neem nóg maar een uppertje Trijn …

      /   Reply  / 
    1. Henk

      Ben het wel met je eens. Ik verbaasde me gisteravond ook over haar houding. Zo van dat ze het zo geweldig vond dat ze dit heeft mogen meemaken. En ook dat ze daar naartoe ging om gewoon haar lied te zingen. Je weet van te voren als je aan het ESF meedoet dat je het niet alleen wint met gewoon je lied te zingen, je stagepresentatie is ook zeer belangrijk. Gisteren toen ze ‘Walk away’ zong had ze toch een fijnere uitstraling dan bij het ESF. Ik vind dat ze wel mag toegeven dat ze het zwaar onderschat heeft.

        /   Reply  / 
      1. BéTé

        Idd… als ze ECHT haar angsten had willen overwinnen had ze er op z’n minst voor kunnen kiezen om op hakken te leren lopen…. of desnoods te staan. In 4 maanden lukt dat iedereen !!

          /   Reply  / 
        1. Henk

          En ook nog eens ben je het verplicht als je meedoet om er iets meer neer te zetten dan alleen het liedje goed te zingen.

            /   Reply  / 
  3. yoshi

    Misschien had Hind ook wel gelijk en is het festival één corrupt Zooitje

      /   Reply  / 
    1. ArjanH

      Waarom was dat vorig jaar en daarvoor dan niet het geval?

        /   Reply  / 
      1. BéTé

        Haha, die Hind !!

        Die haalde de finale ook niet. Wel sneu hoor dat ze zo haar gram moest halen….

          /   Reply  / 
    2. Henk

      Daar zal zeker vriendjespolitiek meespelen. Ik ben het niet altijd eens met wie er wint, maar ieder jaar staan de beste deelnemers met de beste liedjes toch wel in de top 10. Dus zo corrupt is het nu ook weer niet.
      En Hind was gewoon niet goed genoeg.

        /   Reply  / 
  4. Johan van de Velde

    Natuurlijk speelt de presentatie een rol, maar laten we nou niet vergeten dat, waar het om draait: het liedje, gewoon niet goed genoeg was.

    Na alle promotie, commotie en hype is het (zelfs in Nederland) geen hit kunnen worden.

    Zegt dat niet genoeg?

      /   Reply  / 
    1. BéTé

      Met een goede presentatie kun je een slechte song nog ietwat “upgraden”. Dan ga je tenminste niet volledig af. De gekozen show paste niet bij het liedje en niet bij haar.

      Trijntje heeft gegokt (ze dacht dat ze – met alleen een goede zangstem – wel door zou gaan)…. en verloren.

        /   Reply  / 
  5. Frankly

    Volgend jaar toch maar Jett Rebel sturen dan ;-

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Waarom hem sturen? Leg ‘ns uit.

        /   Reply  / 
  6. Frankly

    Multi-talent origineel oorspronkelijk en zorgt ook voor visueel spektakel Trijntje O was so boring nineties

      /   Reply  / 
    1. Johan van de Velde

      Min of meer met je eens, maar dan moet hij wel met een goed liedje komen.

      Dat heb ik tot dusver nog niet van hem gehoord.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>