Songfestival bookmakers finale: Nederland in top 10 met Douwe Bob

#Eurovision • Actuele stand bookmakers en iTunes • NLpop stemadvies

Vanavond de finale van het Eurovisie Songfestival 2016 met onze Douwe Bob! Een top 10-notering lonkt. Hoe hoger, hoe beter, maar wat zijn de realistische kansen? Hoe staan de zaken er nu voor bij de wedkantoren en op iTunes?

Bookmakers: winnaar finale?

01. Rusland
02. Australië
03. Oekraïne
04. Frankrijk
05. Zweden
06. Armenië
07. Malta
08. Nederland
09. Italië
10. Letland
11. Oostenrijk
12. België
13. Israël
14. Bulgarije
15. Verenigd Koninkrijk
16. Servië
17. Spanje
18. Cyprus
19. Polen
20. Azerbeidzjan
21. Duitsland
22. Kroatië
23. Georgië
24. Litouwen
25. Tsjechië
26. Hongarije

Na de tweede halve finale van donderdag zakte Nederland kortstondig naar de negende en tiende plek, om vervolgens gisteravond weer te stabiliseren op de achtste. Deze scores fluctueren in realtime maar Douwe blijft dus stabiel.

Het zijn voorspellingen van gokkers en die hebben het niet altijd bij het juiste eind, en soms pas op het laatste moment. Bijvoorbeeld twee jaar geleden steeg vrouw-met-baard Conchita pas tijdens de finale naar de eerste plaats bij de bookmakers. Qua iTunes-downloads stond zij toen wel al een dag bovenaan.

iTunes Eurovisie Top 15

01. Rusland (in 21 landen)
02. Australië (in 17 landen)
03. Zweden (in 14 landen)
04. Letland (in 12 landen)
05. België (in 11 landen)
06. Oekraïne (in 11 landen)
07. Frankrijk (in 11 landen)
08. Nederland (in 10 landen)
09. Bulgarije (in 9 landen)
10. Polen (in 8 landen)
11. Litouwen (in 7 landen)
12. Oostenrijk (in 7 landen)
13. Wit-Rusland (in 7 landen)
14. Israël (in 4 landen)
15. Cyprus (in 3 landen)

Van Zweden en Frankrijk waren in de halve finales alleen fragmenten te zien. Dat scheelt allicht qua aandacht. Het zijn momentopnames. Tijdens en na de finale vanavond zullen alle iTunes-scores sowieso een flinke boost krijgen.

Voorspellen van winnaar

Het is duidelijk dat het vanavond waarschijnlijk gaat tussen Rusland, Australië, Frankrijk, Oekraïne en Zweden. Daarachter een subtop met naast Nederland en België ook Armenië, Letland, Italië, Malta, Polen, Bulgarije en Oostenrijk.

Winnen lijkt voor Nederland een long shot. Twee jaar geleden stonden The Common Linnets op dit moment al stevig in de top 3 bij de bookmakers en in iTunes. Niets is onmogelijk. Als Douwe na zijn optreden vanavond een spurt maakt en in de lijstjes omhoog schiet… Dat zou een ongekend unicum zijn.

Een top 10-resultaat zou sowieso heel mooi zijn. Wellicht in de top 5 bij de jury’s? Ook als Nederland tussen 11 en 15 eindigt is dat een reden voor trots. Anouk werd in 2013 negende van de 39 deelnemers en dat was ook prachtig.

NLpop stemadvies en analyse

In de meeste jaren wint de grote favoriet. Dit jaar is dat Rusland. Dat is dus de verwachting. Maar het gebeurt soms dat in de finale een nieuwe favoriet komt bovendrijven. Voor dat scenario waag ik me aan een stemadvies. Dit is mijn individuele mening, daar hoef je je uiteraard niks van aan te trekken.

De Russische stage-act zit slick in elkaar en zanger Sergey is leuk, maar het lied is volgens mij wat ouderwets. You Are the Only One is zo’n typisch Songfestival-nummer dat je naderhand zelden nog op de radio hoort. Ik vind Rusland op basis van de professionele act wel goed voor de tweede of de derde plaats.

Het blijft een liedjeswedstrijd. Een song moet ook zonder toeters en bellen overeind blijven. Australië heeft een sterke powerballad en zangeres Dami Im is schitterend, maar naar mijn smaak is Sound of Silence een cheesy Disney-geval.

De Oekraïense inzending vind ik erg politiek beladen, deprimerend en ietwat pretentieus. Wel mooi, maar geen winnaar. En als Zweden wéér wint is dat een vette anticlimax. Dus ik stem op… Frankrijk! J’ai cherché is voor mij al vanaf het begin het beste liedje. Hopelijk piekt Amir vanavond op het juiste moment.

Daarnaast heb ik wat televotes over voor België en vertrouw ik erop dat de Armeense gemeenschap in Nederland fanatiek op de mooie Iveta stemt. Van mij mag de Nederlandse top 3 dus uit Frankrijk, België en Armenië bestaan.

Tja, en wat andere landen stemmen? Het zou kunnen dat Nederland 12 punten krijgt uit bijvoorbeeld IJsland, Estland, België en misschien ook uit Armenië. Hoe alles zich ontwikkelt zien we vanavond vanaf 21.00 uur!

Haalt Douwe Bob de top 10 in het Songfestival?

Loading ... Loading ...

Video: trailer finale

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>