Hit of Shit: Fedde Le Grand ft Denny White – Cinematic (video)

Is dit een gedeeltelijke cover, vrij geïnspireerd of regelrechte rip-off?

De nieuwe single van Fedde Le Grand gaat al maandenlang rond maar is eind vorige maand dan eindelijk ook officieel uitgebracht, inclusief clip met daarin beelden van zijn recente theatershow GRAND in het Amsterdamse Carré.

Ik vraag me af of Cinematic deels een cover is (wellicht vrij geïnspireerd) of een regelrechte rip-off van de jaren ’80-hit Take Me Home Tonight van Eddie Money. De melodie in het refrein komt aardig overeen. Daarbij discussiëren dance-fans over de beat drop. Die zou erg veel lijken op die uit Stay The Night van Zedd.

Alles bij elkaar roept dit de nodige vragen op over de originaliteit van Cinematic. Het is onduidelijk of er een connectie is met Take Me Home Tonight. Volgens speculaties op internet is die riff gejat en geldt dit niet als cover of sample.

Als dat zo is, dan is het niet erg netjes van onze Fedde. Toen bijvoorbeeld Madonna een sample van een ABBA-liedje wilde gebruiken, en daar met Stuart Price het hele nieuwe nummer Hung Up omheen produceerde, vroeg zij eerst toestemming en werden de credits gedeeld met de originele componisten.

Maar oké, het is onduidelijk of Fedde de rechten heeft om die riff uit Take Me Home Tonight als sample te gebruiken. Het zou ook kunnen dat het voldoende verschilt, en niet als sample geldt. Hoe dan ook, best een vage toestand.

Cinematic op iTunes en Spotify

Fedde Le Grand ft Denny White - Cinematic

Loading ... Loading ...

Videoclip: Cinematic

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>