Ruth Jacott en Freek Bartels in jury Songfestival

En ook Tony Berk, Marlayne Sahupala en Sander Lantinga

De European Broadcasting Union (EBU) heeft vandaag alle leden van de vakjury’s voor het komende Eurovisie Songfestival bekendgemaakt. Sinds dit jaar zijn de regels daartoe aangepast. Juryleden worden voortaan vooraf publiek gemaakt om transparantie te bevorderen en corruptie te bestrijden.

De Nederlandse vakjury staat dit jaar onder voorzitterschap van radio-dj en platenbaas Tony Berk. Verder zitten er twee voormalig songfestivaldeelnemers in; Marlayne Sahupala, die in 1999 achtste werd met One Good Reason en Ruth Jacott, die in 1993 op de vierde plaats eindigde met Vrede.

Ook zanger en musicalster Freek Bartels en radio-dj en programmamaker Sander Lantinga geven dit jaar namens Nederland punten. Een overzicht van de leden van de vakjury’s in alle deelnemende landen vind je hier (in pdf).

Hoe gaat de puntentelling in zijn werk?

De vakjury zal in zowel de eerste halve finale (waarin Nederland uitkomt) als de finale punten geven die voor 50 procent meetellen in de einduitslag. De andere 50 procent wordt bepaald door stemmende tv-kijkers middels televoting. De jury stemt op basis van de generale repetitie, de avond voor de liveshow.

De juryleden plaatsen alle liedjes in een ranglijst. Vroeger werd enkel een top 10 gemaakt, maar sinds vorig jaar worden uit de punten van televoters en jury twee volledige ranglijsten gecombineerd, en daarna pas de top 10 bepaald.

Alle exacte punten blijven geheim tot na de finale om beïnvloeding te voorkomen. Aan het eind van de halve finales wordt onthuld welke landen zich geplaatst hebben voor de finale, maar nog niet op welke plaats zij zijn geëindigd.

De punten worden streng gecontroleerd en onregelmatigheden worden niet meegeteld. Zo heeft Azerbeidzjan zich vorig jaar schuldig gemaakt aan omkoping, en werden punten niet meegeteld. Om de hele toestand transparanter te maken zijn de leden van alle vakjury’s dit jaar dus publiek gemaakt.

Aan het eind van de grote finale volgt de traditionele puntentelling met het beroemde scoreboard. Zanger en presentator Tim Douwsma zal dan namens Nederland de punten bekendmaken. Hij maakt geen deel uit van de vakjury.

De eerste halve finale met Ilse DeLange en Waylon vindt aanstaande dinsdag 6 mei plaats. De tweede halve finale volgt op donderdag 8 mei, en de grote finale, met daarin hopelijk ook The Common Linnets, op zaterdag 10 mei.

Foto: Sterren.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>