Songfestival-pers voorspelt: Trijntje wel naar finale

Update klik: Helaas: Trijntje flopt op Eurovisie Songfestival 2015

Live • Journalisten denken dat de finale voor Nederland haalbaar is

Vanavond de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2015 in Wenen. Dan zullen we zien of Trijntje Oosterhuis namens Nederland de finale zal halen.

De show is ook via livestreams online te volgen:

NPO 1 stream standaard van Publieke Omroep – met NL commentaar
Songfestival.nl met tweede scherm (beoordeel mee) – met NL commentaar
Eurovision.tv officiële livestream – zonder commentaar
YouTube officiële livestream – zonder commentaar
YouTube officiële livestream – met gebarentolk

Het Nederlandse commentaar wordt wederom verzorgd door Cornald Maas en Jan Smit. Je kan ook afstemmen op de Belgische zender Eén, het Duitse Eins Festival en het digitale kanaal BBC Three. Die laatste is zonder het ironische commentaar van Graham Norton, want hij doet alleen de finale van zaterdag.

Hoe staan we ervoor?

Het is duidelijk dat het bij de bookmakers kommer en kwel is voor Nederland. We staan daar laatste. Maar er gloort enige hoop, en die komt uit het press center in Wenen. De aanwezige journalisten, bloggers en commentatoren uit vrijwel alle deelnemende landen, stemmen dagelijks in de zogenaamde Press Poll.

De leden van de pers zien de regiebeelden van alle repetities en geven iedere dag punten. Ze proberen een serieuze inschatting te maken: welke landen zullen zich kwalificeren voor de finale? Het gaat dus om een voorspelling, niet om een populariteitspoll. In deze ranglijst staat Nederland wel in de top 10:

Press Poll Eerste Halve Finale

01 Estland (422)
02 Rusland (416)
03 België (384)
04 Griekenland (353)
05 Georgië (347)
06 Servië (337)
07 Roemenië (323)
08 Nederland (296)
09 Denemarken (286)
10 Armenië (285)
11 Albanië (268)
12 Moldavië (241)
13 Wit-Rusland (240)
14 Hongarije (225)
15 Finland (209)
16 Macedonië (198)

Een notering bij de beste tien is nodig om de finale te halen. Het kan er dus om gaan spannen, maar we moeten dit nuanceren. De Press Poll zat er in eerdere jaren regelmatig behoorlijk naast. Dat geldt trouwens ook voor de bookmakers.

Hoe worden de punten verdeeld?

De verwachting is dat Trijntje het beter zal doen dan bookmakers voorspellen omdat dit niet een inzending is die bij jury’s en televoters rond de laatste plek zal staan. De punten worden bepaald op basis van gemiddelden van vakjury’s en televoters, en dat kan gunstig uitpakken voor Trijntje. Laten we het hopen!

Hoe werkt dat? Als we bijvoorbeeld bij Land X op de zevende plaats eindigen bij zowel jury’s als televoters dan zou dat goed zijn voor 3 punten. Maar als een ander land op de zesde plaats staat bij televoters, en op de veertiende plaats bij jury’s, dan is dat gemiddeld (plaats 10) lager, en klimt Nederland dus omhoog.

Songfestivalkenners schatten in dat eigenlijk alleen Rusland en Armenië zeker zijn van kwalificatie voor de finale. Rusland staat hoog in de polls en bij de bookmakers, en Armenië heeft baat bij de zogenaamde diaspora-stemmers. Diaspora slaat op migranten die massaal op hun land van herkomst stemmen.

Het is bij sommige inzendingen moeilijk in te schatten of het de finale zal halen. De punkband van verstandelijk gehandicapten uit Finland staat bijvoorbeeld niet hoog in de polls, maar kan vast op de nodige sympathiestemmen rekenen. Finland staat daardoor bij de bookmakers zesde voor de eindoverwinning.

Volledige uitslag

Vanavond worden aan het eind van de show alleen de tien landen onthuld die de finale hebben gehaald. De exacte punten en eindnotering in de halve finales worden pas na de finale bekendgemaakt. Dit om beïnvloeding te voorkomen.

Video: Recap van alle liedjes uit de eerste halve finale

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Songfestival-pers voorspelt: Trijntje wel naar finale

  1. Gerrie

    Schandalig alleen maar Oostbloklanden die door gaan, beter de naam veranderen in oostbloksongfestival.
    Nederland zou inch hier helemaal van moeten distantieren, we kunnen nog zo’n goed liedje insturen we komen toch niet voorbij die landen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>