Luistertest Jim: “Grappig dat mensen me met Borsato vergelijken”

Met een top 5-single op zak, een nieuw album en een theatertoer op komst is Jim weer helemaal terug als zanger. Voor het album Vrij schreef Jim 9 van de 13 nummers (gedeeltelijk) zelf en bemoeide hij zich stevig met de muziek. Het resultaat is een fraaie Nederlandstalige popplaat waar zeker drie hitsingles van afgetrokken kunnen worden. NLpop zocht Jim op bij zijn platenmaatschappij in Hilversum.

Ik besloot om het interview in de vorm van een luistertest af te nemen. Met zorg zocht ik een aantal liedjes uit die ik aan Jim liet horen, waarna hij zijn commentaar op het nummer kon geven en ik er mijn vragen bij stelde. Pas op wanneer Jim je uitnodigt voor een popquiz, want de liedjes uit deze test wist hij op één na binnen 3 seconden bij de naam te noemen.

XYP – Body to Body
"Ja, dit is wel een lekker nummer. Met Bart van XYP heb ik ook een nummer geschreven op mijn plaat, Raak Me Aan. Ik ken hem via een gezamenlijke vriend. we hebben trouwens al eens eerder samen geschreven."

Je carrière vertoonde een tijdje een dipje. Dancing with the Stars was het keerpunt. Als ze je voor DWTS hadden gevraagd voor een boyband of een groepje, had je dat dan gedaan?

"Nee, daar was ik denk ik nog te aanwezig voor. Natuurlijk denken ik en mijn management na over waar we nu staan en waar we heen willen. DWTS kwam langs en dat leek een goede stap. Maar ik zou nooit aan zo'n project meedoen, ik sta bekend als solozanger. Al heb ik wel eens nagedacht wat ik zou doen als ik werd gevraagd als backing vocal voor bijvoorbeeld Rihanna of een groep in Amerika. Geen idee."

Marco Borsato – Binnen
"Hier krijg ik het Marco Borsato-gevoel wel van. Wat dat is? Feelgood, goeie nummers, sterke teksten…"

Laatst sprak ik met een muzieksamensteller van 3fm. Die zei dat Marco wel op zijn tellen mocht passen, nadat hij Doe Dit Doe Dat hoorde.

"Grappig, dat zeggen veel mensen. De journalist voor jou ook. Zelf durf ik het niet zo te zien, daarvoor vind ik Marco veel te goed. Maar het is een groot compliment."

Marco Borsato heeft veel privacy moeten opgeven voor zijn superstatus. Ambieer je dat of is het dat je niet waard?

"Het is super, tien keer de Gelredome uitverkopen. Wie wil dat nou niet? Maar Marco heeft het ook moeten opbouwen. In de eerste vier jaar van zijn carrière is vast ook niet alles gelukt."

Marco Borsato doet ook veel duetten. Iets voor jou?

"Ik zou het heel leuk vinden. Maar Marco is erg selectief. Het moet hem wel helpen. Lucie Silvas vorig jaar was een goeie combinatie. Dat waren Sita en Trijntje trouwens ook."

BZN – Rocking the Trolls
"Dit ken ik volgens mij niet…. Ik hoor alleen maar muziek….. Is het BZN? Ik hoor nog geen zang, maar ik herken de muziek….. Ja, volgens mij ken ik dit nummer wel."

Wat heb jij met BZN?

"Niks. Maar die muziek is ook niet voor mij gemaakt. Ik heb wel hun afscheidsconcert op tv gezien. Dat vond ik mooi om te zien. Ik heb veel respect voor wat zij hebben bereikt. Veel mensen vinden het prachtig. Mijn opa en oma vinden BZN ook te gek."

BZN is een jaar of acht geleden van het Engels naar het Nederlands geswitcht. Jij hebt dat nu ook gedaan.

"Dat klopt. In de show van Paul de Leeuw zong ik met hem Voorbij. Daarna kwam Dapper en Sterk voor de Asterix-film voorbij. Toen was het een logisch vervolg om door te gaan in het Nederlands, dat is niet iets dat al lange tijd vaststond. Ik ben verder niet anders gaan zingen en ik heb mijn eigen stijl gehouden."

Heb je ook dat je veel eerder beseft wat iemand zingt in het Nederlands dan in het Engels?

"Zeker, ik heb meer tekstbesef. En ik heb nu ook negen nummers zelf geschreven, het is makkelijker om in het Nederlands over te brengen wat je wilt zeggen. Marco Borsato is niet zomaar de grootste zanger van Nederland geworden. Hoewel, Jan Smit komt aardig in de buurt. En die zingt ook in het Nederlands. Het is een goede manier om je teksten te laten horen."

Morgen deel II van de luistertest en een prijsvraag.

Zie ook:
- Luistertest Jim II: "Ik sta niet graag in de aandacht"
- Jim scheert zich weer kaal
- Jim showt nieuwe cd (en borsthaar) aan publiek

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Luistertest Jim: “Grappig dat mensen me met Borsato vergelijken”

  1. Suzan

    Leuk intervieuw,ik ben benieuwd naar deel 2.

      /   Reply  / 
  2. Helen

    Leuk interview in een grappige vorm. Meestal lees je de standaard vragen, maar dit geeft toch weer wat verrassende antwoorden.

      /   Reply  / 
  3. Herman

    @ Helen: dankjewel, dat was ook mijn bedoeling met dit interview. Deel II kent nog wat verrassingen.

      /   Reply  / 
  4. Chantal

    Erg leuk interview!
    Origineel!
    En je maakt me nu helemaal nieuwsgierig naar deel 2 haha :D

      /   Reply  / 
  5. Geesje

    Complimenten tot nu toe Herman!
    Dit lezen we graag als Fan dingen horen waar het om draait, nieuwe dingen en inderdaad niet wat je overal leest

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>